Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΣΗΜΕΙΟ ΣΤΗΡΙΓΜΑΤΟΣ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ

Για όλα τα οχυρά, κατά την κατασκευή τους, προβλέφθηκε δίκτυο ύδρευσης και εφεδρικές δεξαμενές. Σε ψηλά σημεία, ιδιαίτερα όπου υπήρχαν πηγές ή πολλά νερά, δημιουργήθηκαν υδρομαστεύσεις και συλλέγονταν το νερό σε δεξαμενές. Από εκεί με σωλήνες 2.5 ιντσών και σε βάθος 2-2,5 μέτρων γινόταν το δίκτυο μεταφοράς προς τα οχυρά. Σε όσα οχυρά δεν υπήρχε δυνατότητα υδρομάστευσης προβλέφθηκαν αντλιοστάσια τα οποία με ισχυρές μηχανές έστελναν το νερό, ψηλά, στο οχυρό.

Το Σημείο Στηρίγματος Αντλιοστάσιο βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Στρυμόνα και έχει την δυνατότητα κάλυψης τόσο της δυτικής πλευράς του όσο και τον απόλυτο έλεγχο του υπάρχοντος δρόμου.

Η θέση του είναι τέτοια που αποτελεί, όντως Σημείο Στηρίγματος, καθώς το ευρισκόμενο αριστερά συγκρότημα του οχυρού Παλιουριώνες στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ύπαρξη του.

Κατείχετο από μία διμοιρία πεζικού, με διοικητή τον Ανθυπολοχαγό Παραστατίδη και τελούσε υπό την διοίκηση του διοικητού της Λωρίδας Μίτσιτ .

Στο ύψωμα υπήρχε θέση πυροβόλου 75 χιλιοστών και σύμφωνα με γερμανικό σχεδιάγραμμα και διπλό πολυβολείο με αποστολή την απαγόρευση του δρομολογίου που οδηγεί στις γέφυρες του Στρυμόνα ποταμού. Στις παρυφές του υψώματος υπήρχε (και υπάρχει τεχνικό έργο) Αντλιοστάσιο, το οποίο αντλούσε νερό και στη συνέχεια με μηχανές ισχυρής πίεσης το έστελνε στο κυρίως οχυρό Παλιουριώνες και στα συγκροτήματα οχυρών του λόχου Δ΄.

Λόγω της μορφολογίας του εδάφους , αλλά και του χαμηλού του υψομέτρου υστερούσε από πλευράς ασφαλείας σε σχέση με τα οχυρά. Την 6η Απριλίου δέχθηκε σφοδρό βομβαρδισμό από αεροπορία και πυροβολικό , η οποία συνεχίσθηκε με αμείωτη ένταση.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του πυροβόλου.

Παρ΄ όλα αυτά άντεξε στην ισχυρή πίεση που δέχθηκε όλη μέρα και συνέβαλε τα μέγιστα στην καταστροφή των πλωτών μέσων που χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί για να περάσουν μέσα από τον Στρυμόνα.

Στην διάρκεια της νύχτας ζήτησε ενίσχυση, καθώς είχε τρείς νεκρούς (Λοχίας Ζαμίδης Αθανάσιος, Στρ-της Βούρλιας Λεωνίδας, Στρ-της Γκαμούρας Πέτρος ). Απεστάλη μία διμοιρία για ανακούφισή τους. Την επομένη , 7 Απριλίου, το απόγευμα, διατάχθηκε να συμπτυχθεί και την φύλαξη της περιοχής ανέλαβε ο Δ΄ λόχος των Παλιουριώνων.

Η ανδρεία όλων , στο Σ.Σ Αντλιοστάσιο υπήρξε πολύ μεγάλη και γίνεται αναφορά σε αυτήν σε πολλές εκθέσεις ανωτέρων.

Οι φωτογραφίες είναι από το έργο αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά