Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΤΟ ΕΡΕΧΘΕΙΟΝ

Γράφει η Κατερίνα Κιλημάντζου

Είναι γνωστές οι βλάβες , οι πολύ σημαντικές βλάβες, που έχει υποστεί ο ιερός βράχος της Ακροπόλεως ανα τους αιώνες.

Μαζί με τον Παρθενώνα, πολλά απο τα κτίσματα της Ακροπόλεως κατεστράφησαν, γκρεμίστηκαν, άλλαξαν χρήση και ακρωτηριάστηκαν.

Μεταξύ τους και το Ερέχθειον !

Την μεγάλη ζημιά την έκανε ο αναθεματισμένος λόρδος Έλγιν, όταν αφαίρεσε απο το Ερέχθειον μία απο τις Καρυάτιδες και την κουβάλησε στο Λονδίνο όπου ακόμα βρίσκεται μαζί με τ’ άλλα μάρμαρα που πήρε απο τον Παρθενώνα.

Είκοσι τρεις αιώνες είχαν περάσει και το Ερέχθειο, ο γεμάτος χάρη ναός της Ακρόπολης που είχε κτιστεί στα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου, έμενε ακέραιος κι ας πέρασαν λογιών λογιών κατακτητές, κι ας τον μεταχειρίστηκαν για ένα σωρό αλλότριες χρήσεις.

Οπως οι Καταλανοί απο την Ισπανία, όταν κατέκτησαν την Αθήνα τον 14ο αιώνα που το μετέτρεψαν σε παλάτι.

Και ύστερα, όταν  οι Τούρκοι κατέλαβαν την Αθήνα το υπέροχο κτίριο απετέλεσε οίκημα για να στεγαζεται ….το χαρέμι του διοικητή της Ακρόπολης…

Αλλά και απο τους Έλληνες δεν είχε και την καλύτερη μεταχείριση το Ερεχθείον!

Όταν κατα την Επανάσταση, ο Γκούρας έγινε φρούραρχος των Αθηνών, έβαλε την οικογένειά  του να κατοικήσει στον ναό. Μην κατηγορούμε μονο τους ξένους λοιπόν.

Μάλιστα για να εξασφαλίσει την οικογένειά του απο τις βόμβες του Κιουταχή, σώριασε  στην στέγη του ναού ένα παχύ στρώμα απο χώμα. Και η μοίρα τον τιμώρησε αφού ακριβώς  λόγω αυτής της “προφύλαξης” χάθηκε η οικογένειά του.

Στις αρχές Ιανουαρίου 1827 , κατα την πολιορκία της Ακροπόλεως απο τον Κιουταχή μία μπάλα απο κανόνι που είχαν στήσει οι Τούρκοι στον λόφο της Αγίας Μαρίνας, έσπασε ένα απο τα κεφαλοκόλονα στην δυτική πλευρά.

Στις 11 του ίδιου μήνα άλλη μπάλα έσπασε την μεσιανή κολώνα απο την ίδια πλευρά.

Και την επομένη, γυρω στις 8 το βράδυ, όταν όλοι κοιμόντουσαν μέσα στον ναό, οι υπόλοιπες κολώνες δεν άντεξαν το βάρος και σωριαστηκαν μονοκόμματα.

Το χώμα απο την στέγη έπεσε μέσα στον ναό και έθαψε 11 ψυχές. Όλη την οικογένεια του Γκούρα.

Σαν γίνηκε το κακό, τα παλικάρια θέλησαν να μπουν  στον ναό για να σκάψουν  το χώμα και ίσως  να έσωζαν τους περισσότερους.  Ο  ξάδερφος όμως του Γκούρα (ο οποίος είχε ήδη σκοτωθεί) , ο Μαμούρης, φοβούμενος μήπως σκάβοντας βρουν τον θησαυρό του Γκούρα (γνωστή η φιλαργυρία του οπλαρχηγού) τους απέτρεψε.

Μονάχα την άλλη μέρα με το φως της ημέρας τους έβαλε να σκάψουν. Λίγο πριν το μεσημέρι βρήκαν  την χήρα του Γκούρα (η οποία ήταν πανέμορφη όπως λένε οι ιστορικοί) κάτω απο τα παπλώματά της.

Ήταν ακόμη ζεστή και το στήθος της ιδρωμένο…..

“Τοιούτον δυστύχημα συνέβη και εις τους ανθρώπους και εις τον μεγαλοπρεπή και πάγκαλον τούτον ναόν , όστις εσώζετο εξαίρετα  τόσους αιώνας. Εις αυτόν τον εξολοθρευτικόν πόλεμον της Ελλάδος έμελλε να γενή κι αυτός παρανάλωμα των περιστάσεων” , έγραψε την ίδια μέρα στο ημερολόγιό του ο εκ των πολιορκημένων στην Ακρόπολη Ν.Καρώρης.

Εκτός απο το Ερέχθειο πάθανε σημαντικές βλάβες απο τα κανόνια του Κιουταχή, ο Παρθενώνας αλλά και τα Προπύλαια.

Σε μία αναφορά που στείλανε οι κλεισμένοι της Ακρόπολης στην Διοίκηση τον Δεκέμβριο του 1826 γράφουν :

“Αι πλείσται σφαίραι των κανονιών  κτυπούσι τον ναόν του Παρθενώνος” …….

 

…Μαύρες στιγμές της Ιστορίας…

Για το ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ

Κατερίνα Κιλημάντζου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά