Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

.Γράφει ο Πάνος Καλουδάς.

…Μέσα στη ζούγκλα, των σύγχρονων κοινωνιών μας, με την βιαιότητα που τις χαρακτηρίζει…

Υπάρχουν ευτυχώς κι άνθρωποι με ευαισθησίες. Που απορρίπτουν κάθε έννοια βίας. Ανοίγοντας αγκαλιά σε κάθε ον του πλανήτη που υποφέρει. Δίνοντας φροντίδα και στοργή, απέναντι στο οδυνηρό φαινόμενο της απαξίωσης των δικαιωμάτων των ζώων. Συνάνθρωποι μας που ξεχωρίζουν.

Και που ευτυχώς, συνεχώς αυξάνονται. Και ενώνονται σε μια δύναμη ισχυρή, απέναντι στους λίγους, που θέλουν να θεωρούν εαυτούς, κυριαρχούς και μοναδικούς στο δικαίωμα επιβίωσης. Υπάρχει πλέον και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα των λίγων προς τα ζώα.

Η οποία άρχισε πλέον να εφαρμόζεται καθολικά. Και να στηρίζει τους ανθρώπους αυτούς, που μέσα στα ενδιαφέροντα τους, έχουν και την φροντίδα τους προς τα ζώα. Έχουν την έννοια της προστασίας, απέναντι στα αδέσποτα.

Αυτές τις πεταμένες, τις πονεμένες ψυχούλες, που είναι ένα ακόμα ντροπιαστικό στίγμα της κοινωνίας μας.

…Μέσα λοιπόν στον χώρο, των πολιτισμένων ανθρώπων, με τις πολλαπλές ευαισθησίες είναι και η κυρία, Αύρα Τσαλαμάνου. Πρόεδρος και ιδρύτρια της Φιλοζωικής.

Του Συλλόγου «Φίλοι των Ζώων».

Που αγκαλιάζει φιλόζωους και οικολόγους. Μια αρκετά άξια και δραστήρια γυναίκα, η Αύρα, με πραγματική αύρα πνεύματος και ψυχής, που έχει τάξει τη ζωή της, στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων και της φύσης.

Ένας ευαίσθητος άνθρωπος, που γράφει ποίηση και βιβλία, για τα ζώα. Που δημιουργεί galla, με κίνητρο τη στήριξη στα ζώα. Που κινεί τα ινία της συλλογικής προστασίας τους.

Και που φροντίζει συστηματικά κι επίμονα, οποίο αδέσποτο συναντήσει.

Η κυρία Τσαλαμάνου έχει γεννηθεί στην Χαλκίδα. Έχει σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης, στην Ιταλία. Ενώ επιτυχώς έχει ασχοληθεί και με το εμπόριο. Έχει γράψει όπως είπαμε και βιβλία, που αφορούν τα δικαιώματα των ζώων.

Ενώ μέσα στα ενδιαφέροντα της, θέση έχει και το περιβάλλον. Μα και η ιδιέταιρη πατρίδα της, η Χαλκίδα, όπου και γι αυτήν έχει γράψει βιβλία.

Κύριο της μέλημα όμως, τα τετράποδα κουκλιά. Τα ζώα όπου μέσα από δεκάδες συγγράμματα, εκφράζει το δικαίωμα και της δικής τους ύπαρξης στη γη. Και την υποχρέωση κατανόησης, από όλους, για την αναπόφευκτη συνύπαρξη μας με αυτά.

Η Αύρα κουβαλάει και απίστευτες εμπειρίες, από τα πολλά της ταξίδια σε όλον τον πλανήτη. Έχει ταξιδέψει πολύ. Κυρίως σε χώρες του Τρίτου Κόσμου. Στην Άπω Ανατολή.

Αποκομιζοντας μυριαδες εικόνες. Τις οποίες σιγά- σιγά τις καταγράφει στα βιβλία της. Έχει ακόμα αποκτήσει και Θεολογικές γνώσεις, γύρω από τον Βουδισμό και τον Ινδουισμό. Λαμβάνοντας μέρος, σε δεκάδες τέτοιες τελετές, σε Παγόδες και Κουπουράμ αποκομίζοντας μοναδικές εμπειρίες.

Με έναν θησαυρό γνώσεων. Που θα μπορούσαν να φανούν και τοσο χρήσιμες, μέσα από τις περιγραφές της στα συγγράμματα της. Για ένα διάστημα η Αύρα,  έμεινε στην Βιρμανία.

Μελετώντας και τον λαό αυτόν. Ζώντας και εκεί, μοναδικές εικόνες, καταγεγραμμένες με ανεξίτηλα σημάδια μέσα στην ψυχή της. Από κει έφυγε στα τέλη του 2004 αρχές του 2005, όπου πήγε στο Καο-Λακ και στο Πούκετ της Ταυλάνδης, για να βοηθήσει εθελοντικά τους πληγέντες από το τότε καταστροφικό τσουνάμι.

Πάντα με το βλέμμα της στραμμένο προς τα ζώα που δυστυχούσαν, στα μέρη που πήγαινε. Όπου δυναμικά και καθοριστικά, παρενεβαινε, προστατεύοντας τα.

Και στην Ελλάδα που γύρισε και εγκατασταθηκε πλέον στην περιοχή της Γλυφάδας, η φροντίδα της προς τα δοκιμαζόμενα τετράποδα πλάσματα, είναι καθοριστική.

Με παρεμβάσεις της συνεχείς, ακόμα και με καταγγελίες στην Αστυνομία, για βασανισμούς, κακοποίησεις και εγκατάλειψη. Κινήθηκε ακόμα και με νομικές προσφυγές, απέναντι στις όποιες παραβατικές συμπεριφορές.

Ακόμα και στα χρόνια που το νομικό πλαίσιο δεν κάλυπτε τέτοιου είδους πράξεις συμπαράστασης.

Όταν ακόμα η διεθνής μα και η ντόπια νομοθεσία δεν κατοχύρωνε τα δικαιώματα των ζώων.

Ανήκει στην ομάδα των φιλόζωων, που έκαναν σκληρό αγώνα ώστε η Ελληνική νομοθεσία γύρω από τα θέματα αυτά, να εναρμονιστεί με την πιο αυστηρή Ευρωπαϊκή. Που εκινείτο και σε πιο προοδευτικό πλαίσιο.

Η κυρία Αύρα Τσαλαμανου συμμετέχει και σε έναν Πολιτικό φορέα που δημιουργήθηκε από αγάπη προς τα ζώα. Και από την ανάγκη προάσπισης τους. Το «Κόμμα των Ζώων» όπως το ονομάζουν.

Με στόχο να δημιουργηθεί πλέον η απαιτούμενη παιδεία, γύρω από αυτά. Και η συνειδητή προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Χωρίς πια τις νομοθετικές και αστυνομικές παρεμβάσεις.

Στο καλοκαίρι που μας πέρασε, σε επίσκεψη της σε νησί των Κυκλάδων, έφερε τα πάνω κάτω, όταν συνάντησε σε χωράφια, άλογα και γαιδουράκια να υπόκεινται στο μαρτύριο του παλουκώματος.

Με δεμένα χιαστί τα πόδια τους.

Παρενεύει η αστυνομία, με τα ανάλογα παραδειγματικά πρόστημα, και έτσι απελευθερώθηκαν τα ζώα. Κάνει έναν πραγματικά υπέροχο αγώνα η Αύρα, που την τιμάει.

Και αναδεικνύει τον πολιτισμό της. Έναν πολιτισμό που αξίζει να αναδεικνύεται από τα μέσα ενημέρωσης και να στηρίζεται.

Ώστε να αφήνει σε ολους μας, τις παραδειγματικές του αρετές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά