ΠΩΣ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ …ΕΓΙΝΕ ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ
Μια καταγραφή και ένας σχολιασμός!
Την Πέμπτη 9 Μαρτίου, στην αίθουσα Μπόγρη του Δημαρχείου Σαλαμίνας, οργανώθηκε η εκδήλωση με τον παραπάνω τίτλο, από την επιτροπή Διάσωσης Αρχαιολογικών Χώρων.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΟΣ : Δεν έχω σπουδάσει δημοσιογραφία. Ότι κάνω το κάνω ερασιτεχνικά. Όμως ξέρω ότι ρεπορτάζ είναι η καθαρή (χωρίς σχολιασμούς) καταγραφή των γεγονότων. Έτσι λοιπόν στο πρώτο μέρος του παρόντος περιορίζομαι στο να καταγράψω τα της εκδήλωσης.
Επειδή όμως έχω και προσωπικό ενδιαφέρον για το θέμα «αρχαιολογικοί χώροι στην Σαλαμίνα», αλλά και επειδή θεωρώ υποχρέωσή μου να καταθέσω τις θέσεις μου σχετικά με την παραπάνω εκδήλωση, ακολουθούν κάποια (όσο το δυνατόν πιο τηλεγραφικά) σχόλια που αφορούν μόνο τις δικές μου εντυπώσεις.
Πάμε λοιπόν:
Η Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Η :
Την εκδήλωση άνοιξε η πάντα λαμπερή Α.Φουρίκη, με παρουσίαση των ομιλητών αλλά και των επώνυμων παρευρισκόμενων.
Την συζήτηση/παρουσίαση ανέλαβε να συντονίσει η κα Βασιλική Τζεβελέκου από την Εφημερίδα των Συντακτών .
-Ο κ.Μάνος Δερτούζος (δημοτικός σύμβουλος Σαλαμίνας) άρχισε την εισήγηση του κάνοντας μία γενική περιγραφή του θέματος της εκδήλωσης και των διαφόρων σταδίων που πραγματοποίησε , η θα πραγματοποιήσει η επιτροπή Διάσωσης Αρχαιολογικών Χώρων στην οποία συμμετέχει, για την υπεράσπιση του αρχαιολογικού χώρου της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας από τις «επενδυτικές» δραστηριότητες. Μία πράγματι ενημερωτική και διαφωτιστική εισήγηση!
-Ακολούθησε ο κος Βας.Τσελέντης, Καθηγητής Θαλασσίου περιβάλλοντος, τμήμα Ναυτιλιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, αλλά και εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου της Πειραϊκής.
Περιέγραψε τα θέματα σοβαρότατης επιβάρυνσης του περιβάλλοντος που προκύπτουν από τις ήδη διενεργούμενες εργασίες , αλλά και αυτές που προβλέπονται από το πρόσφατα εγκεκριμένο με προεδρικό διάταγμα, όπως οι αμμοβολές, οι τοξικές ουσίες που εκλύονται η και διαρρέουν, όπως τα υφαλοχρώματα και ένα σωρό άλλα επιβλαβή υλικά.
Περιέγραψε επίσης την ζημιά που προκαλείται και στην τροφική αλυσίδα και κατέληξε καταθέτοντας την εμπειρία του μέσα από τις επιτροπές στις οποίες συμμετέχει.
-Ακολούθως, τον λόγο έλαβε η δικηγόρος κα Εφη Μουγγαράκη περιγράφοντας τις σοβαρότατες παραλείψεις που περιέχονται βάσει του Νόμου τις μέχρι τώρα , αλλά και τις προβλεπόμενες ενέργειες, αλλά και τις ποινικές ευθύνες που προκύπτουν. Τόνισε την υπερ-τοπική σημασία της Σαλαμίνας και την εξαιρετικά απόλυτη προστασία που περιβάλει τον χώρο. Επεσήμανε επίσης ότι αυτή η απόλυτη προστασία είναι μόνο για τους τύπους , δεδομένου ότι τίποτε από τα προβλεπόμενα δεν έχει τηρηθεί. Κατά τον Νόμο, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει την απόλυτη εξουσία για αδειοδότηση εργασιών σε χώρους που χαρακτηρίζονται αρχαιολογικοί (και ειδικά τον χώρο της Ναυμαχίας που είναι χώρος αρχαιολογικής προστασίας Α’). Στην Σαλαμίνα αυτή η απόλυτη προστασία δεν τηρήθηκε πουθενά και σε καμία περίπτωση με προφανή αδράνεια του Υπουργείου Πολιτισμού. Αναφέρθηκε επίσης και στην δεδομένη καταπάτηση δημοσίου χώρου από τις εκεί δραστηριότητες (ναυπηγεία), χωρίς να υπάρξει αντίδραση από κανέναν δημόσιο φορέα. Και μάλιστα αυτές όλες οι αυθαιρεσίες και παρανομίες, καλύπτονται πλέον και από το master plan που εγκρίθηκε με το προεδρικό διάταγμα.
Προέτρεψε δε την τοπική κοινωνία να προσβάλει με κάθε μέσον το προεδρικό διάταγμα, ως αντιτιθέμενο στις Συνταγματικές επιταγές.
Αν δεν γίνει κάτι, τότε μέχρι το 2052 (δηλαδή σε τριάντα χρόνια περίπου) που επίσημα λήγει η (παράνομη) χρήση του χώρου , δεν θα υπάρχει τίποτε για να διασωθεί!
-Ακολούθησε η ενημέρωση από τον κο Ιωάννη Καρδαρά, δικηγόρο και μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Αττικής. Περιέγραψε αναλυτικά τους μηχανισμούς και τις προϋποθέσεις που υπάρχουν για να επιτραπούν έργα σε ευαίσθητες περιοχές.
Στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (υποχρέωση του κράτους!) δεν έγινε. Και αργότερα , κατόπιν εορτής , το κράτος έβγαλε μία παρόμοια ώστε να καλυφθεί δικαστικά το θέμα. Επεσήμανε επίσης και τις αντιρρήσεις της Περιφέρειας Αττικής (αρνητική γνωμοδότηση) στο θέμα.
Παρ’ όλες τις απορρίψεις , το Ελληνικό Δημόσιο προχωρεί ακάθεκτο. Η Δικαιοσύνη δικαίωσε τους υπερασπιστές του χώρου και το Ελληνικό Δημόσιο, για να παρακάμψει αυτές τις αντιρρήσεις έβγαλε το προεδρικό διάταγμα (πρακτικό γνωμοδότησης) επιτρέποντας την άνευ όρων πραγματοποίηση των έργων με την (εξοργιστική) δικαιολογία πως οι περιοχές είναι ήδη υποβαθμισμένες, άρα δεν πειράζει να υποβαθμιστούν κι άλλο….
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά προτίθεται να τα προσβάλει νομικά όλα αυτά.
Ο κος Καρδαράς κατέληξε περιγράφοντας τα έργα που σχεδιάζονται να γίνουν, εικονογραφώντας μία πραγματικά εφιαλτική πραγματικότητα.
Μετά το πέρας των ομιλιών, τοποθετήθηκαν οι εξής :
-Η κα Νίνα Κασσιμάτη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ υπερασπιζόμενη την πολιτική και δικαστική διαδικασία ακόμη και με προσφυγή στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο οποίο ηγείται του πολιτιστικού τομέα. Μακάρι να έχουμε αποτέλεσμα , έστω και από το εξωτερικό, κατέληξε.
-Ο κος Τρύφων Αλεξιάδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε τις κραυγαλέες απουσίες από την εκδήλωση, ελπίζοντας η αιτία να μην είναι η σύμπραξη με επιχειρηματικά συμφέροντα και τονίζοντας ότι η ανάπτυξη μπορεί να έχει άλλη έκφραση και όχι όλα όσα το master plan επαγγέλλεται.
-Η κα Εύη Καρακώστα, πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας την σημασία της Σαλαμίνας στην Παγκόσμια Ιστορία.
-Η κα Βάσω Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, πρώην αντιπεριφερειάρχης και υποψήφια Δήμαρχος Σαλαμίνας, αναφέρθηκε στις δράσεις της Περιφέρειας για βιώσιμη ανάπτυξη βασιζόμενη κυρίως στον τουρισμό και την αειφόρο ανάπτυξη, περιγράφοντας όσα έχει επιτύχει η Περιφέρεια για τους αρχαιολογικούς χώρους της Σαλαμίνας.
-Ο κος Τάκης Χατζηπέρος, πρώην αντιπεριφερειάρχης, ανέπτυξε τις διάφορες δράσεις στο θέμα επι της δικής του θητείας. Επεσήμανε μάλιστα πως μέχρι σήμερα ελάχιστοι Σαλαμίνιοι ενδιαφέρθηκαν να βοηθήσουν σε αυτόν τον τομέα. Κατέληξε αναφωνώντας «Η ισχύς εν τη ενώσει!» καλώντας τον κόσμο σε συμμετοχή!
-Ο κος Βαγγ.Αστράκος, πρώην Δήμαρχος Σαλαμίνας, περιέγραψε το στρεβλό θεσμικό πλαίσιο και την αλληλοεπικάληψη των υπηρεσιών, που συνθέτουν ένα θολό και αναποτελεσματικό τοπίο. Μάλιστα περιέγραψε γλαφυρά την ανάμιξη της αρχαιολογικής υπηρεσίας σε απλά θέματα, όπως απλή επισκευή σπασμένων αγωγών, ενώ κωφεύει σε κραυγαλέα ζητήματα, όπως ο χώρος αρχαιολογικής προστασίας του κόλπου του Αμπελακίου.
-Τέλος αναγνώστηκε μήνυμα του βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ κ. Ραγκούση, ο οποίος δεν μπόρεσε , λόγω κωλύματος να είναι παρών.
Η εκδήλωση τελείωσε με παρεμβάσεις – ερωτήσεις από το ακροατήριο.
Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Μ Ο Σ Α Π Ο Τ Ο Ν Υ Π Ο Γ Ρ Α Φ Ο Ν Τ Α :
- Το Master Plan, κυρίως αφορά την Πειραϊκή. Η Σαλαμίνα είναι μία «παράπλευρη» (αλλά εξ ίσου, η και περισσότερο) καταστροφική εξέλιξη……
- Η Δικαιοσύνη και το Δικανικό σύστημα (πάντα κατά την δική μου θεώρηση) θέλει εκ βάθρων αναμόρφωση και απλοποίηση. Νόμοι, διατάγματα, δικολαβικές πρακτικές, αναιρέσεις, ενστάσεις κλπ κλπ οδηγούν με ασφάλεια στην απουσία ουσιαστικού αποτελέσματος, δίνοντας ευκαιρίες στην ανομία, με απώτερο σκοπό το κέρδος!
- Οι προοπτικές για την Σαλαμίνα είναι από σκοτεινές έως θυελλώδεις… Οι δικαστικές ενέργειες της επιτροπής πετυχαίνουν μικρές (και εν πολλοίς περιθωριακές) νίκες! Δεν λύνουν όμως το γενικό πρόβλημα που είναι ξεκάθαρα η ύπαρξή των ναυπηγείων στην αρχαιολογική ζώνη, αλλά και η δυνατότητα που δίνεται στην επέκτασή τους.
- Το ζητούμενο είναι η μαζική συμμετοχή των Σαλαμινίων , με δράσεις πολλαπλές , ώστε να κάνουν την ζωή και την λειτουργία των ναυπηγείων, όσο το δυνατόν δυσκολότερη. Αυτό όμως θέλει συμμετοχή! Και η συμμετοχή προέρχεται από την ενημέρωση. Και εδώ , δυστυχώς, η ενημέρωση /συμμετοχή των Σαλαμινίων είναι σχεδόν μηδενική. Και πάλι δυστυχώς, εντοπίζεται στην ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ των ντόπιων! Γιατί εάν ενδιαφέρονταν θα ενημερώνονταν !!!! Οπότε (χωρίς να «χαϊδέψω αυτιά» οι Σαλαμίνιοι είναι ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ !!!!
- Η εκδήλωση από την αρχή φάνηκε ότι θα μετατρεπόταν σε κομματική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Παρουσία βουλευτών , πολιτευτών και άλλων παραγόντων το δείχνει ξεκάθαρα! Για να είμαι δίκαιος το πάνελ των ομιλητών περιορίστηκε στο θέμα και δεν έπεσε στην παγίδα της κομματικής τοποθέτησης. Η εντύπωση κομματικής εκδήλωσης όμως παρέμεινε εμφανής ! Όμως…για να λέμε και την αλήθεια, για το ότι έγινε κομματική η εκδήλωση φταίνε και άλλοι! Και αυτοί είναι οι ΑΠΟΝΤΕΣ και ο νοών , νοείτω !
- Τέλος μία απορία : Σαν ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ συνεισφέραμε ένα μικρό βίντεο του Αρχείου Πολιτισμού του Γιώργου Λεκάκη, το οποίο δείχνει την αυθαίρετη κατασκευή πίστας Μοτο Κρος κάτω από τον Τύμβο, καθώς και την ύπαρξη-απόθεση σκουπιδιών στον ίδιο χώρο. Οι οργανωτές απέρριψαν την προβολή του (δεκάλεπτου) βίντεο με την αιτιολογία της οικονομίας χρόνου. Χρόνου που παραβιάστηκε παντοιοτρόπως από άλλους παράγοντες. Τελικά το δικό μας βίντεο θα έφταιγε για την υπέρβαση του χρόνου…. Απορία που όσο κι αν προσπαθώ δεν μπορώ να αιτιολογήσω .
Για το ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ
Μάνος Κιλημάντζος
Το μεγάλο αποτέλεσμα της απομάκρυνσης των ναυπηγείων θα προέλθει από την δικαστική απόφαση η οποία θα απορρίπτει τη δικαιοδοσία του ΟΛΠ στη λιμενική ζώνη την οποία μισθώνει στα ναυπηγεία Αυτό έχει επιτευχθεί εν μέρει και ο ΟΛΠ έχει περιοριστεί στις προσχώσεις έμπροσθεν των ναυπηγείων. Όταν επιτευχθεί αυτό, θα περάσει η λιμενική ζώνη στη δικαιοδοσία του λιμενικού ταμείου Σαλαμίνας και θα έχουμε δικαίωμα να αποφασίσουμε πώς θα την χρησιμοποιήσουμε.
Το μάστερ πλαν και το Π.Δ. μπορεί να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο της έλλειψης δικαιοδοσίας του ΟΛΠ και την αποκάλυψη της νέας μεγάλης απάτης του ΟΛΠ περί συμβατικών υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου επί της οποίας εδράζεται το σαθρό οικοδόμημα της παραμονής των ναυπηγείων μέχρι το 2052.
Αν κάποιος μπορεί να υποδείξει ποιες είναι οι συμβατικές υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου και πώς αυτές δικαιολογούν την παρουσία, λειτουργία και εκσυγχρονισμό των ναυπηγείων μέχρι το 2052, παρακαλώ να το αναφέρει.