Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Ύψωμα Σύλλας

Απο τον Ηλια  Λ Κορτιδη

Πέρα από τον τιτάνιο αγώνα των οχυρών θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κατά τόπους υπήρξαν και άλλες μάχες οι οποίες υπήρξαν νικηφόρες και επηρέασαν θετικά την εξέλιξη των μαχών στα οχυρά του τομέα τους.

Μία τέτοια μάχη είναι η του υψώματος Σύλλα που έγινε την 9η Απριλίου.

Την ημέρα αυτή, από δύναμη δύο Συνταγμάτων που επετέθησαν στα οχυρά Μαλιάγκα και Περιθώρι, δύναμη λόχου κατάφερε, τις πρωινές ώρες, ανεβαίνοντας στο Σύλλα να ανατρέψει την εκεί ομάδα και να το καταλάβει.

Το Συγκρότημα Καραντάγ διατάσσει την ανακατάληψη του με συνδυασμένη ενέργεια του Μαλιάγκα και Περιθώρι.

Το Περιθώρι αποστέλλει μία διμοιρία με τον Ανθστή Γιαννόπουλο και το Μαλιάγκα επίσης μία διμοιρία με τον Ανθλγό Ξεκίδη καθώς και τμήμα Μηχανικού υπό τον ανθλγό Αναγνώστου από το υποσυγκρότημα Συνδετικό.

Η αντεπίθεση ήταν άμεση και ο ηρωισμός αφάνταστος.

Την 12.00΄η τοποθεσία ήταν και πάλι σε Ελληνικά χέρια και η είδηση σκόρπισε ρίγη ενθουσιασμού.

Η ΔΙΣ/ΓΕΣ μας λέει ότι υπήρξαν περί τους 80 Γερμανοί νεκροί, 5 αιχμάλωτοι, ανάμεσά τους και λοχαγός και περισυνελλέγησαν αρκετοί τραυματίες .

Η ελληνική πλευρά είχε δύο νεκρούς , τον Ανθλγό Αναγνώστου, έναν στρατιώτη και είκοσι τραυματίες. Κατά τον ανθστή Γιαννόπουλο προκειμένου να υπάρξει τέλεια καταστροφή των Γερμανών έστειλε τον λοχία Χατζηιωακειμίδη, από την Κορμίστα Σερρών, με δέκα στρατιώτες και αιχμαλώτισε σε διπλανή χαράδρα 105 Γερμανούς τους οποίους οδήγησε στο οχυρό.

Για τις απώλειες των Γερμανών αναφέρει ότι ήταν 23 νεκροί τους οποίους περισυνέλλεξαν. Κατά την διάρκεια της περισυλλογής ειδοποιήθηκε για έναν Γερμανό τραυματία τον οποίο πλησίασε και του παρέσχε τις πρώτες βοήθειες.

Ο Γερμανός έβγαλε το πορτοφόλι του και από εκεί μια φωτογραφία όπου ήταν η γυναίκα και η μικρή του κόρη.

Ο τραυματίας μετά την υπογραφή συνθηκολόγησης ανέφερε το περιστατικό στον Μέραρχο ο οποίος συνεχάρη τον Έλληνα ανθυπασπιστή.

Η ανακατάληψη του υψώματος βοηθούσε πολύ στο να διατηρηθεί αρραγής η τοποθεσία καθώς και στην αποφυγή περίσχεσης των δύο οχυρών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά