Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Ένας εξαιρετικά πολύτιμος επίχρυσος θρακικός θώρακας του δεύτερου μισού του 4ου αιώνα π.Χ. θα εκτεθεί στις 22 Φεβρουαρίου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Σόφιας. Ο θώρακας μας επιτρέπει να δούμε τη λαμπρότητα των αρχαίων πολεμιστών στους τόπους μας και είναι ένα θαυμάσιο δείγμα Θρακικού οπλισμού. Ωστόσο, ο τρόπος κατασκευής δείχνει ότι εκτός από τον στολισμό, ο θώρακας είχε και καθαρά προστατευτική λειτουργία.

Η βάση του αποτελείται από ένα σιδερένιο γιακά, σε σχήμα ημισελήνου, που καλύπτει το στήθος, τους ώμους και την πλάτη. Ανάγλυφη ασημένια πλάκα με χοντρή επιχρύσωση και εξαίσια διακόσμηση καλύπτει πλήρως το σιδερένιο τμήμα. Δώδεκα διαμήκεις σφυρήλατες ζώνες διαφορετικού πλάτους, διατρέχουν το θώρακα από το λαιμό μέχρι την περιφέρεια.

Το ανεκτίμητο εύρημα ανακαλύφθηκε το 1995 από αρχαιολογική ομάδα με επικεφαλής τους Δρ Γκεόργκι Κίτοφ και Γκαβρίλ Λάζοφ, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στον Τύμβο Τσιατκόβα, στο δήμο Kazanlak, μαζί με πολλές αιχμές βελών, σκελετό αλόγου και πολυάριθμα στολίδια αρματωσιάς αλόγου. Ο θώρακας πιστεύεται ότι είναι μέρος των δώρων της ταφής ενός νεκρού ιππέα.

Το 2020, ομάδα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, με επικεφαλής την Παυλίνα Ντέβλοβα, έκανε τη γραφική και την εννοιολογική ανακατασκευή του θώρακα.

Επιμέλεια: Βενέτα Νικόλοβα

Φωτογραφίες: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Μετάφραση: Σταύρος Βανιώτης

https://bnr.bg/el/post/1016

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά