Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Πολλά κρούσματα οικογενειακής βίας με θύματα κυρίως γυναίκες έχουν καταγραφεί τελευταία και στις τάξεις της ελληνικής παροικίας, σύμφωνα με δηλώσεις κοινωνικού λειτουργού στον “Νέο Κόσμο”.

“Συνήθως, τα κρούσματα αυτά έχουν να κάνουν με πάθη. Άτομα εθισμένα στον τζόγο, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ είναι αυτά που ξεσπούν στις γυναίκες τους. Και όχι μόνο στις γυναίκες, αλλά και στους ηλικιωμένους γονείς τους” μας είπε ο ίδιος κοινωνικός λειτουργός.

Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές άσκησε η δίωξη εναντίον σχεδόν 650 προσώπων στον απόηχο μιας τετραήμερης αστυνομικής επιχείρησης-«αστραπή» με στόχο «επικίνδυνα» άτομα, τα οποία σχετίζονται με υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής, η οποία διεξήχθη στη Νέα Νότια Ουαλία την περασμένη εβδομάδα, ασκήθηκαν διώξεις σε συνολικά 648 άτομα και απαγγέλθηκαν 1.153 κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία, ναρκωτικά και οπλοκατοχή, με τους αστυνομικούς να κατάσχουν πλήθος παράνομων ουσιών και όπλων. Οι αριθμοί αυτοί μαρτυρούν το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα με την ενδοοικογενειακή βία, με την αστυνομία να αφιερώνει περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθεί στη διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων, από ό,τι για οποιοδήποτε άλλο, μετέδωσε το BBC. Από τα 648 άτομα στα οποία απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά την «Επιχείρηση Amarok», όπως ονομάστηκε, 164 ήταν μεταξύ των πλέον σεσημασμένων παραβατών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία. Για ορισμένους εξ αυτών είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, ενώ άλλοι είχαν παραβιάσει τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν εκδοθεί από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές για την προστασία των θυμάτων, δήλωσε η αρχηγός της Αστυνομίας Νέας Νότιας Ουαλίας, Karen Webb.

«Υπήρχε μεγάλη ανησυχία για τα θύματα. Γι’ αυτό και τους βάλαμε στο στόχαστρο. Μερικοί από αυτούς (σ.σ.: τους κατηγορούμενους) ήταν δύσκολο να εντοπιστούν… Απέφευγαν την αστυνομία, γι’ αυτό και κάναμε αυτή τη μεγάλη, συντονισμένη προσπάθεια», εξήγησε η ίδια.

Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονταν ένας 22χρονος άνδρας ο οποίος ισχυρίστηκε ότι προσπάθησε να πνίξει τη σύντροφό του κατά τη διάρκεια ενός καβγά, και ένας 51χρονος, ο οποίος κατηγορήθηκε για την παρενόχληση μιας γυναίκας που φέρεται να παρακολουθούσε, φτάνοντας στο σημείο να τοποθετήσει ακόμη και συσκευή παρακολούθησης στο αυτοκίνητό της.

Αναφερόμενος στη νέα στρατηγική των Αρχών, ο αναπληρωτής αρχηγός του Σώματος, Mal Lanyon, δήλωσε ότι η Αστυνομία εστιάζει στους παραβάτες υψηλού κινδύνου με στόχο να σταματήσει τη βία προτού κλιμακωθεί σε ανθρωποκτονία. Μόνο το 2022, πρόσθεσε, η Αστυνομία της Πολιτείας χειρίστηκε τις υποθέσεις 17 δολοφονιών που αφορούν ενδοοικογενειακή βία.

Ένας στους πέντε Αυστραλούς αναφέρει ότι έχει υποστεί κακοποίηση ή σεξουαλική βία εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος από την ηλικία των 15 ετών, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα εθνικά στατιστικά στοιχεία, από το 2016.

Συχνότερα, τα θύματα είναι γυναίκες και οι θύτες άντρες, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του BBC. Ο ΟΗΕ έχει τονίσει ότι η βία κατά των γυναικών στην Αυστραλία είναι «ανησυχητικά διαδεδομένη», ωστόσο οι ειδικοί καταλήγουν στο ότι οι διαφορές με τα μεγέθη που παρατηρούνται σε άλλες αναπτυγμένες χώρες ως προς την έκταση του φαινομένου δεν είναι τεράστιες.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Στο μεταξύ η πολιτειακή κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας προσφέρει μια πρωτοποριακή χρηματοδότηση, ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων, για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής βίας στις κοινότητες πολιτισμικά διαφορετικών πολιτών.

Η πολιτειακή υπουργός Ασφάλειας Γυναικών και Πρόληψης Οικογενειακής και Σεξουαλικής Βίας, Natalie Ward, είπε ότι η χρηματοδότηση θα δοθεί σε θρησκευτικές και κοινοτικές οργανώσεις ώστε να προσφεθούν υπηρεσίες στήριξης σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό ατόμων.

Σύμφωνα με την κα Ward, «η ενδοοικογενειακή βία δεν κάνει διακρίσεις και θα πρέπει όλα τα θύματα/επιζώντες, ανεξαρτήτως πολιτισμικής ταυτότητας, να έχουν πρόσβαση στη βοήθεια που χρειάζονται».

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν θύματα/επιζώντες σε πολιτισμικά διαφορετικές κοινότητες, που διστάζουν να αναζητήσουν βοήθεια από τις υπάρχουσες δομές στήριξης, λόγω του καθεστώτος βίζας τους, ή της έλλειψης κοινωνικού κύκλου στήριξης στην Αυστραλία, ή λόγω γλωσσικών και πολιτισμικών εμποδίων. Με αυτές τις επιδοτήσεις, οι υπηρεσίες που προσφέρουν βοήθεια σε όλη την Πολιτεία, θα μπορέσουν να υιοθετήσουν μια πιο στοχευμένη προσέγγιση συγκεκριμένα για τα θύματα/ επιζώντες που είναι μέλη πολιτισμικά διαφορετικών κοινοτήτων».

Θρησκευτικές ή κοινοτικές οργανώσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν τώρα να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν εφάπαξ επιδότηση από 20.000 έως 150.000 δολάρια.

Ο πολιτειακός υπουργός Πολυπολιτισμικότητας, Mark Coure, είπε ότι είναι σημαντικό να παρέχουμε στις πολιτισμικά διαφορετικές κοινότητες τα εργαλεία που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στη βία, με αποτελεσματικό τρόπο χωρίς αποκλεισμούς λόγω πολιτισμικής ταυτότητας.

«Η ΝΝΟ είναι η πιο πολυπολιτισμική Πολιτεία σε ολόκληρη την Αυστραλία και αυτό πρέπει να αντικατοπτρίζεται στις υπηρεσίες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στήριξης. … είναι προς το συμφέρον όλων μας ως Πολιτεία, να εξοπλίσουμε τις κοινότητες αυτές με εργαλεία και πόρους, προκειμένου να είναι ικανές να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα».

Οι επιδοτήσεις έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά υπηρεσιών στήριξης που ήδη παρέχει η κυβέρνηση σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας όπως:

– Ευελιξία στα κριτήρια ‘Ομολογιακού Δανείου για Έναρξη Ενοικίου’ (Rentstart Bond Loan) για άτομα που εγκαταλείπουν στέγη όπου υφίστανται βία.

– Πρόσβαση στα Προγράμματα First Homer Buyer Choice και First Home Buyer Assistance σε επιζώντες/θύματα.

– Διευκόλυνση για τον άμεσο τερματισμό μισθωτηρίου για εγκατάλειψη στέγης όπου υπάρχει βία.

– Παροχή 24ωρης στήριξης μέσω της Γραμμής Βοήθειας ΝΝΟ για την Ενδοοικογενειακή Βία, με στόχο την εύρεση ασφαλούς μέρους για τα θύματα ή και τα παιδιά τους, σύνδεση με Αστυνομία, δικαστήρια, δικηγόρους και συμβούλους και κάθε άλλη σχετική υπηρεσία.

– Το πρόγραμμα ‘Δικαιούμαι να Ρωτήσω’, όπου οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν εάν ο σύντροφός τους έχει ιστορικό αδικημάτων σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας.

– 20 εκατομμύρια δολάρια στην διάρκεια δύο ετών για, έως και 200 επιπρόσθετες ηλεκτρονικές συσκευές παρακολούθησης.

Η κυβέρνηση της ΝΝΟ, ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ να επανεξετάσει όλες τις ποινές για αδικήματα που σχετίζονται με την ενδοοικογενειακή βία στην Πολιτεία. Εάν επανεκλεγεί, θα χρηματοδοτήσει την δημιουργία ενός καταλόγου ειδικών για την Ενδοοικογενειακή και Οικιακή Βία σε τρία τοπικά δικαστήρια, και θα χρηματοδοτήσει θέσεις για πέντε επιπλέον δικαστές προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι υποθέσεις θα εκδικάζονται νωρίτερα.

Η κυβέρνηση της ΝΝΟ πραγματοποιεί επένδυση-ρεκόρ με την χρηματοδότηση της τάξης άνω των 700 εκατομμυρίων δολαρίων, σε πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της Ασφάλειας των Γυναικών, συμπεριλαμβανομένων:

– 426,6 εκατομμυρίων δολαρίων για την διεύρυνση της πρωτοβουλίας Core and Cluster, με σκοπό την παροχή και λειτουργία νέων καταφυγίων γυναικών που θα μπορούν να στηρίξουν έως και 2.900 επιπλέον γυναίκες και παιδιά που διαφεύγουν από ενδοοικογενειακή και οικιακή βία κάθε χρόνο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει γίνει ποτέ στον τομέα της ενδοοικογενειακής βίας.

– Νόμοι-ορόσημο για την ποινικοποίηση του καταναγκαστικού ελέγχου στις συντροφικές σχέσεις

– Πρωτοποριακοί νόμοι σε εθνικό επίπεδο για την ‘εκφρασμένη συναίνεση’, που ξεκίνησαν να ισχύουν την 1η Ιουνίου 2022.

Οι αιτήσεις για τις επιδοτήσεις μπορούν να υποβληθούν από τις 13 Φεβρουαρίου έως τις 27 Μαρτίου.

Τα κεφάλαια θα αποδεσμευτούν τον Ιούνιο του 2023 μετά από διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης της επιδότησης, και θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν έως τις 30 Ιουνίου 2024. Δεν διατίθεται χρηματοδότηση διαρκείας ή επανάληψη της χρηματοδότησης.

https://neoskosmos.com/el/2023

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά