Ένα «ναι» και ένα «όχι» για το αιολικό Πάρκο στο Σκιαδοβούνι είχαμε χθες και την περασμένη Κυριακή από Υπουργείο Πολιτισμού και την Αποκεντρωμένη Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου αντίστοιχα αφού το πρώτο έδωσε το «οκ» στην μελέτη για ό,τι αφορά την προστασία των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων ενώ την ίδια ώρα η δεύτερη την απέρριψε με την αιτιολογία πως δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι δεν θα βλάψει την ακεραιότητα της συγκεκριμένης περιοχής.
Ειδικότερα, κατόπιν απόφασης της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Πολυξένης Αδάμ-Βελένης εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 31,5MW και συνοδά έργα οδοποιίας, ηλεκτρικής διασύνδεσης, στη θέση “ΛΕΙΨΟΥΤΑ-ΣΚΙΑΔΟΒΟΥΝΙ” των Δ.Ε. Τριταίας και Λασιώνος των Δήμων Ερυμάνθου και Αρχαίας Ολυμπίας, Π.Ε. Αχαΐας και Ηλείας της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας καθώς – όπως αναφέρεται στο σκεπτικό – δεν προκαλείται βλάβη σε εντοπισμένους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η έγκριση δίνεται με τους όρους οι εκσκαφές να είναι ελεγχόμενες και οι τυχόν εκβραχισμοί να μην γίνουν με εκρηκτικά, να απομακρυνθούν τα προϊόντα των εκσκαφών, ώστε να μην δημιουργούν όχληση και να ακολουθήσει αποκατάσταση του τοπίου και οι εργασίες να παρακολουθούνται από τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων. Σε περίπτωση εντοπισμού αρχαιοτήτων, θα διακοπούν και θα ακολουθήσει σωστική ανασκαφική έρευνα με πρόσληψη αρχαιολόγου, κατά το άρθρο 37 του Αρχαιολογικού Νόμου.
Η συγκεκριμένη απόφαση εκδόθηκε μόνο από πλευράς Αρχαιολογικού Νόμου και δεν υποκαθιστά έγκριση ή άδεια άλλης αρχής. Η δε ισχύς της αίρεται αυτομάτως και ανακαλείται σε περίπτωση οποιασδήποτε παράβασης των όρων της παρούσας ή υπέρβασης των περιγραφόμενων εργασιών και πρόκλησης βλάβης σε αρχαιότητες με συνακόλουθο καταλογισμό ευθυνών κατά παντός υπευθύνου, σύμφωνα με τις ποινικές διατάξεις της ισχύουσας Αρχαιολογικής Νομοθεσίας.
Την ίδια ώρα, με απόφαση του Γενικού Διευθυντή Χωροταξικής, Περιβαλλοντικής και Αγροτικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Διονύση Παναγιωτόπουλου, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου απορρίφθηκε επειδή πρώτον οι δασικές υπηρεσίες έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά για την μελέτη του έργου και δεύτερον γιατί σύμφωνα με την γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ δεν έχει τεκμηριωθεί από την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση ότι η κατασκευή του έργου δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα της προστατευόμενης περιοχής.
Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούλιο επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Αιολικού Σταθμού Ηλεκτρικής Ενέργειας αρνητικά είχε γνωμοδοτήσει και το το δημοτικό συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας για να ακολουθήσει τον περασμένο Οκτώβριο ένα ακόμα «όχι» από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.