Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ (Αρχαία Πελλάνα – Αλήθειες που πρέπει ν’ ακουστούν)
Πριν από αρκετά χρόνια επισκέφθηκα τον ιερό τόπο της Αρχαίας Πελλάνας, στους πρόποδες του Ταΰγετου, με οδηγό ξενάγησης τον σπουδαίο αρχαιολόγο Θεόδωρο Σπυρόπουλο, ο οποίος έκανε μια από τις σημαντικότερες ανασκαφές των τελευταίων 50 ετών.
Είναι συγκλονιστική η εμπειρία, καθώς μέσα από το αυτό το μοναδικό τοπίο αναδύεται μια ανυπέρβλητη ενέργεια που συγκλονίζει την ψυχή, στέλνοντάς την σ’ ένα νοητό ταξίδι μέσα στον Χρόνο!
Στην Αρχαία Πελλάνα, που βρίσκεται 25 χλμ από την Σπάρτη, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως την ομηρική πρωτεύουσα της αρχαίας Λακωνίας και γενικότερα, μία πολιτεία αρχαιότερη των Μυκηνών. Ήρθαν στην επιφάνεια τα λείψανα των ανακτόρων του Μενέλαου, το ενδιαίτημα της Ελένης, οι βασιλικοί θολωτοί τάφοι Μυκηναϊκής περιόδου κ.α.
Αξίζει ν’ αναφερθεί, ότι συνοδός σ’ αυτήν την επίσκεψη ήταν ένας σημερινός (ακατανόμαστος) υπουργός, ανέκαθεν λαλίστατος, ο οποίος αποκάλυψε ότι:
Επί υπουργείας Ευάγγελου Βενιζέλου, ο καθηγητής Θεοδ. Σπυρόπουλος ειδοποιήθηκε ότι έπρεπε να σταματήσει την ανασκαφή επειδή δεν υπήρχαν κονδύλια. Κι όταν εκείνος απάντησε ότι έχουν βρεθεί ιδιώτες χορηγοί και μπορεί να συνεχίσει, ο Βενιζέλος (τότε υπουργός πολιτισμού) απάντησε:
«ΣΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΣΚΑΦΗΣ!»
Κατόπιν τούτου, ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος παύθηκε από έφορος Αρχαιοτήτων Σπάρτης κι εξαναγκάστηκε σε συνταξιοδοτηση!
Κι ας έρθει ο ακατανόμαστος ν’ αντικρούσει ότι εκείνος τ’ αποκάλυψε!
Μετά από 2 χρόνια ξαναβρέθηκα για δεύτερη φορά σ’ αυτόν τον ιερό τόπο, με ξεναγό και πάλι τον Θεόδωρο Σπυρόπουλο, αλλά ο χώρος της Αρχαίας Πελλάνας ήταν πλέον κλειδωμένος!
Είχαν απαγορεύσει στον ανασκαφέα την είσοδο στην ανασκαφή του!
Όμως οι χωρικοί ακολούθησαν τον δρόμο της ψυχής τους κι αντιστάθηκαν… Δεν υπήρξαν κλειδαριές γι’ αυτούς, παρά μόνο κλειδιά που ξεκλείδωναν τη Μνήμη… (αθάνατο κύτταρο Ελληνικό!).
Εκείνοι μας άνοιξαν την κλειδωμένη σιδερόπορτα για να μπούμε στον αρχαιολογικό χώρο και ν’ αφεθούμε με δέος στην περιήγηση.
Δυστυχώς, απ’ ότι έχω μάθει, ο χώρος σήμερα έχει εγκαταληφθεί. Έτσι έχουν επιβάλει τα σύγχρονα ιερατεία, καθώς η συγκεκριμένη ανασκαφή πηγαίνει την ιστορία 5.000 χρόνια πίσω από την παραχαραγμένη ιστορία που θέλουν με κάθε τρόπο να μας επιβάλλουν!
Κι όσο για τον διαχρονικά λαλίστατο, περί άλλων τυρβάζει πλέον…
ΟΦΕΙΛΗ μας είναι να γνωρίζουμε, να θυμόμαστε και να διαδίδουμε την ΑΛΗΘΕΙΑ!
Στίλβη Μ.Μ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά