Νοτιοανατολικά του Φαναρίου πριν το 1950, υπήρχε βάλτος. Αυτός ο βάλτος αναφέρεται και από το Θεσσαλικό ημερολόγιο και τον ερευνητή κύριο Κώστα Σπανό.
Μεγάλο μέρος του βάλτου ανήκε στο μοναστήρι της Λοξάδας. Στην περιοχή της Ριζάβας (Ριζοβούνι) υπήρχε και ιχθυοτροφείο με ψαράδες και βάρκες. Τον βάλτο αυτόν τον τροφοδοτούσαν τα νερά του ποταμού Νέδα (Μέγα), Μπλιούρη (Πάμισου) και παραπόταμοι αυτών. Στον βάλτο εκτρέφονταν βουβάλια, αγελάδες, άλογα, γουρούνια, και πολλά πρόβατα.
Μετά τον Απρίλιο που τα νερά υποχωρούσαν, οι κάτοικοι σπέρνανε καλαμπόκι, ρεβίθια, πεπόνια, καρπούζια κ.λπ. Οι κάτοικοι των γύρω χωριών κυνηγούσαν, και τα κυνήγια ήταν πολλά. Μάζευαν και βδέλλες, τις διατηρούσαν σε μπουκάλια και τις χρησιμοποιούσαν για αφαίμαξη των υπερτασικών. Μάζευαν και σκλήδα (χόρτα του βάλτου σαν τα νεροκάλαμα) που τα χρησιμοποιούσαν στις σκεπές σπιτιών, καθώς και για άλλες χρήσεις.
Στον βάλτο αυτό, λοιπόν, λέγεται ότι ζούσε ένα θηρίο. Δεν ήταν κακό και δεν πείραζε ανθρώπους και ζώα. Το θηρίο δεν το είδε κανείς μόνο τη φωνή του άκουγαν, πιο πολύ τα βράδια του καλοκαιριού, που κοιμότανε έξω, όταν ήταν ησυχία και άπνοια. Τα χωριά που ήταν κοντά στο βάλτο το άκουγαν και τα μεσημέρια. Μικρό παιδί, όταν πήγαινα στους Αγίους Αναργύρους (Παλιούρι), η γιαγιά μάς έλεγε να κάνουμε ησυχία για να ακούσουμε το θηρίο, που ποτέ δεν το άκουσα. Τι ήταν το θηρίο;
Από πληροφορίες γερόντων τα καλοκαίρια που στέρευαν τα ποτάμια (Μπλιούρης και Μέγας), σε ορισμένα μέρη ο βάλτος ήταν προσβάσιμος και τα ζώα έβοσκαν ελεύθερα. Όταν πήγαιναν να τα μαζέψουν, άκουγαν και τη φωνή του, ένα βαρύ, βού ου ου ή μπού ου ου. Γιατί όμως, το άκουγαν μόνο το καλοκαίρι; Λένε ότι το άκουγαν το καλοκαίρι, επειδή ήταν στενοχωρημένο που δεν είχε πολύ νερό.
Σύμφωνα με ερμηνείες νεοτέρων, το θηρίο ήταν απλά νυχτοπούλια, που τα μεσημέρια, όταν αισθάνονταν την παρουσία ανθρώπου, πέταγαν και φώναζαν.
Μετά το 1950 άρχισαν εργασίες εκτροπής του Μέγα και Πάμισου. Ο βάλτος ξεράθηκε. Έγιναν και έργα αποστράγγισης και τα χωράφια μοιράστηκαν στους κατοίκους. Έκτοτε έφυγε και το «θηρίο».