Καθώς ολοκλήρωσε τους Δώδεκα Έργους του, ο Έλληνας ήρωας Ηρακλής έπεσε σε τόνους αταξίας—και αυτό περιλάμβανε το κρεβάτι πολλών γυναικών. Στην πορεία, απέκτησε μια ολόκληρη σειρά από θρυλικούς γιους, που ονομάζονταν Ηρακλείδες, από τους οποίους πολλές φυλές σε όλη τη Μεσόγειο ισχυρίστηκαν ότι κατάγονταν. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, τον «Πατέρα της Ιστορίας», οι Έλληνες που ζούσαν στη Σκυθία – μια περιοχή της Κεντρικής Ευρασίας – κατάγονταν από έναν από τους πιο ενδιαφέροντες γιους του Ηρακ
Ο Ηρακλής συναντά έναν μισό άνθρωπο, μισό φίδι σύντροφο
Οι Έλληνες που έζησαν στη Μαύρη Θάλασσα (γνωστοί και ως «Έλληνες του Πόντου») δημιούργησαν έναν ιδρυτικό μύθο που συνδέεται άμεσα με την πατρίδα τους. Κατά τη διάρκεια του δέκατου άθλου του Ηρακλή – αιχμαλωτίζοντας βοοειδή που ανήκαν στο τέρας Γηρύων – ο ήρωας έφτασε σε αυτό που τελικά θα γινόταν η εύφορη γη της Σκυθίας, τότε έρημος. Ο ίδιος ο Γηρύων ζούσε σε ένα νησί, οπότε ο Ηρακλής αποφάσισε να ξεκουραστεί πριν αποπλεύσει για να τον αντιμετωπίσει. Πρέπει όμως να ξέχασε να δέσει τα άλογά του, αφού έφυγαν ενώ κοιμόταν.
Ο Ηρακλής και τα άλογα του Διομήδη. ( Δημόσιος Τομέας )
Ενώ έψαχνε σε όλη τη Σκυθία, ο Ηρακλής συνάντησε μια περιοχή που ονομάζεται «The Woodland». Σε εκείνη τη σπηλιά, ανακάλυψε ένα υβριδικό πλάσμα του οποίου το πάνω μισό ήταν αυτό μιας ανθρώπινης γυναίκας, αλλά το κάτω μισό της ήταν 100% καθαρό φίδι. Τόσο αυτή όσο και το διάσημο Έλληνα τέρας Έχιδνα, μητέρα ειδών όπως η Σφίγγα και ο Κέρβερος, ήταν μισό φίδι, μισή γυναίκα. Η μαντάμ της οχιάς μας δεν της δόθηκε ποτέ μικρό όνομα, επομένως είναι πιο πιθανό να είναι έχιδνα, όχι έχιδνα.
Ο Ηρακλής ρώτησε αυτό το ασυνήθιστο μισάνθρωπο, μισό φίδι αν είχε δει τα άλογά του. είπε ότι τα έκρυβε, αλλά θα τα έδινε πίσω μόνο αν έκανε σεξ μαζί της. Συναισθηματικός και σεξουαλικός εκβιασμός; Για το μάθημα για την ελληνική μυθολογία, ο Ηρακλής συμφώνησε στο παζάρι, αλλά η γυναίκα φίδι ήταν τόσο μέσα του που τράβηξε έναν Κίρκη και προσπάθησε να τον κρατήσει εκεί για πάντα, αρνούμενος να επιστρέψει τα άλογά του.
Μια Έχιδνα που πολεμά τον Ηρακλή στο τηλεοπτικό πρόγραμμα « Ηρακλής: Τα θρυλικά ταξίδια » . ( CC BY SA )
Τελικά, εκνευρίστηκε πολύ — και μετά του είπε ότι ήταν έγκυος! Η κυρία του φιδιού είπε ότι είχε τρεις από τους γιους του στην κοιλιά της και ρώτησε τον ήρωα τι έπρεπε να κάνει με αυτούς όταν μεγαλώσουν. Ο Ηρακλής της έδωσε μια ζώνη με μια χρυσή κύλικα κρεμασμένη και ένα μεγάλο φιόγκο. Της είπε ότι, όταν ήταν ενήλικες, οι νέοι θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουν να τραβήξουν το τόξο και να φορέσουν τη ζώνη. Όποιος σχεδίαζε το εξαιρετικά άκαμπτο τόξο και φορούσε καλύτερα τη ζώνη θα κληρονομούσε τη γη της στη Σκυθία. Τα άλλα, πρέπει να τα στείλει μακριά.
Ο Ηρακλής ανασύρει το τόξο του. ( Δημόσιος Τομέας )
Διαγωνίζονται οι Τρεις Γιοι του Ηρακλή με τη Γυναίκα Φίδι
Χρόνια αργότερα, οι τρεις γιοι της γυναίκας φιδιού μεγάλωσαν σε ωραίους νέους. Ο παλαιότερος ήταν ο Αγάθυρσος, ο δεύτερος Γέλωνος και ο νεότερος ο Σκύθας. Οι δύο μεγαλύτεροι τύποι δεν μπορούσαν να σχεδιάσουν το τόξο του μπαμπά τους ή να βάλουν τη ζώνη του σωστά, έτσι η μαμά τους τους έδιωξε, αλλά ο μικρός Scythes κατάφερε να κάνει τη δουλειά.
Οι Σκύθες συνέχισαν να ιδρύουν το βασίλειο της Σκυθίας και, όπως υποστήριξε ο Ηρόδοτος, «από τον Σκύθα, τον γιο του Ηρακλή, καταγόταν οι μετά βασιλιάδες της Σκυθίας». Και οι ίδιοι οι μονάρχες φορούσαν επίσης ζώνες με κύλικες κρεμασμένες από αυτές, κατά την παράδοση του θρυλικού προγόνου τους.
«Ο Οβίδιος ανάμεσα στους Σκύθες» (1862) του Eugène Delacroix. ( Δημόσιος Τομέας )
Και ο Αγάθυρσος και ο Γέλωνος απέκτησαν φυλές με το όνομά τους στην ίδια γενική περιοχή. δεν είναι κακό για αποτυχίες. Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένοι μεσαιωνικοί Ιρλανδοί χρονικογράφοι εντόπισαν την καταγωγή των Πίκτων, μιας συνομοσπονδίας φυλών στη σημερινή Σκωτία, στους Αγαθύρσι και τους Γέλωνους.
Χειροποίητη εκδοχή της γκραβούρας του Theodor de Bry μιας γυναίκας Pict (μέλος ενός αρχαίου κελτικού λαού από τη Σκωτία). Το χαρακτικό του De Bry, «The True Picture of a Women Picte». ( Δημόσιος Τομέας )
Κορυφαία εικόνα: «Ηρακλής και Ομφάλη» (1724) του François Lemoyne. (Παράγωγο) ( Δημόσιος Τομέας ) Όπως η Έχιδνα, η μυθολογία θεωρεί τον Ομφάλη ως έναν άλλον από τους εραστές του Ηρακλή.
Από την Carly Silver
https://www.ancient-origins.net/myths-