Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Βελισάριος, Ναρσής, Νικηφόρος Φωκάς, Ιωάννης Τσιμισκής… Μεγάλοι και γνωστοί Βυζαντινοί εκ των οποίων οι δύο τελευταίοι έγιναν και αυτοκράτορες. Πλήθος άλλων μεγάλων πολεμιστών παρήγαγε η τόσο παρεξηγημένη από πολλούς αυτοκρατορία του Χριστιανισμού και του Ελληνικού πολιτισμού.Οι περισσότεροι από αυτούς όμως είναι «ξεχασμένοι», από τους πολλούς. Ένας από αυτούς, ο σημαντικότερος ίσως των «ξεχασμένων» ήταν ένας στρατηγός που αντιμετώπισε με επιτυχία τον ισλαμικό κίνδυνο και θα μπορούσε να θεωρηθεί «στρατιωτικός πρόγονος» των μεγάλων στρατηγών-αυτοκρατόρων Φωκά και Τσιμισκή.

ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ Δ. ΚΑΡΥΚΑ
ΠΗΓΗ HISTORY POINT

Ήταν ο Ιωάννης Κουρκούας. Ο στρατηγός προερχόταν από στρατιωτική οικογένεια. Ο πάππος του ήταν διοικητής του περίφημου Τάγματος των Ικανάτων της φρουράς του αυτοκράτορα Βασιλείου Α. Ο αδελφός του Θεόφιλος ήταν στρατηγός και ο ίδιος ο Ιωάννης ήταν θείος του μετέπειτα αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή. Λίγα είναι γνωστά για τα πρώτα χρόνια του Κουρκούα. Ούτε καν το έτος γεννήσεώς του δεν γνωρίζουμε. Γεννήθηκε στο Δοκεία της Μικράς Ασίας στο Θέμα των Αρμενικών. Έλαβε ικανοποιητική μόρφωση και τον συναντούμε για πρώτη φορά ως μέλος της ανακτορικής φρουράς στην Πόλη.

Εκεί τον τοποθέτησε ο φίλος του ναύαρχος και κατόπιν αυτοκράτορας Ρωμανός Λεκαπηνός (συμβασίλευε με τον νόμιμο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ζ). Ο Κουρκούας βοήθησε τον Ρωμανό να ανέβει στον θρόνο το ουσιαστικά από 919 μ.Χ. (τύποις στέφθηκε το 920). Ο Ρωμανός τον διόρισε τότε αρχιστράτηγο της Ανατολής (Δομέστιχος των Σχολών της Ανατολής) με αποστολή την αντιμετώπιση του αραβικού-ισλαμικού κινδύνου. Οι Κουρκούας παρέμεινε στην θέση αυτή για πάνω από 22 χρόνια.Η πρώτη του όμως αποστολή ήταν η κατάπνιξη εξέγερσης κατά του Ρωμανού στην Χαλδία. Αυτό επετεύχθη εύκολα και διοικητής της επαρχίας Χαλδίας αποδείχτηκε ο επίσης άξιος στρατηγός αδελφός του Ιωάννη, ο προαναφερθείς Θεόφιλος.

Τα σύνορα Βυζαντίου – αραβικού χαλιφάτου βρισκόταν σε συνεχή αναταραχή από την εποχή των αραβικών κατακτήσεων, τον 7ο αι. και μετά. Καταστροφικές επιδρομές, λεηλασίες, σφαγές ήταν στο προσκήνιο. Ο 9ος αι. υπήρξε καταστροφική περίοδος για το Βυζάντιο με τους Άραβες να ισοπεδώνουν πόλεις ολόκληρες, να σκλαβώνουν εκατοντάδες χιλιάδες χριστιανούς και να απειλούν τα θεμέλια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ HISTORY POINT

https://www.defence-point.gr/news/o-e

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά