Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Γιόγκα και συναισθήματα

Γραφει η Μαργιαννα Καρακωστα

Αν μας παρομοιασουμε με δοχεία είμαστε γεμάτοι όλοι λίγο πολύ με τα ίδια συναισθήματα αυτό που αλλάζει είναι η ποσότητα και η ισορροπία!

Οι συναισθηματικές εντάσεις και τα τραύματά μας συχνά αντανακλουν σε σωματική ένταση και πόνο.

Κατά τη διάρκεια των πρακτικών γιόγκα, αρχίζουμε να ξετυλίγουμε τη μυϊκή ένταση και αυτή η διαδικασία μπορεί επίσης να απελευθερώσει τα σχετικά συναισθήματα που συνδέονται στους μύες μας.

Η πρακτική μας γιόγκα ενισχύει το φυσικό, νοητικό και συναισθηματικό σώμα μας και αυξάνει την ικανότητά μας να επεξεργαζόμαστε δύσκολα συναισθήματα και τραύματα του παρελθόντος.

Καθώς έρχονται στην επιφάνεια του δοχείο μας τα συναισθήματά μας νιώθουμε ασφαλείς να τα απελευθερωσούμε και να τα εκφρασούμε.

Η βαθιά εσωτερική εστιαση που καλλιεργούμε στη γιόγκα θα σας επιτρέψει φυσικά να συνειδητοποιήσετε ξεχασμένα ή υποσυνείδητα συναισθήματα.

Καθώς το φως της εστίασης και της επίγνωσής μας λάμπει πιο φωτεινό, τόσο περισσότερο μπορούμε να δούμε μέσα στον σκιερό εαυτό μας.

Τα ανέκφραστα συναισθήματα αποθηκεύονται και συγκρατούνται στο σώμα και, με την πάροδο του χρόνου, δημιουργούν σωματικό σφίξιμο, άγχος, ένταση και μερικές φορές πόνο.

Τα εργαλεία που έχουμε στην γιόγκα για συναισθηματική απελευθέρωση είναι:

1.Τεχνικες αναπνοής! Γιογκικη – πλήρης αναπνοη φέρνει ενέργεια και επίγνωση στο στήθος, την κοιλιά και τους γοφούς και επιτρέπει στα συναισθήματα να απελευθερωθούν από βαθιά μέσα στο σώμα.

Το Kapalabhati διεγείρει και κινεί έντονα συναισθήματα που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του σώματος, φέρνοντάς τα επάνω και έξω.

Η αναπνοή από το στόμα επικαλείται το συναισθηματικό σώμα και είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην έκφραση και την απελευθέρωση συναισθημάτων που έχουν βγει στην επιφάνεια, ιδιαίτερα της θλίψης και της θλίψης.

Η αναπνοή Hara (εκπνοή με ένα «Haaa» από το στόμα) βοηθά στην απελευθέρωση του θυμού και της απογοήτευσης.

2. Στάσεις-asana Οι γοφοί, οι ώμοι, το στήθος και ο λαιμός είναι τα κύρια σημεία όπου η συναισθηματική ένταση βρίσκεται στο σώμα μας.

Σημειώστε αυτά τα σημεία κατά τη διάρκεια της πρακτικής asana ή κάντε μια σάρωση σώματος στην αρχή της πρακτικής σας, αναζητώντας ένταση ή σφίξιμο σε αυτές τις περιοχές.

Μόλις καταλάβετε πού συγκρατείται η συναισθηματική ένταση στο σώμα σας, μπορείτε να εστιάσετε στις στάσεις της γιόγκα που στοχεύουν σε αυτήν την περιοχή.

3. Κράτημα στάσης- asana

Όταν βρίσκετε στη στάση που ανοίγει περιοχές έντασης και προκαλεί συναισθηματικές αισθήσεις, είναι σημαντικό να κρατάτε τη στάση σας για κάποιο χρόνο- αναπνοές.

Οι μεγαλύτεροι χρόνοι παραμονής μπορούν να διευκολυνθούν με τη χρήση στηριγμάτων και στάσεων αποκατάστασης ή με σωματική υποστήριξη από δάσκαλο γιόγκα ή θεραπευτή γιόγκα.

4. Εστίαση προς τα μεσα! Pratyahara είναι μια βαθιά εσωτερική εστίαση, ριζωμένη στις αισθήσεις της αναπνοής και του σώματος.

Καθώς φέρνουμε την επίγνωσή μας μέσα στο σώμα, μπορούμε να νιώσουμε πράγματα που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της συνηθισμένης επίγνωσης. Όταν κρατάτε μια στάση γιόγκα, κρατήστε το μυαλό εστιασμένο στο πού νιώθετε και βιώνετε αισθήσεις.

Εξερευνήστε πού ξεκινούν, σταματούν και που ταξιδεύουν οι αισθήσεις και δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν συναισθηματικά συναισθήματα που προκύπτουν από αυτές τις σωματικές αισθήσεις.

Όταν εμφανίζονται συναισθηματικά συναισθήματα, κρατήστε την εστίασή σας στην αίσθηση του συναισθήματος – και όχι στις σκέψεις, τις αντιδράσεις ή τις αναμνήσεις του μυαλού – για να ενθαρρύνετε αυτά τα συναισθήματα να απομακρυνθούν και να απελευθερωθούν πλήρως.

Καλή πρακτική, Μαργιαννα Καρακωστα Δασκαλα ΓΙΟΓΚΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά