Μαθήματα… «Μακεδονικής» γλώσσας στη Φλώρινα θα παραδίδει Μη Κυβερνητική Οργάνωση μετά την έγκριση και επικύρωση του Καταστατικού της από τα δικαστήρια της πόλης.

Η αίτηση του Συλλόγου εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Φλώρινας στις 28 Ιουλίου 2022 και η απόφαση ανακοινώθηκε στο Δελτίο Δικαστικών Εκδόσεων στις 7 Νοεμβρίου 2022.

Στόχος του Κέντρου, όπως λέει είναι να εργαστεί για τη:

*Διδασκαλία της μακεδονικής πρότυπης γλώσσας σε πολίτες της Ελλάδας, μέσω διαδικτυακού ιστότοπου. υποστήριξη της εισαγωγής της μακεδονικής πρότυπης γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) και πανεπιστήμια στην Ελλάδα, που βρίσκονται στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

*Υποστήριξη της ίδρυσης παιδαγωγικών σχολών/τμημάτων εντός υφιστάμενων πανεπιστημίων στην Ελλάδα για την ανάπτυξη τοπικών καθηγητών της Μακεδονικής γλώσσας, καθώς και του προγράμματος σπουδών και του διδακτικού υλικού.

*Σημειώνεται ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών η «Μακεδονική» καθορίζεται ρητά ως η επίσημη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας όπως αναγνωρίστηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων και ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών. «Δεν έχει σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας και δεν έχει σχέση με […] την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά» της Μακεδονίας (άρθρο 7/4).

Τα συγχαρητήρια του Ζάεφ. Φώτο: Facebook

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΖΑΕΦ ΣΕ ΤΣΙΠΡΑ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Ανακοίνωση για την ίδρυση της ΜΚΟ εξέδωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. «Αυτοί είναι οι καρποί της Συμφωνίας των Πρεσπών. Φέρνουν χαρά σε όλους όσοι μιλούν τη μακεδονική γλώσσα. Συγχαίρω τους ιδρυτές του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα και όλους τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας που χαίρονται γι’ αυτή την όμορφη πράξη που είναι ιδιαίτερα σημαντική ως μια ακόμη επιβεβαίωση των στενών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ευχαριστώ τόσο τον πρώην όσο και τον νυν Πρωθυπουργό, Τσίπρα και Μητσοτάκη, για την πίστη και τη δέσμευσή τους στην οικοδόμηση ειλικρινούς φιλίας και καλής γειτονίας».

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ

 

Τα συγχαρητήριά του έστειλε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ.«Η αξία των πραγματικών συμβιβασμών διαρκεί και μεγαλώνει με το χρόνο. Οι πραγματικοί συμβιβασμοί ηρεμούν, δεν επιδεινώνουν τις σχέσεις γιατί φροντίζουν για τα ουσιαστικά και των δύο πλευρών», δήλωσε ο κ. Ντιμιτρόφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για το ίδιο θέμα, ο Ιωάννης Αμπατζόγλου γράφει:

Τον περασμένο Ιούλιο είχε έρθει στη δημοσιότητα η ύπαρξη του λεγόμενου «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα», μιας τοπικής μη κυβερνητικής οργάνωσης με πρωταρχικό σκοπό τη διατήρηση και την καλλιέργεια της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα.

Σχετικά με το συγκεκριμένο «Κέντρο» δημοσιεύθηκε η «περίληψη αναγνώρισης σωματείου» στις 21 Οκτωβρίου στην εφημερίδα «Ελεύθερο Βήμα» της Φλώρινας και στις 7 Νοεμβρίου στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων και η οποία είναι η εξής:

Απο διαδήλωση στα Σκόπια για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Φώτο: AAP via AP Photo/Boris Grdanoski

«ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Με την υπ’ αριθ.27/28-07-2022 Διάταξη Αναγνώρισης Σωματείου του Ειρηνοδικείου Φλώρινας, αναγνωρίστηκε σωματείο με την επωνυμία “ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”, που ιδρύθηκε και εδρεύει στο Δ.Δ. Φλώρινας του Δήμου Φλώρινας, με σκοπούς τους αναφερόμενους στο Καταστατικό του.

ΦΛΩΡΙΝΑ 17-10-2022

Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος

ΚΥΡΙΑΚΟΣ Φ. ΣΠΟΝΤΗΣ»

Στις 29 Νοεμβρίου, στη σελίδα του Facebook του συγκεκριμένου «Κέντρου», έγινε η πιο κάτω ανάρτηση2:

«ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΤΟ “ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ” ΕΓΓΡΑΦΗΚΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι έχει εγγραφεί και έχει εγκριθεί επίσημα ως μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) από τις δικαστικές αρχές της Ελλάδας.

Η αίτηση του συλλόγου εγκρίθηκε από το Δικαστήριο στις 28 Ιουλίου 2022 και η απόφαση ανακοινώθηκε στο Δελτίο Δικαστικών Εκδόσεων στις 7 Νοεμβρίου 2022. Τα τελικά διοικητικά θέματα σχετικά με την εγγραφή ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και το Καταστατικό του συλλόγου έχει πλέον επικυρωθεί επίσημα από το δικαστήριο. Το Κέντρο επιθυμεί, μεταξύ άλλων, δημόσια να ευχαριστήσει τον δικηγόρο Κύρο Σπόντη, για την επιτυχή περαίωση της διαδικασίας σχετικά με την εγγραφή της οργάνωσής μας στο δικαστικό μητρώο μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Λόγος γίνεται για την πρώτη ΜΚΟ που αναφέρεται ρητά στη μακεδονική γλώσσα και που εγκρίθηκε νόμιμα από τις ελληνικές κρατικές αρχές. Αυτή η πράξη αντιπροσωπεύει μια de facto αναγνώριση ενός μακεδονόφωνου πληθυσμού στην Ελλάδα.

Σημαντικό είναι επίσης και το γεγονός ότι τα δικαστικά έγγραφα αναφέρονται επίσημα στην οργάνωση με το όνομά της στη μακεδονική γλώσσα, χρησιμοποιώντας το μακεδονικό κυριλλικό αλφάβητο (“Центар за македонски јазик во Грција”).

Η απόφαση είναι η πρώτη αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα από τις κρατικές αρχές μετά την απογραφή του 1920, όταν η μακεδονική γλώσσα καταχωρήθηκε ως γλώσσα που ομιλείται από τμήματα του πληθυσμού.

Το σημερινό επίτευγμα δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή μιας εκστρατείας για την ολική εγκαθίδρυση της Μακεδόνικης γλώσσας στο κοινωνικό γίγνεσθαι της Ελλάδας. Το Κέντρο θα εργαστεί τώρα ενεργά για την εκπλήρωση των στόχων του που περιλαμβάνουν:

– τη διδασκαλία της μακεδονικής πρότυπης γλώσσας σε πολίτες της Ελλάδας, μέσω διαδικτυακού ιστότοπου.

– υποστήριξη της εισαγωγής της μακεδονικής πρότυπης γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) και πανεπιστήμια στην Ελλάδα, που βρίσκονται στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

– Υποστήριξη της ίδρυσης παιδαγωγικών σχολών/τμημάτων εντός υφιστάμενων πανεπιστημίων στην Ελλάδα για την ανάπτυξη τοπικών καθηγητών της Μακεδονικής γλώσσας, καθώς και του προγράμματος σπουδών και του διδακτικού υλικού.

Καλούμε όλους τους Μακεδονόφωνους στην Ελλάδα και όλους τους δημοκρατικά προσανατολισμένους πολίτες της Ελλάδας να ενωθούν μαζί μας για να επιτύχουμε την κατάλληλη αναγνώριση που μας αξίζει.

Η μακεδονική γλώσσα είναι το παρελθόν μας… και το μέλλον μας!»

Η πιο πάνω ανάρτηση μιλάει για «μια de facto αναγνώριση ενός μακεδονόφωνου πληθυσμού στην Ελλάδα». Πάει το μυαλό σας σε προετοιμασία αναγνώρισης υποτιθέμενης μακεδονικής μειονότητας στη χώρα μας; Που μας πάνε και κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε;

Μετά από την επίσημη ίδρυση του συγκεκριμένου σωματείου φυσικό και επόμενο ήταν να ξεσαλώσουν οι Σκοπιανοί και τα φερέφωνά τους στην Ελλάδα με τις ευλογίες φυσικά των γραικύλων, οι οποίοι πρόδωσαν τη Μακεδονία μας παραδίδοντας τη μακεδονικότητα σε μη Έλληνες. Δεν άργησε ούτε ο Ζόραν Ζάεφ να αναφερθεί στην αναγνώριση του συγκεκριμένου συλλόγου. Έγραψε λοιπόν στο Twitter3: «Ιδού τα φρούτα από την Πρέσπα, δίνουν χαρά σε όλους όσοι μιλούν τη μακεδονική γλώσσα, σε όλους τους Μακεδόνες.

Ευχαριστώ τόσο τον πρώην όσο και τον νυν Πρωθυπουργό, Τσίπρα και Μητσοτάκη, για την πίστη και τη δέσμευσή τους στην οικοδόμηση ειλικρινούς φιλίας και καλής γειτονίας.» Εδώ ο Ζάεφ συνδέει την ίδρυση του πιο πάνω σωματείου με τη «μακεδονική γλώσσα» και τους «Μακεδόνες». Ξεκάθαρη προσπάθεια αναγνώρισης μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. Επίσης όμως ο Ζάεφ ευχαριστεί και τον Μητσοτάκη! Και ο κ. Μητσοτάκης θέλει να πάει σύντομα σε εκλογές και να ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού για να ξανακυβερνήσει. Ο κ. Μητσοτάκης σέβεται και τηρεί μέχρι κεραίας την ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ Συμφωνία των Πρεσπών ξεχνώντας ότι είναι μια συμφωνία για την οποία το 70% του ελληνικού λαού έχει πει ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στις δημοσκοπήσεις.

Πάντως οι Σκοπιανοί πολιτικοί αποδεικνύονται ευφυέστεροι των Ελλήνων συναδέλφων τους. Ο κ. Ζάεφ ενώ στήριξε τη Συμφωνία των Πρεσπών συνεχώς την παραβιάζει για να γίνει αρεστός και στους υπερεθνικιστές Σκοπιανούς που δεν τη δέχονται. Και αντί ο κ. Μητσοτάκης να αφουγκραστεί τις ανησυχίες όλων ημών που αντιτασσόμαστε σε αυτή την τεράστια προδοσία (είμαστε το 70% του ελληνικού λαού και έχουμε το ιστορικό και επιστημονικό δίκαιο με το μέρος μας) μας αγνοεί και συνεχίζει να παρέχει στήριξη σε ότι πιο ανιστόρητο και αντιεπιστημονικό έχει υπάρξει ποτέ!

Είναι πραγματικά να αναρωτιέται κανείς. Τόσα πολλά αυτογκόλ ο κ. Μητσοτάκης τα βάζει μόνος του ή την ευθύνη έχει το στενό περιβάλλον των συμβούλων του; Σε κάθε περίπτωση την όποια πανωλεθρία στις επόμενες εκλογές θα την χρεωθεί ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Εκεί, η ιστορία θα αναφέρει μόνο το όνομά του και όχι αυτών που τον συμβούλευαν!

Υ.Γ.: Στην πιο πάνω αρνητικότατη εξέλιξη για την πατρίδα μας, πέραν των πολιτικών που υποστηρίζουν ή σέβονται τη Συμφωνία των Πρεσπών, τεράστια ευθύνη έχουν και οι δικαστές που αναγνώρισαν το συγκεκριμένο σωματείο. Εάν υπάχει ακόμα ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα πρέπει να παρέμβει και να πράξει τα δέοντα σχετικά με τη λειτουργία αυτού του σωματείου-καρκινώματος ώστε να αντιμετωπιστεί πριν να είναι πολύ αργά.

*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Ιατρικού Τμήματος του ΔΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού.

Από διαδήλωση στην Αθήνα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Φώτο: AAP via EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ; ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΚΟ ΠΡΟΜΗΝΥΜΑ

Η αναγνώριση μιας ακόμα εθνικής μειονότητας, επιτείνει την αστάθεια στα Βόρεια σύνορα μας εκτός αυτής των Ανατολικών.

Για το ίδιο θέμα ο Δρ. Νίκος Ντάσιος, γράφει:

«Εξαιρετικά δυσμενής εξέλιξη η έγκριση «Κέντρου Μακεδονικής γλώσσας» στην πόλη της Φλώρινας, η οποία αποτελεί προπομπό αυτοπροσδιορισμού εθνικής μειονότητας στην περιοχή.

Αυτή η πράξη αντιπροσωπεύει μια de facto αναγνώριση ενός μακεδονόφωνου πληθυσμού στην Ελλάδα» αναφέρει σε ανάρτησή της στο FB η συγκεκριμένη ΜΚΟ και προσθέτει μεταξύ άλλων: «Το σημερινό επίτευγμα δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή μιας εκστρατείας για την ολική εγκαθίδρυση της Μακεδόνικης γλώσσας στο κοινωνικό γίγνεσθαι της Ελλάδας…»

Το γεγονός είναι απότοκο της Συμφωνίας των Πρεσπών με καίρια πολιτική ευθύνη της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Παρ ότι η συμφωνία προσδιορίζει τη Μακεδονική γλώσσα ως νοτιο-σλαβική, διαχωρίζοντας την από την εκείνη της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, η αναγνώριση Μακεδονικής εθνότητας επαναφέρει δυνητικούς αλυτρωτισμούς των αρχών του 20ου αιώνα, από πληθυσμιακές ομάδες που κατοικούν στην περιοχή της Μακεδονίας, με την αποδοχή του δικαιώματος αυτού από την Ελληνική Πολιτεία!

Σε περιόδους γεωπολιτικής αστάθειας από αναθεωρητικές δυνάμεις, η αναγνώριση μιας ακόμα εθνικής μειονότητας, μετά τις πολύχρονες προσπάθειες της Τουρκίας να καταστήσει τουρκική μειονότητα τους μουσουλμάνους της Θράκης, επιτείνει την αστάθεια στα Βόρεια σύνορα μας εκτός αυτής των Ανατολικών.

Στην πρόσφατη ιστορία άλλωστε αλλαγές συνόρων επήλθαν από την προάσπιση των δικαιωμάτων καταπιεσμένων μειονοτήτων από τους αναθεωρητές όπως στην περίπτωση των μουσουλμάνων της Κύπρου, των Κοσοβάρων ή και των Ρωσόφωνων της Ανατολικής Ουκρανίας με την πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας».

https://neoskosmos.com/el/2022/