Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Είναι η γιόγκα γυναίκεια υποθεση;
Γραφει  η Μαργιαννα Καρακωστα 
Ξεκάθαρα, η ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων στον κόσμο της γιόγκα έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στη Δύση. Αλλά η γιόγκα υπάρχει πάνω από 5.000 χρόνια και η δημοτικότητά της στις γυναίκες είναι μια αλλαγή που συνέβη πιο πρόσφατα. Στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της, η γιόγκα ήταν σχεδόν καθαρά, μια αντρική υπόθεση.
Μπορεί πια η κοινότητα της γιόγκα κυριαρχείται από γυναίκες, όμως οι αρχικές πρακτικές ήταν φτιαγμένες σύμφωνα με την φυσιολογία του άνδρα.
Παρολαυτα στην πορεία των χρόνων και της εξέλιξης το γυναικείο κοινό απολαμβάνει τα πολλαπλά οφέλη της ενασχόλησης με την γιόγκα καθώς έχει προσαρμοστεί πλήρως στους πολλούς ρόλους της γυναίκας.
Που μπορεί να φανεί χρήσιμη:
1. Κατά την διάρκεια της εφηβείας: Αυτή η ταραχώδης περίοδος διαμορφώνει ολόκληρη τη ζωή των νεαρών κοριτσιών καθώς υφίστανται σημαντικές αλλαγές στο σώμα και το μυαλό τους. Διάφορες ασάνες γιόγκα έχουν σχεδιαστεί για γυναίκες σε αυτό το στάδιο για να διασφαλίσουν ότι προσαρμόζονται σε αυτές τις πολλαπλές αλλαγές εύκολα και ανώδυνα.
2. Σύλληψη και μητρότητα:
Η γιόγκα βοηθά στη βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας για τις γυναίκες. Οι γυναίκες βιώνουν διάφορα συναισθήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. είναι σημαντικό να επιτυγχάνουν και να διατηρούν καλή σωματική και ψυχική υγεία.Η προγεννητική γιόγκα έχει πολλά οφέλη που μπορούν να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και δυνατότητες του σώματος. Βοηθά επίσης στην ενίσχυση των μυών της μήτρας των γυναικών και στη στήριξη της σπονδυλικής στήλης, επιτρέποντας στην πλάτη να αντεπεξέλθει στην πρόσθετη πίεση. Η μεταγεννητική γιόγκα με τη μορφή pranayama θα βοηθήσει τις γυναίκες να ανακάμψουν γρήγορα μετά τον τοκετό, να επαναφέρουν τη σφριγηλότητα στις μυϊκές τους ίνες και να αυξήσουν τη γαλουχία.
3. Εμμηνόπαυση: Οι γυναίκες βιώνουν εμμηνόπαυση, αύξηση βάρους, προβλήματα με τον θυρεοειδή και άλλες τέτοιες καταστάσεις και παθήσεις. Τα οφέλη της γιόγκα για τις γυναίκες αυτή την περίοδο είναι σημαντικά. Η γιόγκα έχει μεγάλες θεραπευτικές δυνάμεις και μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ορμονών, να κρατήσει υπό έλεγχο το βάρος, να βοηθήσει την εμμηνόπαυση να περάσει ομαλά και να διατηρήσει ένα υγιές πεπτικό σύστημα.
«Οι ειδικοί στο Harvard Health Publishing σημειώνουν επίσης ορισμένα λιγότερο ορατά οφέλη. Η συνεπής πρακτική της γιόγκα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των ημικρανιών και σε λιγότερες περιπτώσεις επιπλοκών στην υγεία, όπως η οστεοπόρωση, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ινομυαλγία. Μέσω του συνδυασμού της αύξησης της μυϊκής δύναμης και της βελτίωσης της ευελιξίας, η γιόγκα είναι επίσης ένα αποτελεσματικό όπλο στη μάχη κατά του πόνου στην πλάτη.
Δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2014 στο περιοδικό BMC Complementary and Alternative Medicine , μια μικρή μελέτη 36 ηλικιωμένων γυναικών.»
Χρόνια μας πολλά
Μαργιαννα  Καρακωστα 
Δασκαλα Γιογκα 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά