Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Συνέντευξη : Χριστινα  Νακου

Καλεσμένη  :  Ανδρεάνα Καρτσόγλου

Καλεσμένη  Σήμερα αγαπημένοι μου φίλοι έχουμε την τιμή να έχουμε στην παρέα μας μια πολύ καλή φίλη αλλά και συγγραφέα. Ελάτε λοιπόν να την γνωρίσουμε.

           Χ.Ν  .Πότε ξεκίνησες να γράφεις και περιέγραψε μας τα βιβλία σου.
            Α.Κ   Αρχικά θέλω να σε ευχαριστώ ιδιαιτέρως για την φιλοξενία! Άρχισα να γράφω από πολύ μικρή,ποτέ δεν φανταζόμουν βέβαια πως θα έρθει η στιγμή που μια ιστορία μου θα είναι τόσο μεγάλη και ολοκληρωμένη ώστε να γίνει βιβλίο! Συνήθως μου αρέσει να γράφω για θέματα της καθημερινότητας που απασχολούν τον κόσμο. Όπως είναι ο έρωτας,η συντριβή που νιώθει κανείς όταν χάνει κάποιον που αγαπά. Άνθρωποι βασανισμένοι,που παλεύοντας με τους προσωπικούς δαίμονες τους προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στους απαιτητικούς καθημερινούς ρυθμούς!
Και οι Παγωμένες καρδιές και το Κάνεις δεν ήταν τόσο αθώος που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Δερέ, είναι κοινωνικά δράματα.
        Χ.Ν  .Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διάβασες και θυμάσαι ως παιδί;
         Α.Κ   Η μοβ ομπρέλα, της αγαπημένης και αλησμόνητης Άλκη Ζέη! Η γραφή της με συνεπήρε από τις πρώτες κιόλας σελίδες,την θαύμασα,την λάτρεψα!
          Χ.Ν   Ποια είναι η πιο παλιά ιστορία που έχεις γράψει και την θυμάσαι ακόμα;
          Α.Κ   Ήταν η ιστορία ενός νέου, όμορφου αγοριού, γεμάτο όνειρα και θετικότατα, που δυστυχώς χάνει τη ζωή του σε ένα τραγικό δυστύχημα.
          Χ.Ν   .Ήθελες από μικρή ονειρευτεί να γίνεις συγγραφέας; και αν ναι τι σε εμπόδισε από το να ξεκινήσεις αμέσως μετά το σχολείο για παράδειγμα, τη συγγραφή βιβλίων;
           Α.Κ      Όπως προανέφερα δεν το είχα καν φανταστεί. Ονειρευόμουν να γίνω δασκάλα αγγλικών, αλλά δεν προέκυψε τελικά. Τελειώνοντας το σχολείο δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος να αφιερώσω στη συγγραφή,λόγω σπουδών. Μετά από χρόνια μια περίοδο που ήμουν αρκετά χαλαρή ασχολήθηκα ξανά πιο σοβαρά, τότε που έγραψα το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο Παγωμένες καρδιές.
          Χ.Ν  .Πως ένιωσες όταν εκδόθηκε το πρώτο σου βιβλίο βλέποντας ουσιαστικά τις σκέψεις σου να αποκτούν υπόσταση και μάλιστα κρατώντας της στα χέρια σου;
           Α.Κ     Είναι ένα συναίσθημα που εσύ θα το γνωρίζεις. Βέβαια δεν ξέρω αν για κάθε συγγραφέα είναι το ίδιο, υποθέτω το συναίσθημα είναι λίγο πολύ κοινό για όλους μας. Προσωπικά πέρα από τον αρχικό ενθουσιασμό και την χαρά, ένιωσα και μια μεγάλη προσμονή,μια αγωνία να μάθω αν η ιστορία μου θα αρέσει και στους αναγνώστες!
          Χ.Ν   . Ποιο ήταν το αγαπημένο σου βιβλίο ως έφηβη;
           Α.Κ      Το βιβλίο Περιφάνεια και προκατάληψη της Τζέιν Όστεν.
           Χ.Ν   .Είσαι αισιόδοξη ως άνθρωπος; Πιστεύεις στα happy ends;
            Α.Κ    Ναι αρκετά,αν και με τα χρόνια έγινα πιο πραγματίστρια και λιγότερο αιθεροβάμων. Η ζωή δυστυχώς είναι απρόβλεπτη δεν έχει πάντοτε ευτυχισμένες καταλήξεις. Στα βιβλία μου, μπορώ να επιλέξω η ίδια το τέλος, εκεί συνήθως φροντίζω να είναι το λιγότερο ανώδυνο για όλους,ή σχεδόν για όλους!
          Χ.Ν   . Υπάρχει κάποιο βιβλίο που σου άλλαξε τη ζωή;
          Α.Κ      Δεν πιστεύω ότι η ζωή κάποιου μπορεί να αλλάξει ριζικά μονάχα με ένα βιβλίο. Υπάρχει όμως ένα βιβλίο που με βοήθησε πολύ να βελτιώσω την γενικότερη φιλοσοφία μου για την ζωή. Ήταν το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι, Να σου πω μία ιστορία.
          Χ.Ν    .Ποια είναι η πιο περίεργη δουλειά που έχεις κάνει αν φυσικά υπάρχει, πέρα από το συγγραφικό κομμάτι;
           Α.Κ   Έχω δουλέψει σεζόν στην Κω! Ήταν περίεργη δουλειά, μπορείς να το πεις και δουλεία χαριτολογώντας, διότι δουλεύεις εφτά στα εφτά χωρίς καθόλου ρεπό για έξι με εφτά συνεχόμενους μήνες!
          Χ.Ν   . Ποιο είναι το μότο ζωής σου;
           Α.Κ    Κάνε το καλό ακόμη καλύτερο. Που σημαίνει πως συνεχώς οφείλουμε να βελτιώνουμε τον εαυτό μας,να προχωράμε,να μαθαίνουμε,να έχουμε περισσότερη ποιότητα μέρα με την μέρα στην ζωή μας.
           Χ.Ν   .Θα ήθελες να πεις κάτι στους αναγνώστες που σνομπάρουν και δεν διαβάζουν ελληνική λογοτεχνία;
            Α.Κ   Δεν μπορώ να προτρέψω κάποιον να διαβάσει κάτι που δεν του κάνει κέφι, κατανοώντας και σεβόμενη τις προτιμήσεις του καθενός. Βέβαια το «δεν μου αρέσει» και το «περιφρονώ» είναι διαφορετικά πράγματα.
           Χ.Ν    .Χάρτινο βιβλίο, ψηφιακό βιβλίο, ή ένας συνδυασμός τους;
            Α.Κ   Και τα δύο βιβλία μου κυκλοφορούν σε έντυπη μορφή, επίσης ως αναγνώστρια διαβάζω έντυπα βιβλία. Άρα δεν μπορώ να γνωρίζω ακριβώς τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει το ηλεκτρονικό βιβλίο.
            Χ.Ν   .Ηλεκτρονικές, online πωλήσεις και ψηφιακά βιβλιοπωλεία: πόσο μπορούν να σταθούν όλα αυτά στην Ελλάδα, με δεδομένη την κρίση και τη δυσπραγία του αναγνωστικού κοινού;
             Α.Κ    Νομίζω μια χαρά μπορούν να σταθούν και να ανθίσουν,όπως συμβαίνει χρόνια τώρα στο εξωτερικό. Ο κόσμος πλέον, ειδικά οι νεότεροι, πιο πολύ ψωνίζουν από το κινητό παρά από φυσικά κατάστηματα.
           Χ.Ν   .Ποια ήταν η πιο χρήσιμη συμβουλή που σου έχουν δώσει επάνω στην συγγραφή;
            Α.Κ   Να γράφω,να μην απογοητεύομαι,να έχω πίστη σε αυτό που κάνω και όλα θα έρθουν με τον καιρό!
           Χ.Ν  .Πες μας ένα βιβλίο που έχεις διαβάσει πολλές φορές (και γιατί).
            Α.Κ   Δεν επαναλαμβάνω την ανάγνωση ακόμη και πολύ αγαπημένων βιβλίων, πέρα από κάποια σημεία της ιστορίας που μου αρέσουν πολύ.
           Χ.Ν  .Υπάρχει κάτι που να θαυμάζεις σε άλλους συγγραφείς και που θα ήθελες να το είχες;
            Α.Κ   Συνήθως θαυμάζω το γεγονός ότι έχουν καταφέρει να αποκτήσουν μεγάλο αναγνωστικό κοινό! Που σημαίνει πως τα έργα τους έχουν αγαπηθεί και είναι πραγματικά αξιέπαινο αυτό.
            Χ.Ν    .Ποιο είναι το βιβλίο για το οποίο αισθάνεσαι ένοχη που για οποιοδήποτε λόγο ως τώρα δεν έχεις καταφέρει ακόμα να διαβάσεις;
            Α.Κ   Όχι ενοχή,αλλά σίγουρα μια μεγάλη ανεκπλήρωτη (μέχρι στιγμής) επιθυμία . Θέλω πολύ να διαβάσω την Θεία Κωμωδία του Δάντη Αλιγκέρι.
          Χ.Ν   .Εάν δεν ήσουν συγγραφέας, θα ήσουν…
          Α.Κ   Ίσως ήμουν ζωγράφος! Κάτι που να σχετίζεται με τέχνη πάντως!
          Χ.Ν   .Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος είναι περισσότερους σταθερούς ή ιδεαλιστές πολίτες;
            Α.Κ    Νομίζω και τα δύο ώστε να υπάρχει ισορροπία και αρμονία. Όλοι χρειάζονται.
            Χ.Ν  .Υπάρχει κάποιο ασυνήθιστο πάθος ή χόμπι που έχεις και θα ήθελες να το μοιραστείς  μαζί μας;
            Α.Κ   Ασυνήθιστα χόμπι δεν έχω. Αν είχα ευχαρίστως θα τα μοιραζόμουν μαζί σας!
           Χ.Ν   .Υπάρχει ιδανική στιγμή για να γράψει κάποιος;
            Α.Κ   Ιδανική χρονική στιγμή δεν υπάρχει. Μπορεί να είναι οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας που θέλεις να γράψεις, αρκεί φυσικά να έχεις έμπνευση και να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Δηλαδή ένα ήσυχο και άνετο περιβάλλον.
           Χ.Ν    .Οταν σε κρίνουν άδικα για κάτι που δεν έχεις κάνει αισθάνεσαι κάποιας μορφής ενοχή;
           Α.Κ     Έχω αποβάλει τα ενοχικά σύνδρομα από μέσα μου,εδώ και πολλά χρόνια. Γνωρίζω πολύ καλά ποτέ κάνω λάθος,αφού λοιπόν το αναγνωρίσω, μετανιώνω και φροντίζω να επανορθώσω. Αν νιώσω πως αδικούμαι, σημαίνει πως δεν έσφαλα κάπου εγώ, άρα δεν υπάρχει λόγος να νιώσω ενοχές. Ας νιώσει αυτός που με έκρινε άδικα!
           Χ. Ν   .Αν τύχει και γραφτεί ένα άδικο άρθρο για εσένα και τα έργα σου, έχεις περισσότερο την τάση να το ξεχάσεις; Να σε πληγώσει; ή να αισθανθείς πως θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι;
          Α.Κ    Η αδικία δεν με πληγώνει. Ίσως με απογοητεύει, σίγουρα με θίγει. Τέτοιες καταστάσεις προτιμώ να τις χειρίζομαι με ευγένεια. Θα πάρω θέση υπερασπιζόμενη τον εαυτό μου και τα δημιουργήματα μου, με τρόπο κόσμιο και πολιτισμένο. Αν αντιληφθώ όμως πως έχω να κάνω με κάποιον άνθρωπο που δεν έχει τις ίδιες προθέσεις με εμένα, εκεί θα προσπεράσω, διότι θα είναι χάσιμο χρόνου.
          Χ.Ν  .Πολλοί τραγουδάνε στο μπάνιο! Εσύ Διαβάζεις……. η τραγουδάς;
           Α.Κ    Δεν τραγουδάω, ούτε διαβάζω. Μου αρέσει όμως να διαβάζω όταν πηγαίνω για μπάνιο στη θάλασσα.
           Χ.Ν    .Θεωρείς πως η χρήση βίας είναι ορισμένες φορές απαραίτητη επειδή δεν είναι πάντοτε εφικτό να πετύχει κανείς αυτό που θέλει σταδιακά, με λογικές μεθόδους;
            Α.Κ   Σε καμία περίπτωση. Θέλω να είμαι απόλυτη σε αυτό.Η βία σε κάθε της μορφή είναι μια πράξη καταδικαστέα και αδικιολόγητη και δεν θα έπρεπε να έχει καμία θέση στην κοινωνία. Όποιος πιστεύει το αντίθετο πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσει άμεσα βοήθεια!
          Χ.Ν   .Αν έβλεπες ένα πεφταστέρι, τι ευχή θα έκανες;
           Α.Κ      Υγεία και τύχη! Τίποτε άλλο.
           Χ.Ν     .Μητρότητα και συγγραφέας. Πως βρίσκεις χρόνο και για τα δύο;
           Α.Κ       Δεν βρίσκω πάντα τον χρόνο που επιθυμώ. Δεν παραπονιέμαι όμως.Ο γιος μου είναι ακόμη πολύ μικρούλης, χρειάζεται την απόλυτη φροντίδα μου,θέλω να χαρώ όλες τις στιγμές μαζί του. Θα έρθει πάλι η στιγμή που θα έχω όσο χρόνο χρειάζομαι για την συγγραφή. Είμαι ευγνώμων για όλα!
Χριστίνα μου και πάλι σε ευχαριστώ εκ βαθέων!
            Χ.Ν Και εμείς σε ευχαριστούμε πολύ Ανδρεάνα μου και σου ευχόμαστε καλοτάξιδα και τα δύο πονήματα σου καθώς και πολλές ακόμα συγγραφικές επιτυχίες.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ανδρεάνα Καρτσόγλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Δράμα. Σπούδασε στο ΑΤΕΙ Θεσσαλίας στο τμήμα Πολιτικών μηχανικών. Έχει επίσης πτυχίο Σχεδιασμού εσωτερικών χώρων-Διακοσμητική.

Η μεγάλη της αγάπη είναι η συγγραφή. Έχει εκδώσει δύο μυθιστορήματα μέχρι στιγμής. Το πρώτο κυκλοφόρησε το 2018 με τον τίτλο Παγωμένες καρδιές από τις Εκδόσεις Όστρια. Το δεύτερο κυκλοφορεί από το 2020 Κάνεις δεν ήταν τόσο αθώος από τις Εκδόσεις Δερέ.
Κατά καιρούς αρθρογραφεί στο σάιτ athlitikoskosmos.gr.
Αγαπά το διάβασμα,την φύση και τα ζώα,με μια παραπάνω αδυναμία στις γάτες!
Είναι μητέρα ενός δίχρονου αγοριού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά