Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

    «Η επιστήμη πίσω από την γιόγκα»
Βιώνεις τα οφέλη της γιόγκα κατά την διάρκεια της πρακτικής σου, χαίρεσαι με την αίσθηση ευεξίας που αποκτάς και παρατηρήσεις μικρές ή μεγάλες αλλαγές στο σώμα και την διάθεση σου! Πώς θα σου φαίνοταν να αντιληφθείς τι συμβαίνει στον οργανισμό σου όμως όταν άσκησε στην γιόγκα;
      Μέτριες ορμόνες στρες
Όταν το σώμα μας πιέζεται έντονα, εκκρίνει μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη, η οποία μας κρατά σε εγρήγορση σε καταστάσεις κρίσης, αλλά επίσης διαταράσσει τη λειτουργία του σώματος μακροπρόθεσμα. Η γιόγκα μειώνει το επίπεδο άγχους ενός ατόμου, περιορίζοντας έτσι την παραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης και διατηρώντας το άτομο ήρεμο.
     Εκκρίνει τα αντιοξειδωτικά ένζυμα
Η επανειλημμένη έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους και μεταβολικά υποπροϊόντα οδηγεί στο σχηματισμό ελεύθερων ριζών, οι οποίες συμβάλλουν σε πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης. Για να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες, το ανθρώπινο σώμα διαθέτει ένα ισχυρό εσωτερικό σύστημα άμυνας με τη μορφή αντιοξειδωτικών ενζύμων. Τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ενζύμων βρέθηκαν να είναι σημαντικά υψηλότερα σε άτομα που ασκούν γιόγκα, ενισχύοντας έτσι την άμυνα έναντι των βλαβών των ελεύθερων ριζών.
    Διεγείρει το Παρασυμπαθητικό Νευρικό Σύστημα
Η γιόγκα διεγείρει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο μας ηρεμεί και αποκαθιστά την ισορροπία μετά το τέλος ενός μεγάλου στρες. Όταν ενεργοποιείται το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το αίμα κατευθύνεται προς τους ενδοκρινείς αδένες, τα πεπτικά όργανα και άλλα όργανα, μειώνοντας έτσι τον καρδιακό ρυθμό και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.
    Βελτιώνει τη λειτουργία ανοσίας
Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι η γιόγκα μειώνει την ορμόνη κορτιζόλης. Πάρα πολύ κορτιζόλη μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος ακινητοποιώντας το αμυντικό μας σύστημα στον οργανισμό (WBC). Η γιόγκα μετριάζει την παραγωγή κορτιζόλης, ενισχύοντας έτσι την ανοσία.
      Θεραπεύει τον εθισμό
Η ντοπαμίνη, μια χημική ουσία στον εγκέφαλο που δίνει μια ικανοποίηση κατά τη διάρκεια ενός φαρμάκου επιλογής που δημιουργείται με φυσικό τρόπο δημιουργείται γιόγκα. Έτσι, η επιθυμία για αυτό το επίπεδο ικανοποίησης από τον εθισμό δεν εκδηλώνεται πλέον. Η γιόγκα μπορεί να δώσει στο ίδιο επίπεδο ντοπαμίνης υψηλή ή ικανοποιητική, μειώνοντας έτσι τον πόθο του εθισμού.
       Διευρύνει τον εγκέφαλο
Αφού πραγματοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που ασκούν γιόγκα έχουν περισσότερη γκρίζα ύλη (εγκεφαλικά κύτταρα) από ό, τι οι μη ασκούμενοι. Διαπιστώθηκε ότι με περισσότερες ώρες πρακτικής την εβδομάδα, ορισμένες περιοχές διευρύνθηκαν περισσότερο – ένα εύρημα που υποδηλώνει ότι η γιόγκα ήταν ένας παράγοντας που συμβάλλει στο μεγαλύτερο μέγεθος του εγκεφάλου.
Οι γιόγκοι έχουν μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου στις περιοχές που περιέχουν νοητική χαρτογράφηση του σώματός μας, που εμπλέκονται στην κατεύθυνση της προσοχής, κρίσιμης σημασίας για τη μείωση του στρες και περιοχές βασικές για την αντίληψή μας για τον εαυτό μας.
     Βοηθά να παραμείνετε στο παρόν
Η γιόγκα δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην παρούσα στιγμή και δίνει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στις αρνητικές σκέψεις και την ικανότητα να τις αφήσουμε για χάρη της αυτοσυντήρησης.
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα λοιπόν όλα όσα βιώνεις όταν η γιόγκα έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας σου και του τρόπου του να ασκείς σώμα και μυαλό!
Μαργιαννα Καρακωστα Δασκαλα ΓΙΟΓΚΑ 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά