Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

«H Ελλάδα και η Κύπρος μέσα από το βλέμμα των Ρώσων περιηγητών την περίοδο από τις αρχές του 12ου μέχρι το πρώτο ήμισυ του 18ου αι.»

Διαδικτυακός κύκλος διαλέξεων

2022_11_24 

Μόσχα, 01 Δεκεμβρίου 2022

Αγαπητοί φίλοι,

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου2022 με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η όγδοη διάλεξη του κύκλου διαλέξεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. «Η Ελλάδα και η Κύπρος μέσα από το βλέμμα των Ρώσων περιηγητών την περίοδο από τις αρχές του 12ου μέχρι το πρώτο ήμισυ του 18ου αι.», με θέμα:    

«Αρσένιος Ελασσώνος: η μοίρα του Έλληνα επισκόπου στη Μόσχα τον 17ο  αιώνα»

από τη διδάκτορα ιστορίας της τέχνης, ανώτατη επιστημονική συνεργάτη των Μουσείων του Κρεμλίνου Γιούλια Μπουζίκινα.

Τη διάλεξη δύνασθε να παρακολουθήσετε στους εξής συνδέσμους στο Διαδίκτυο

https://youtu.be/DfdNdegWPKY

http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/30112022_arsenios_elassonos_i_moira_toi_ellina_episkopoi_sti_mosha_ton_17o__aiona_gioilia_mpoizikina.html

   

Ο Αρσένιος Ελασσώνος, με καταγωγή από τη Θεσσαλία και συγγενής πολλών ηγετών της Ελληνικής Εκκλησίας, αφίχθη στη Μόσχα ως μέλος της πρεσβείας του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ιερεμία το 1588. Έγινε μάρτυρας και άμεσος συμμετέχων στα πιο σημαντικά γεγονότα της ρωσικής ιστορίας – όπως η ίδρυση του Πατριαρχείου Μόσχας το 1589, τα γεγονότα της Εποχής των Αναστατώσεων και, τέλος, η ενθρόνιση του Μιχαήλ Φιόντοροβιτς, του πρώτου τσάρου της νέας δυναστείας των Ρομάνοβ. Ο Αρσένιος έκανε μια εξαιρετική καριέρα κληρικού. Ήταν αυτός που διορίστηκε φύλακας των βασιλικών τάφων στον καθεδρικό ναό του Αρχαγγέλου του Κρεμλίνου της Μόσχας, με τη διατήρηση όλων των προηγούμενων τίτλων. Αργότερα ανέλαβε τα τμήματα Τβερ και Σούζνταλ. Ο Αρσένιος έχτισε εκκλησίες, έκανε πλούσιες συνεισφορές στους ναούς και τα μοναστήρια της Ρωσίας και της Ελλάδας, άφησε μια πλούσια λογοτεχνική κληρονομιά, συμπεριλαμβανομένου ενός έργου για την ιστορία της Ρωσίας. Απεβίωσε στις 29 Απριλίου 1625 στο Σούζνταλ και ετάφη στον Καθεδρικό Ναό της Γέννησης της Θεοτόκου. Λίγο μετά το θάνατο του Αρσενίου, άρχισαν να τον σέβονται ως Άγιο.

Την παρουσίαση της διάλεξης της κας Μπουζίκινα δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο: http://www.hecucenter.ru/up/-Элассонский_.pdf

 

Ως ημερομηνία της επόμενης, τελικής, διάλεξης του κύκλου διαλέξεων της Ιουλίας Μπουζίκινα ορίσαμε την 18η Ιανουαρίου 2023. Σχετική ενημέρωση θα σάς προωθήσουμε έγκαιρα!

 

Ακολουθεί περιγραφή ολόκληρου του κύκλου διαλέξεων, καθώς και ενημέρωση για τη λέκτορα:

 

ΓΙΟΥΛΙΑ ΜΠΟΥΖΙΚΙΝΑ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 10ΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΣΥ ΤΟΥ 18ΟΥ αι.

  1. «Ό,τι είδα μετά των ομμάτιών μου … ». Η Βυζαντινός κόσμος  στις αρχές του 12ου αι. Μέσα από το βλέμμα του ηγούμενου Δανιήλ.
  2. O Θεοφάνης ο Γραικός και η ρωσική τέχνη.
  3. Ελληνικές εικόνες στο ρωσικό Μεσαίωνα.
  4. Αρχαία αγάλματα, αλληγορικές φιγούρες και δοξαστικές κολώνες σε ρωσικές εικόνες.
  5. Ο Βυζαντινός κόσμος υπό τον οθωμανικό ζυγό στα τέλη του 16ου αι. μέσα από το βλέμμα του περιηγητή Τρίφωνα Κορομπέιννικοβ.
  6. Το νησί της Κύπρου στη ρωσική μεσαιωνική λογοτεχνία και δημοσιεύσεις.
  7. Ο ελληνικός κόσμος μέσα από τα μάτια του Arseny Sukhanov, εκκλησιαστικού διπλωμάτη του 17ου αιώνα.
  8. Αρσένιος Ελασσώνος: η μοίρα του Έλληνα επισκόπου στη Μόσχα το 17ο αιώνα.
  9. Ο ελληνικός κόσμος του 18ου αιώνα στα απομνημονεύματα του Vasily GrigorovichBarsky.ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ!!! ΜΑΖΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ, ΣΘΕΝΑΡΟΤΕΡΟΙ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΙ και ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ!!!

Γιούλια Μπουζίκινα

Γεννήθηκε το 1985 στη Μόσχα. Το 2007 αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης στην Ιστορική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας «Lomonosov».

Το 2011 υπερασπίστηκε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα: «Η εικόνα της ιερής πόλης και του μοναστηριού στη ρωσική ζωγραφική του Ύστερου Μεσαίωνα (16ος – πρώτο ήμισυ 17ου αιώνα)»

Από το 2011 εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στα Μουσεία του Κρεμλίνου της Μόσχας, αυτή τη στιγμή ως ανώτατος επιστημονικός συνεργάτης –  ερευνητής του Τμήματος Επιστημονικής Σύνταξης.

 

4ο.png5ο.jpg 8ο.jpg

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά