Σήμα κινδύνου για το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος εκπέμπει βρετανός γεωφυσικός καθώς υποστηρίζει ότι εντόπισε δραστηριότητα και πως αν εκραγεί, είναι πιθανό να προκαλέσει τσουνάμι.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, το υποθαλάσσιο ηφαίστειο λίγο έξω από τη Σαντορίνη, δεν κοιμάται. Ένας θάλαμος μάγματος που δεν είχε ανιχνευθεί προηγουμένως γεμίζει σταδιακά με τήγμα, ωθώντας τους ερευνητές να συστήσουν παρακολούθηση του ηφαιστείου σε πραγματικό χρόνο.
Την τελευταία φορά που εξερράγη το Κολούμπο, το 1650, σκότωσε 70 ανθρώπους, αλλά η πληθυσμιακή αύξηση και ο τουρισμός στη Σαντορίνη αυξάνουν σημαντικά τον αντίκτυπο μιας ανάλογης έκρηξης καθώς σήμερα θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος.
Χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική απεικόνισης – παρόμοια με έναν ιατρικό υπερηχογράφημα – ο Kajetan Chrapkiewicz, από το Imperial College του Λονδίνου και οι συνεργάτες του εντόπισαν τη συγκέντρωση τήγματος περίπου δύο μίλια κάτω από το ηφαίστειο. Τα συμπεράσματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο περιοδικό Geochemistry, Geophysics, Geosystems, υποδηλώνουν ότι, παρόλο που μια έκρηξη δεν είναι επικείμενη, το ηφαίστειο αποτελεί σοβαρή απειλή.
Μια άλλη ομάδα ερευνητών στο ερευνητικό σκάφος Joides Resolution τρυπά ιζήματα γύρω από το Κολούμπο για να ανατρέξει στην ιστορία των εκρήξεων του τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια.
Μεταξύ άλλων, ελπίζουν να κατανοήσουν τους δεσμούς μεταξύ σεισμών και ηφαιστείων σε αυτήν την περιοχή και να διερευνήσουν την επίδραση της αλλαγής της στάθμης της θάλασσας ανάλογα με το μέγεθος και τη συχνότητα των εκρήξεων.
https://www.topontiki.gr/20