Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

 

Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΚΡΑΙΦΝΙΟΥ

Γράφει ο Μάνος Κιλημάντζος

Είχα παλιότερα γράψει ……

Έχοντας κατέβει απο την ακρόπολη της αρχαίας Ακραιφνίας, ανεβαίνω στην μηχανή και παίρνω την κατηφόρα για την δημοσιά. Λίγα μέτρα από την άκρη του χωριού στον δρόμο απο την αρχαία ακρόπολη είναι μία χριστιανική εκκλησία. Έξω από τον περίβολό της ένας άνθρωπος μου κουνάει τα χέρια να σταματήσω. Μου πιάνει κουβέντα.
«Για να ανέβεις μέχρι εκεί πάνω σημαίνει ότι ενδιαφέρεσαι, λέει. Θέλεις να ρίξεις και στην εκκλησία μια ματιά; «
Δεν καταλαβαίνω τον λόγο, αλλά από ευγένεια δέχομαι, ξεκαβαλάω … και τότε μου αποκαλύπτεται ένας άλλος κόσμος.
Μου αποκαλύπτεται η Ελλάδα, ο πολιτισμός της , Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ! Αρχαίος, χριστιανικός, όλα μέσα στην κληρονομιά και την Ιστορία μας είναι. Και όλα σεβαστά !
Ο νέος φίλος μου, ο Γιάννης (είναι και εντουράς και μου υποσχέθηκε μεταξύ άλλων να μου δείξει και εντουράδικα μονοπάτια) αγαπάει τον τόπο του και κάνει ότι μπορεί για να τον αναδείξει! Μιλάει συνεχώς και μου μεταδίδει γνώσεις.
Ο ναός έχει χτιστεί σε τρία στάδια.
Το πρώτο κομμάτι χτίστηκε από τον Καταλανό άρχοντα Αντόνιο ντε Φλάμα το 1311 μ.Χ. σαν εκπλήρωση τάματος για μια μάχη που έγινε στην περιοχή. Μάλιστα ο ντε Φλάμα θάφτηκε μέσα στον ναό. Μπορεί να δούλεψε το τάμα του για την μάχη, αλλά οι άνθρωποι απο όσες μάχες και να γλυτώσουν κάποτε φεύγουν απο τουτη την διάσταση αφού «το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον». Κάποτε λοιπόν πάει κι αυτός όπως όλοι οι θνητοί. Αρα σωστά έκανε και θέλησε να ορίσει τον τάφο του εκεί που ένοιωθε γαλήνη.
Το δεύτερο (και μεσαίο) μέρος του ναού χτίστηκε το 1600 και το τρίτο μέρος του το 1800. Ο ναός είναι χτισμένος ενσωματώνοντας και δομικά στοιχεία από την αρχαία πόλη. Στις φωτογραφίες είναι φανερό αυτό. Ακόμη και πλάκες με επιγραφές έχουν χρησιμοποιηθεί στην τοιχοποιϊα του ναού.
Στον περίβολο επίσης , πάμπολλα αρχαία ευρήματα. Παντού, ακόμη και στις μάντρες βρίσκεις ενσωματωμένα αρχαία! Επιτύμβιες, αναθηματικές πλάκες, βάσεις κιόνων, κι ένα σωρό άλλα. Μάλιστα ο ναός είναι χτισμένος (ως συνήθως) επάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού του Διονύσου. Σε μερικά σημεία φαίνεται το μωσαϊκό δάπεδο και άλλα στοιχεία (όπως ενας τάφος που ανοίχτηκε) δίπλα στον τοίχο του ναού.
Στο εσωτερικό του ναού γίνονται εργασίες αποκατάστασης. Ο Γιάννης ζητά την κατανόησή μου. Η φωτογραφική μηχανή μένει στην θήκη της. Άβατον και πρέπει να το σεβαστώ!
Στον περίβολο υπάρχει το νέο καμπαναριό και δίπλα του το παλιό. Πολύ παλιό ! Ο Γιάννης λέει ότι είναι ίσως το μόνο (η από τα ελάχιστα) που έμειναν όρθια επί Οθωμανοκρατίας.
Έμεινα πολύ περισσότερο από όσο είχα σχεδιάσει, αλλά ο Γιάννης είναι χείμαρρος. Και μεταδίδει την αγάπη του για τον χώρο!
Κάτσαμε στον περίβολο και κουβεντιάσαμε για πολλή ώρα! Μιλάει αυτός, κρατάω σημειώσεις εγώ! Ανταλλάξαμε και στοιχεία, γιατί θα ξανάρθω! Και θα πάμε με τον Γιάννη και στον Γλά να μπούμε στις καταβόθρες, να πάμε στα Σαρακατσάνικα σπήλαια, να δω το ιερό της Δήμητρας. Ίσως να έχουν τελειώσει και οι εργασίες στο εσωτερικό του Αη Γιώργη για να συμπληρώσω και αυτήν την εικόνα. Μια μέρα δεν νομίζω ότι θα μου φτάσει !
Χαιρετώ και παίρνω τον δρόμο του γυρισμού.
Κλείνω την πόρτα της αίθουσας του χρόνου και γυρνάω το κλειδί. Είναι δικιά μου και το κλειδί μένει στον κόρφο μου ζηλότυπα! Ελπίζω και προσεύχομαι να αξιωθώ να την ξανανοίξω σύντομα! Μέχρι τότε αφήνω την άγια σκόνη να βασιλέψει στην αίθουσα και τις σκιές.


Αυτά είχα γράψει τότε!

Σήμερα είχα επικοινωνία με τον Γιάννη. Και του ζήτησα την άδεια να δημοσιεύσω τις φωτογραφίες απο το εσωτερικό του ναού τότε που γίνονταν εργασίες αποκατάστασης. Και την πήρα την άδεια!

Οπότε μπορείτε να δείτε όλες τις φωτογραφίες εδω.

Φωτογραφίες : https://photos.app.goo.gl/vuey7Ya7PVhVhzQZ9

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ

Μάνος Κιλημάντζος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά