Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αναμένεται να είναι  η επόμενη “στάση” για τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τους έξυπνους μετρητές.

Μετά την απόρριψη της προδικαστικής προσφυγής της Landis+Gyr από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) την προηγούμενη εβδομάδα, η εταιρεία είναι αποφασισμένη να μην εγκαταλείψει τη “μάχη”.

Όπως δηλώνουν κύκλοι της εταιρείας στο ypodomes.com, η απόφαση είναι ειλημμένη για προσφυγή στο ΣτΕ, με στόχο να ανατρέψουν την απόφαση της ΕΑΔΗΣΥ και να τεθούν ξανά εντός διαγωνισμού.  Ωστόσο, μέχρι στιγμής βρίσκονται σε φάση αναμονής ούτως ώστε να καθαρογραφεί η απόφαση και μετά να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. Ουσιαστικά, εξελίξεις θα υπάρξουν σε περίπου τρεις εβδομάδες από τώρα. Περί τα τέλη του μήνα η εταιρεία αναμένεται να πάρει στα χέρια της το τελικό κείμενο της απόφασης της ΕΑΔΗΣΥ.

Η κατάληξη της υπόθεσης στο ΣτΕ, κατά πάσα πιθανότητα θα επιφέρει και καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του πρότζεκτ. Πλέον, τα σενάρια που υπάρχουν γύρω από το διαγωνισμό είναι πολλά και αυτό δημιουργεί θολή εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι τόσο με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης όσο και με τη διαδικασία ανάδειξης του αναδόχου.

Όσον αφορά τον διαγωνισμό, ο ΔΕΔΔΗΕ, μετά την απόφαση της ΕΑΔΗΣΥ, μπορεί να συνεχίσει τη διαδικασία κανονικά με τις εταιρείες που συνεχίζουν. Αυτό όμως που θα ανατρέψει εντελώς τα δεδομένα είναι μια ενδεχόμενη δικαίωση της προσφεύγουσας από το ΣτΕ. Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει τα πάνω-κάτω, χωρίς κάποιος να μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πως θα εξελιχθεί το πρότζεκτ αντικατάστασης των παλαιών μετρητών. Υπό αυτό το πρίσμα, μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η στάση του Διαχειριστή, εάν δηλαδή θα περιμένει την απόφαση του ΣτΕ ή θα προχωρήσει στη β’ φάση του διαγωνισμού.

Το ιστορικό

Όλα ξεκίνησαν όταν η θυγατρική της ελβετικής Landis+Gyr τέθηκε εκτός διαγωνισμού από τον ΔΕΔΔΗΕ. Ο λόγος, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα, είναι ότι έχε παραλείψει να δηλώσει στο Ενιαίο Ευρωπαϊκό Έγγραφο Σύμβασης το εργοστάσιο της Κορίνθου ως σημείο παραγωγής των μετρητών.

Από τη μεριά της η εταιρεία διέψευσε κατηγορηματικά τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα και επιβεβαιώνει ρητά και προς πάσα κατεύθυνση ότι το γεγονός δεν ισχύει. Η ίδια αναφέρει πως κατά την υποβολή της πρότασης της υπέδειξε το εργοστάσιο της Κορίνθου ως τόπο παραγωγής των μετρητών.

Επιπλέον, η εταιρεία παρέχει και σχετικά έγγραφα, τα οποία υπογράφουν για λογαριασμό της ο κύριος Αριστείδης Παππάς,  Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος και ο κύριος Πέτρος Λαγκούβαρδος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Landis+Gyr Α.Ε. είχε γνωστοποιήσει στον ΔΕΔΔΗΕ πως έχει εργοστάσιο στο 78ο χλμ. της Εθνικής Οδού Κορίνθου-Αθηνών, 20132, στην Ελλάδα, και δηλώνει ότι οι μετρητές που θα παραδοθούν για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του ΔΕΔΔΗΕ RFQ 519102 θα κατασκευαστούν στις ανωτέρω εγκαταστάσεις. Η παραγωγική δυναμικότητα στο εργοστάσιο ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια μετρητές σε ετήσια βάση.

Τα σχήματα της β’ φάσης

Το έργο αντικατάστασης των αναλογικών μετρητών ρεύματος με νέους “έξυπνους μετρητές” έχει προϋπολογισμό που ξεπερνάει το ένα δισ. ευρώ.

Βάσει σχεδίου το πρότζεκτ προβλέπει την αντικατάσταση 7,3 εκατ. παλιών ρολογιών.

Να υπενθυμίσουμε πως στη β΄φάση του διαγωνισμού έχουν προεπιλεγεί τα εξής σχήματα:

-Η ελληνική Protasis AE., σε συνεργασία με τη γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS.

-Η σλοβένικη Iskraemeco d.d., μαζί με την γαλλική Oracle France SAS.

-Η ισπανική Itron Spain SLU (θυγατρικής της αμερικανικής Itron), σε συνεργασία με την ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL.

-Και η ρουμανική Elster Rometrics SRL (συγγενική της αμερικανικής Honeywell) μαζί με τις Intracom SA Telecom Solutions και Elster Gmbh.

https://ypodomes.com/exypnoi

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά