Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

…Γράφει ο Πάνος Καλουδάς.

…Λαμπρές στιγμές μεγαλείου και θρησκευτικής κατάνυξης, έζησε προ λίγων ημερών, ο Ελληνισμός της Αιγύπτου.

Ο υπέροχος αυτός Ελληνισμός. Που εξακολουθεί να φυλάει Θερμοπύλες, εκεί στα βόρειο-ανατολικά παραλία της Αφρικής Στην υπέροχη αυτή Νειλοχώρα. Ένας Ελληνισμός που με τόση λαμπρότητα έχει ξεχωρίσει.

Ήταν την ημέρα εορτής της Αγίας Αικατερίνης. Όπου για την Ελληνική Κοινότητα του Καιρού, ήταν μια τοσο ξεχωριστή ημέρα. Με τόση λαμπρότητα και ευλάβεια λουσμένη.

Εκείνη την ημέρα, την 25η Νοεμβρίου, ο Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Θεόδωρος β, άνοιξε για μια φορά ακόμα την Ιερή Πύλη του Σεπτού Κοινοτικού Ναού, της Αγίας Αικατερίνης στο Σουέζ.

Μετα από την εκ βάθρων αναστήλωση και ανακαίνιση του Ναού,  έγιναν πλέον, με τον πιο ξεχωριστό τρόπο, τα Θυρανοίξια. Με όλο αυτό το τελετουργικό που ορίζει η εκκλησιαστική παράδοση.

Με το γεμάτο δέος, μυσταγωγικό τελετουργικό, άνοιξαν και πάλι οι θύρες του ιστορικού και μεγαλοπρεπούς Ιερού Κοινοτικού Ναού της φημισμένης Αγίας Αικατερίνης του Σουέζ.

Με πραγματική Ανάταση Ψυχής όλοι οι Έλληνες Χριστιανοί του Καΐρου, του Σουεζ, της Αλεξάνδρειας του Κάφρ Ελ Ζαγιάτ και των άλλων πόλεων, που βρέθηκαν εκεί, έζησαν στιγμές μοναδικές.

Το ίδιο και οι Αιγύπτιοι Χριστιανοί, οι Κόπτες κι όλοι οι Αραβόφωνοι που με σεβασμό και δέος παρακολούθησαν το τελετουργικό.

Μια τοσο λαμπρή και σπάνια εκδήλωση, που πρόσφερε πέρα από την μυσταγωγία και μια τεράστια εμπειρία στους πιστούς που παραβρέθηκαν εκεί. Τα πρώτα Θυρανοίξια του Ιερού αυτού Ναού, του Σουέζ, του πιο γνωστού κι επιβλητικού σε όλη την Αφρική, έγιναν πριν από 99 χρόνια.

Τι είναι όμως τα Θυρανοίξια; Είναι τα εγκαίνια, ενός οποιουδήποτε Χριστιανικού Ναού. Είναι δηλαδή ένα τελετουργικό εγκαινίων, ενός Ναού. Μα πόση σημασία έχουν αυτά, όταν πρόκειται για έναν τέτοιο ιστορικό και μεγαλόπρεπο ναό.

Που στέκει εκεί, στο Σουέζ, σαν ένας φάρος της Ορθοδοξίας. Ξεκίνησε λοιπόν ο Πατριάρχης μας, με το «Αρατε Πύλας» Και συνέχισε με το: «…οι άρχοντες υμών και επάρθητε πυλαι αιώνιοι και εισελεύσετε ο βασιλεύς της δόξης…»

Το κάλεσμα του Πατριαρχείου για την μοναδική και τόσο ξεχωριστή αυτή τελετή, είχε τεράστια ανταπόκριση.

Με κάθε μέσο έφθασαν οι Χριστιανοί της Αιγύπτου, στο Σουέζ, από όλα τα σημεία της χώρας.

Τόσο δε ο προαύλιος χώρος, όσο και ο ναός, από πολύ νωρίς, είχαν κατακλιστεί, από τους Αιγυπτιώτες Έλληνες, τους κόπτες και γενικά τους  Χριστιανούς που προήλθαν και από άλλες χώρες της Αφρικής.

Τέλος να σημειωθεί, πως στην Αίγυπτο έχουμε ακόμα, ένα αρκετά δυνατό και προκομένο Ελληνικό δυναμικό.

Μια από τις πιο καθαρές και φωναχτά Εθνικές παρουσίες.

Από τις πιο ικανές της διασποράς.

Πάνος Καλουδάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά