Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Μήνυμα προς την Κύπρο ότι «παραβιάζει τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων» έστειλε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά την ανακάλυψη του νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου ανοιχτά της Μεγαλονήσου.

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς, αναφορικά με τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Κύπρου στον τομέα των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρει ότι:

«Είναι αδύνατον για οποιαδήποτε χώρα, εταιρεία ή πλοίο να συμμετάσχει σε δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς την άδειά μας.

Δεδομένου ότι αυτές οι δραστηριότητες της Ε/Κ Διοίκησης Νοτίας Κύπρου διεξάγονται μονομερώς χωρίς τη συγκατάθεση της ΤΔΒΚ, συνιδιοκτήτριας όλων των φυσικών πόρων του νησιού, παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τ/Κ, αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε τόσο στις χώρες της περιοχής όσο και στα τρίτα μέρη πίσω από τα οποία κρύβεται η Ε/Κ πλευρά ότι μια τέτοια κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα ωφελήσει κανένα μέρος, ενώ η πρόταση του Τούρκου προέδρου μας για διοργάνωση διάσκεψης για την ανατολική Μεσόγειο το 2020 και οι τέσσερις προτάσεις συνεργασίας της ΤΔΒΚ προς την Ε/Κ πλευρά για τους πόρους υδρογονανθράκων βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι.

Η χώρα μας θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στην ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσει να στηρίζει τις δραστηριότητες της ΤΔΒΚ στον τομέα των υδρογονανθράκων το επόμενο διάστημα».

https://www.ethnos.gr/Politics/article

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά