Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Πράσινο φως για το νέο retail park στην Πάτρα που αποτελεί επένδυση από μεγάλες εταιρείες του real estate στην Ελληνική αγορά.

Η νέα επένδυση αφορά το νέο εμπορικό πάρκο που θα κατασκευαστεί σε ακίνητο – φιλέτο κοντά στο λιμάνι της Πάτρας.

Πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι Περιβαλλοντικοί Όροι για την επένδυση και ανοίγει ο δρόμος για την αδειοδοτική διαδικασία και την έναρξη της κατασκευής.

Το ακίνητο – φιλέτο που στέγαζε την πρώην ΑΒΕΞ, στην περιοχή της Ακτής Δυμαίων, απέναντι από το νέο λιμάνι της πόλης, αποκτήθηκε από την Ten Brinke στο τέλος του 2020.

Συγκεκριμένα, το ακίνητο 21,5 στρεμμάτων, της πτωχευμένης πλέον βιομηχανίας ξύλου, ΑΒΕΞ, αποκτήθηκε από τη θυγατρική της Ten Brinke, Polikenco, έναντι 3,3, εκ. ευρώ, όπως έχει ενημερώσει ήδη από το 2021 το bizness.gr

Υπήρξαν διάφορες σκέψεις για την αξιοποίησή του, όπως η περίπτωση κατασκευής ξενοδοχείου, η οποία όμως εγκαταλείφθηκε τελικά, προς όφελος της δημιουργίας ενός εμπορικού πόλου.

Η έκταση του ακινήτου (και η ωφέλιμη επιφάνεια για κατασκευή) δεν επέτρεπε την κατασκευή εμπορικού κέντρου (mall), οπότε προκρίθηκε η δημιουργία ενός εμπορικού πάρκου. Στα ίδια δηλαδή πλαίσια που έχει κινηθεί και στην Αθήνα, με τη δημιουργία του Piraeus Retail Park.

Τα σχέδια της Ten Brinke για το εμπορικό πάρκο της Πάτρας οριστικοποιούνται ενώ έχει ήδη κλείσει το πρώτο μεγάλο deal με τον όμιλο Φουρλή για το νέο IKEA.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος Φουρλή απέκτησε το 50% της Polykenco και σχεδιάζει να λειτουργήσει στο ακίνητο της Ακτής Δυμαίων ένα μεσαίου μεγέθους κατάστημα ΙΚΕΑ.

Στο project θα εμπλακεί η νέα εταιρεία real estate του ομίλου, Trade Estates, η οποία στην περίπτωση του μεγάλου εμπορικού πάρκου στον Κηφισό αγόρασε το retail park από την Ten Brinke που το κατασκεύασε.

Το πρώην ακίνητο της ΑΒΕΞ στην Πάτρα

Το πρώην ακίνητο της ΑΒΕΞ στην Πάτρα

Το νέο εμπορικό πάρκο θα αναπτυχθεί σε χώρους 20.000 τ.μ. εκ των οποίων η εκμισθώσιμη επιφάνεια θα είναι 13.900 τ.μ. Θα περιλαμβάνει ένα μεσαίου μεγέθους κατάστημα ΙΚΕΑ και ακόμη 4 καταστήματα.

Το ύψος της επένδυσης για το εμπορικό πάρκο στην Πάτρα υπολογίζεται σε περίπου 20 εκ. ευρώ.

Το προφίλ της επένδυσης

Το εν θέματι έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία νέου συγκροτήματος εμπορικών καταστημάτων, το οποίο προτίθεται να αναπτύξει και να λειτουργήσει η εταιρεία POLIKENKO ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. με δ.τ. Polikenco S.A., στην εντός σχεδίου περιοχή οικισμού Ιτεών, Δήμου Πατρέων, Π.Ε. Αχαΐας, σε γήπεδο συνολικής έκτασης 20.977,84 m2 μετά τη ρυμοτόμηση.

Στο οικόπεδο μέχρι πρότινος υφίστατο εργοστάσιο συγκολλητής ξυλείας, της βιομηχανίας ΑΒΕΞ το οποίο κατεδαφίστηκε ήδη.

Το συνολικό εμβαδόν της δραστηριότητας διαμορφώνεται στα 21.186,96 m2 (το εμβαδόν δόμησης της δραστηριότητας διαμορφώνεται στα 9.151,99 m2, ενώ αντίστοιχα το εμβαδόν των υπόγειων χώρων συνολικά διαμορφώνεται στα 12.034,97 m2 συμπεριλαμβανομένων και των βοηθητικών χώρων).

Συνολικά θα διαμορφωθούν και 361 θέσεις στάθμευσης επιβατικών οχημάτων.

Το υπό εξέταση συγκρότημα χωρίζεται σε δύο ισόγεια κτίρια καταστημάτων με ενοποιημένα υπόγεια και ένα τρίτο μικρότερο όγκο ανάμεσά τους.

Τα δύο κτίρια τοποθετούνται παράλληλα σε απόσταση μεταξύ τους, δημιουργώντας μια υπαίθρια εμπορική στοά, όπου προβλέπονται οι είσοδοι των καταστημάτων.

To νέο retail park της Trade Estates στην Πάτρα - Πηγή: Trade Estates

To νέο retail park της Trade Estates στην Πάτρα – Πηγή: Trade Estates

Ο κύριος χώρος στάθμευσης προτείνεται στο δώμα των κτιρίων που ενοποιούνται με ζεύξεις- περάσματα πεζών και τροχοφόρων, δημιουργώντας μία ενδιαφέρουσα οροφή της στοάς, με μεγάλα ανοίγματα καλυμμένα με ημιδιάφανες ελαφρές κατασκευές και φωτοβολταϊκές διατάξεις.

Η σύνδεση του δώματος με το ισόγειο της στοάς πραγματοποιείται μέσω δύο ανελκυστήρων και δύο κυλιόμενων κλιμάκων. Προβλέπονται εξωτερικά μεταλλικά κλιμακοστάσια για την άμεση εκκένωση του δώματος και περιμετρικά φραγμένοι χώροι με Η/Μ εγκαταστάσεις.

Ο υπόλοιπος ακάλυπτος χώρος περιλαμβάνει ράμπα ανόδου – καθόδου προς τον κυρίως χώρο στάθμευσης του δώματος, δρόμους κυκλοφορίας, αποβάθρες φορτοεκφόρτωσης, φυτεμένες επιφάνειες, επιπλέον θέσεις στάθμευσης, 1 θέση παραλαβής ογκωδών αντικειμένων και θέσεις φορτηγών.

  • Το ισόγειο του κτιρίου 1 έχει συνολική επιφάνεια κάλυψης 3.975,97 m² με συνολική επιφάνεια δόμησης 3.761,76 m² και χωρίζεται σε πέντε καταστήματα (Κ1, Κ2, Κ3, Κ4, Κ5) με πρόσωπο προς την Ακτή Δυμαίων και τον ενδιάμεσο χώρο των κτιρίων 1 & 2 (εμπορική στοά). Στην βορειοανατολική πλευρά του κτιρίου 1 δημιουργείται ημιυπαίθριος χώρος 64,00m².
  • Το ισόγειο του κτιρίου 2 έχει συνολική επιφάνεια κάλυψης 5.448,25 m², συνολική επιφάνεια δόμησης 5.352,61 m² και προβλέπεται να εγκατασταθεί ένα νέο κατάστημα ιδιοκατασκευών ΙΚΕΑ (στο ισόγειο και σε μέρος του υπογείου) με είσοδο και έξοδο τοποθετημένες προς την εμπορική στοά. Στην νότια πλευρά του κτιρίου, σε δύο όγκους χαμηλότερης στάθμης δημιουργείται χώρος παραλαβών για κατάστημα του υπογείου.
  • Μεταξύ κτιρίων 1 & 2, στο βάθος της εμπορικής στοάς, προβλέπεται να κατασκευαστεί μικρό ανεξάρτητο κατάστημα Κ6 (κτίριο 3, χαμηλότερης στάθμης), συνολικής επιφάνειας 32,09 m².
  • Κάτω από την επιφάνεια των κτιρίων και σε επέκταση -κάτω από τον μεταξύ τους ακάλυπτο χώρο και περιμετρικά εκτός περιγράμματος- αναπτύσσεται υπόγειο συνολικής επιφάνεια 12.034,97 m². Τμήμα του υπογείου εντός περιγράμματος των κτιρίων 1 & 2 προβλέπεται ως χώρος κύριας χρήσης
  • Η επιφάνεια των χώρων κύριας χρήσης στο υπόγειο του κτιρίου 1 είναι 1.614,915 m², εκ των οποίων 57,00 m² καταλαμβάνουν οι χώροι γραφείων της δραστηριότητας και 1.557,915 m² θα αποτελούν ανεξάρτητο κατάστημα με είσοδο από το υπόγειο.
  • Η επιφάνεια των χώρων κύριας χρήσης στο υπόγειο του κτιρίου 2 είναι 3.139,637 m². Εξ’ αυτών 296,65 m² καταλαμβάνουν οι χώροι γραφείων του καταστήματος ΙΚΕΑ. Τα υπόλοιπα 2.842,987 m² προορίζονται για ανεξάρτητο κατάστημα με είσοδο από το υπόγειο.
  • Στο δώμα των κτιρίων υπάρχει ο κυρίως χώρος στάθμευσης. Οι θέσεις στάθμευσης σκιάζονται με μεταλλικές κατασκευές όπου τοποθετούνται φωτοβολταϊκές διατάξεις.
  • Ο ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου φυτεύεται (επιφάνεια υλοποιούμενης φύτευσης 4.196,77 m²) με κατάλληλη για την περιοχή χαμηλή και υψηλή βλάστηση. Στο χώρο στάθμευσης στον περιβάλλοντα χώρο, η διαδρομή των αυτοκινήτων καλύπτεται από διάτρητο κυβόλιθο και φυτεύεται. Το ίδιο και ο χώρος στάθμευσης δίκυκλων οχημάτων. Οι δρόμοι κυκλοφορίας εντός του οικοπέδου ασφαλτοστρώνονται.

https://bizness.gr/prasino-fos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά