Η ζήτηση εισιτηρίων ξεπέρασε σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις οι οποίες υπήρχαν στην αίθουσα για τη προβολή της ταινίας «Μεγάλη Ελλάς: Τα Γκρέκα της Καλαβρίας» του ομογενούς σκηνοθέτη, Βασίλη Κώτση, στην καρδιά της «Μικρής Ιταλίας» του Σίδνεϋ, το

Norton Street Leichhardt. Μάλιστα, όλες οι θέσεις για την εκδήλωση του Τμήματος Αντιγόνη της ΑΧΕΠΑ Νέας Νότιας Ουαλίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελληνοαυστραλών Εκπαιδευτικών, εξαντλήθηκαν μία εβδομάδα πριν από την προβολή!

Ομογενείς και άλλοι ενδιαφερόμενοι απάντησαν στην πρόσκληση να στηρίξουν την προσπάθεια προβολής του θέματος της διάσωσης της ελληνικής διαλέκτου της Καλαβρίας, η οποία ομιλείται συνεχώς εδώ και σχεδόν 2.800 χρόνια.

«Αυτό που ζητούν οι Γκρεκόφωνοι της Καλαβρίας είναι μία στήριξη, μία αναγνώριση της προσπάθειάς τους να συνεχίσουν να ομιλούνται τα Γκρέκα», δήλωσε ο κ Κώτσης στο ακροατήριο.

«Με την ταινία μας, βοηθούμε κι εμείς τις προσπάθειές τους».

Το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης το έδωσε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, στον σύντομο χαιρετισμό του. «Μέριμνά μας είναι να συνεχίσει να ομιλείται η ελληνική γλώσσα στην Αυστραλία. Αφού το καταφέρνουν οι Γκρεκόφωνοι ύστερα από 2.800 χρόνια, τότε και εμείς μπορούμε».

Η ταινία, διαρκείας 53 λεπτών, είναι το αποτέλεσμα επισκέψεων του Βασίλη Κώστη και του συνεργάτη του Βασίλη Γεννιμαχαλιώτη, στα Γκρεκόφωνα χωριά της Καλαβρίας από το 2002 μέχρι και το 2016.

Στην ταινία «Μεγάλη Ελλάς: Τα Γκρέκα της Καλαβρίας» ο θεατής θα ακούσει να ομιλούνται τα Γκρέκα, τα Αγγλικά, τα νεοελληνικά και τα Ιταλικά, μία πολυγλωσσία η οποία αντανακλά και την κατάσταση στην Καλαβρία.

Την προβολή της ταινίας ακολούθησε συζήτηση με τη νεαρή καλαβριανής καταγωγής, Belinda Fiori, να συντονίζει τη συζήτηση με τους Βασίλη Κώτση, Βασίλη Γεννιμαχαλιώτη και τον ιστορικό Δρ Παναγιώτη Διαμάντη, οι οποίοι απαντούσαν στις ατέλειτωτες ερωτήσεις του ακροατηρίου.

Χαιρετισμό, επίσης, απηύθηνε ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Ν.Ν.Ουαλίας, κ Βασίλης Σκανδαλάκης, ο οποίος τόνισε την υπερηφάνεια του Οργανισμού που στάθηκε χορηγός της ταινίας στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ υπέρ της ελληνομάθειας.

Όπως δήλωσε και η πρόεδρος του Τμήματος «Αντιγόνη», κα Χαρούλα Θεμιστοκλέους, «αρκετά μέλη του Τμήματός μας είναι και μέλη του Συλλόγου Ελληνοαυστραλών Εκπαιδευτικών. Επομένως, ασχολούνται με τη ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο Σύδνεϋ. Γι’ αυτό και ήταν τιμή και υποχρέωσή μας να προβάλουμε αυτή την ταινία και, με τη σειρά τους, τις υπόλοιπες ταινίες τις οποίες έχει γυρίσει ο Βασίλης Κώτσης για τις ελληνικές διαλέκτους της Καλαβρίας και της Απουλίας. Οι ταινίες αυτές περιέχουν σημαντικά μαθήματα για την ομογένεια της Αυστραλίας.»

Την εκδήλωση άνοιξαν με τον καλύτερο τρόπο οι Κώστας Παπουλίδης στην ποντιακή λύρα, με συνοδεία τον Παναγιώτη Τσένκα στο νταούλι.

Χρέη τελετάρχη εκτέλεσε άψογα ο δημοσιογράφος, Θέμης Καλλός, ο οποίος τόνισε, με τη σειρά του, τη σημασία της πολυγλωσσίας και της γνώσης της ελληνικής γλώσσας στη σημερινή κοινωνία.

Η ζήτηση της προβολής ήταν τόσο μεγάλη ώστε προγραμματίζεται νέα εκδήλωση την Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2023. Σύντομα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέριες. Σημειώστε την ημερομηνία.