Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

..Γράφει ο Πάνος Καλουδάς.

…Μια από τις ομορφότερες πόλεις της χώρας μας, είναι η Αιδηψός. Τα γνωστά σε όλο τον κόσμο, Λουτρά της Αιδηψού.

Η φημισμένη αυτή περιοχή της βόρειας Εύβοιας.

Η πιο αναγνωρισμένη λουτρόπολη στον κόσμο. Γνωστή από την αρχαιότητα, για την ουράνια ευλογία, με την οποία την έχει προικίσει η φύση.

Με ιαματικές πηγές πραγματικά θαυματουργές για δεκάδες παθήσεις. Με νερά που πηγάζουν από τις 3.000 και πλέον μέτρα, βάθος.

Παρόλα αυτά, μπορούμε να μιλάμε, για μια ακόμα  αδικημένη περιοχή του Ελλαδικού χώρου. Για έναν υπέροχο τόπο, που έχει αφεθεί στην τύχη του, να κρατάει σταθερά, το σκήπτρο της υποβάθμισης.

Γιατί κι αυτή η πανέμορφη περιοχή, έχει την ίδια τύχη, με την Σαλαμίνα. Την ίδια κρίση δημοτικής διαχείρισης.

Η Αιδηψός μέσα σε σαράντα χρόνια είχε δύο δημάρχους. Που την άφησαν σταθερά να παραμείνει στην δομική και αισθητική ατμόσφαιρα του μεσοπολέμου.

Τραγικα μόνη, ξεχασμένη, ριμαγμένη. 20 χρόνια δημαρχιακή διαχείριση υπό τον γιατρό Αλεξίου, τον παππού της πολιτικού Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Κι άλλα 20 από τον γιατρό Καρατζή. Εχουν αποβιώσει και οι δύο. Οκτώ χρόνια, από τον καθηγητή κ. Ματάκια, τέσσερα χρόνια, από κάποιον Νταλιάνη, που είχε μόνιμη ρίξη με την αλήθεια.

Κι άφησε κι αυτός κρανίου τόπο πίσω του. Και πάει λέγοντας.

Όταν σε έναν τέτοιο νευραλγικό χώρο, τόσης ζωτικής σημασίας, σε διάστημα 80 ετών, την πόλη αυτή τη διαχειρίζονται 6-7 άνθρωποι και την παραδίδουν στην κατάσταση που την συναντάμε σήμερα, ε… δεν μπορεί παρά να αναζητούμε τις ευθύνες και σε αυτούς που τους ψηφίζουν.

Με τα μικρό-συμφέροντα και τη Ρωμέικη νοοτροπία. Γιατί πραγματικά αυτός ο μοναδικός τόπος, θα έπρεπε να είναι σημείο αναφοράς σε όλη την υφήλιο.

Και οι Αιδήψιοι, χάρη σε αυτή την ευλογία που τους προσφέρει ο τόπος τους, θα έπρεπε να ζουν, καλύτερα κι από τους Σαουδάραβες, με τα πετρέλαια.

Τα νερά της Αιδηψού, ως γνωστό, ενδείκνυνται για πάρα πολλές παθήσεις. Όπως, εκφυλιστικές αθροπάθειες του ισχύου και του γόνατος. Ρευματοπάθειες, αγκυλωτή σπονδυλίτιδα, παραμορφωτική αρθρίτιδα.

Σπονδυλαρθρίτιδα. Ουρική αρθρίτιδα, Οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, νευραλγίες, μυαλγίες, δισκοπάθεια, ημικρανίες, χρόνιες γυναικολογικές παθήσεις, κατάγματα, διαστέμματα, δερματικές παθήσεις, δερματιτιδα,  ψωρίαση…

Και δεκάδες ακόμα παθήσεις. Επιστημονικά αποδεδειγμένης ίασης. Όλος αυτός ο αμύθητος πλούτος, έχει αφεθεί στην τύχη του. Κυριολεκτικά πεταμένος στη μοίρα του.

Με το κράτος χρόνια τώρα, να μην δίνει καμία σημασία. Να μην στοχεύει σε μια αξιοποίηση και σε μια αντάξια προβολή. Κάτι διαφημιστικά που βγάζει που και που το υπουργείο τουρισμού, είναι για εσωτερική κατανάλωση της ψωροκώσταινας.

Τίποτα το σοβαρό και το σύγχρονο.

Στην απόλυτη κατάρρευση τους παραμένουν τα παλιά Λουτρά, όπου έκανε κάποτε τα ιαματικά του ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Το υπέροχο αυτό κτίριο, πλάι στο σύγχρονο εξάμβλωμα του ΕΟΤ, στο πιο κακόγουστο κτίριο που θα μπορούσε να φτιαχτεί στην ιστορική αυτή πόλη.

Ένα τσιμεντένιο μνημείο κακογουστιάς. Στη μοίρα του αφημένο το κτίριο που κάποτε πέρασαν το κατώφλι του, προσωπικότητες, όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Μενέλαος Λουντέμης, η Μαρίκα Κοτοπούλη.

Η Μαρία Κάλλας, η Σοφία Λορέν, η πριγκίπισσα Σοράγια. Και τόσες ακόμα επιφανείς άνθρωποι.

Αυτός όλος ο φοβερός πλούτος είναι πλέον αφημένος στην τύχη του.

Και περιμένει τον ιδιώτη που θα τον καρπωθεί. Και θα θησαυρίσει απο αυτόν. Μιας και πλέον η σημερινή δημοτική αρχή, με νόμους προδωτικούς των κυβερνήσεων, καμία σχέση δεν έχει με τις πηγές και τον τρόπο αξιοποίησης τους.

Τότε που είχαν και μπορούσαν, οι δήμαρχοι, κοιμώντουσαν. Τώρα σε αναμονή των ιδιωτών, σε ένα κράτος, που τα πάντα πλέον τα ξεπουλάει στους κεφαλαιοκράτες

Έτσι πια οι Έλληνες πολίτες θα εξαρτώνται από αυτούς, για να χαρούν τα αγαθά της χώρας τους.

Την ευλογία της γης τους. Η Αιδηψός όμως, όπως και η Σαλαμίνα μας, που κι αυτή δεν ευτύχισε να έχει δημάρχους με όραμα, θα πρέπει πλέον να δούνε πολύ σοβαρά το αύριο.

Διότι πλέον δεν είμαστε στο παρά πέντε. Μα στο και πέντε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά