Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Ο Άγιος Ιωάννης της Ρίλα που έζησε τον 10ο αιώνα θεωρείται ο προστάτης της Βουλγαρίας και όπου πέρασε, νήστεψε και προσευχήθηκε ξεφύτρωναν εκκλησίες και εξωκλήσια αφιερωμένα σε εκείνον. Κάποιοι από αυτούς τους ναούς βρίσκονται σε δυσπρόσιτα σημεία και παρέμειναν κάστρα χριστιανικής πίστης και διαφωτισμού κατά τα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας. Ένας τέτοιος απομακρυσμένος από τον κόσμο ναός είναι ο «Άγιος Ιωάννης Κασίνετς» ή αλλιώς γνωστός σαν ο «Άγιος Ιωάννης Κασίνετς» (Άγιος Ιωάννης Ερημίτης) που απέχει καμιά 10ριά χλμ. από την πόλη Βράτσα (ΒΔ Βουλγαρία).

Υπάρχει θρύλος που λέει ότι ο Άγιος Ιωάννης της Ρίλα πέρασε 40 ημέρες σε μια μικρή σπηλιά στα βράχια της τοποθεσίας Κασίνετς. Τα βράχια αυτά κατοικούνταν από την αρχαιότητα και αυτό φαίνεται από ευρήματα κεραμικής από την 1η χιλιετία π.Χ. Τον 12ο αιώνα σε μια τοποθεσία κοντά στην σπηλιά του ερημίτη όπου παλαιότερα υπήρχε θρακικό ιερό μοναχοί έχτισαν μοναστήρι αφιερωμένο στον Απόστολο Ιωάννη. Η μονή καταστράφηκε πολλές φορές και έμεινε έρημη πολλά χρόνια γι’ αυτό την αποκαλούν και «Άγιο Ιωάννη Έρημο».

Οι εικονογράφηση της εκκλησίας της μονής έχει τρία χρονολογικά επίπεδα. Το παλαιότερο είναι από τον 12ο αιώνα.

«Κατά την Οθωμανική κυριαρχία στην μονή υπήρχε σχολή στην οποία δίδασκαν διάσημοι Βούλγαροι διαφωτιστές, λέει η Νέλυ Στογιάνοβα, διευθύντρια του Περιφερειακού Ιστορικού Μουσείου της Βράτσα. Από αυτήν την εποχή έχουν βρεθεί υπέροχα εκκλησιαστικά χειρόγραφα. Ντόπιοι κτήτορες έκαναν δωρεές και στην περιοχή ανθούσαν οι τέχνες. Υπήρχαν διάσημα χρυσοχοεία και ιδρύθηκε το πρώτο εργαστήριο για χαλκογραφίες στην Βουλγαρία».

Κοντά στην μονή βρίσκεται η επονομαζόμενη Μεγάλη σπηλιά έξω από την οποία υπάρχει πηγή. Στους τοίχους της σπηλιάς διασώζονται ενδιαφέρουσες ζωγραφιές.

«Στους τοίχους της σπηλιάς έχει πολύ παλιές επιγραφές και αναπαραστάσεις από την ζωή του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Νέστωρα, λέει η κυρία Στογιάνοβα. Οι εικόνες του Αγίου Δημητρίου δεν είναι κλασικές – τον βλέπουμε και σε άσπρο άλογο, τον βλέπουμε όμως και σε θρόνο με διάφορα ζώα καθισμένα μπροστά του – φίδια, λιοντάρια κ.ά. Στον δυτικό τοίχο επίσης υπάρχουν απομεινάρια εικόνων του Αγίου Ιωάννη της Ρίλα και του Απόστολου Ιωάννη. Οι τοιχογραφίες αυτές έχουν συντηρηθεί τον 16ο αιώνα».

Το 2008 συντηρήθηκε η εκκλησία της μονής και μέχρι την Μεγάλη σπηλιά οδηγεί νέο μονοπάτι. Η τοποθεσία πλέον δεν είναι ερημική και πολλοί είναι οι πιστοί που έρχονται εδώ για να αναζητήσουν την ηρεμία και την κατάνυξη της επαφής με το θείο.

Επιμέλεια και Μετάφραση: Αγάπη Γιορντανόβα

Φωτογραφίες: Βενέτα Νικόλοβα

https://bnr.bg/el/post/101724817

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά