Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

3ο Μέρος Του Ρεπορτάζ

Ρεπορτάζ : ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ

Το Σαλαμινιων ΒΗΜΑ ρωτα και οι εκπαιδευτικοί απαντούν  – Υπάρχουν   σοβαρά μαθησιακά κενά  στα παιδία μας ; Και που οφείλετε ;;

Σειρά άρθρων οπου εκπαιδευτικοί απο ολη την Ελλαδα απαντούν για ποιο λογο η  εκπαίδευση δεν εχει τα αποτελέσματα που θα έπρεπε ;;

Γιατι υπάρχει σε μεγάλη μερίδα μαθητών  σπουδαστών ακομα και φοιτητών σοβαρές ελλείψεις γνώσεων  ;;;

Δεν θα αναφερθούμε σε αυτο το ρεπορτάζ  στο αλλο μεγάλο θεμα  που εχει εισχωρήσει  για τα καλα και στην μαθητική Κοινότητα  ..η  ΒΙΑ.

Ενα σοβαρο πλέον φαινόμενο .. που  ανησυχεί σοβαρα την κοινωνία .. στο οποίο  θα ασχοληθούμε σε αλλο ρεπορτάζ

  • Οι Απαντήσεις θα δημοσιευθούν σε  σειρά άρθρων (γραπτές ή ηχητικές )  απο εκπαιδευτικούς ολων των βαθμίδων

  • Συμμετοχή μπορούν να εχουν ολοι  οσοι το επιθυμούν  , με προϋπόθεση να εiναι ή ήταν  εκπαιδευτικοί .

  • Στο  mail   info@salaminionvima.gr

Σεβόμαστε ολες τις απόψεις και ευχαριστούμε θερμά  ολους τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς απο ολη την Ελλαδα ….για το θάρρος της γνώμης τους Δημόσια ..

. Ευχαριστούμε Θερμά την κ. Βασιλική Καλογηρου απο την Ιστορικη Σαλαμινα και τον κ. Δαβίδ Αναγνώστου απο την Λουτρόπολη Αιδηψο στην Εύβοια .

==============================================================================================

==============================================================================================

  56)  Βασιλική Καλογηρου Φιλολογος τ. Διευθύντρια 2ου Γυμνασίου Σαλαμινας – Σαλαμινας

Φίλιππε δεν ξέρω αν ισχύει αυτό… δηλαδή ότι οι νέοι είναι αμόρφωτοι… αν όντως έχει γίνει κάποια αξιόπιστη στατιστική οι μόνοι που δε φταίνε είναι οι νέοι… και δεν είναι μία ή αιτία.

Ξεκινάμε από το σπίτι, την οικογένεια και πάμε στο σχολείο.

Όσο κυριαρχεί η αντίληψη όποιος έχει χρήματα μπορεί να μορφωθείτε τα πράγματα θα πηγαίνουν χειρότερα.

Όπως βλέπεις η δημόσια υγεία και παιδεία θα έπρεπε να ήταν προτεραιότητα. Και δεν είναι… ίσα ίσα που ξεχαρβαλώνεται.

Υπάρχουν σχολεία που λείπουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές ακόμη.

Τα τμήματα είναι πολυπληθή και έχουν επιφορτώσει τους καθηγητές και δασκάλους με γραφειοκρατική δουλειά που είναι σε βάρος των μαθημάτων.

Κάποτε είχαν ξεκινήσει πολύ αργά βέβαια να διορίζουν γραμματείς στα σχολεία, όπως έχουν τα Ευρωπαϊκά κράτη γιατί εμείς με τις πρακτικές τους δεν πρόκειται να γίνουμε… μόνο στα χαρτιά…

Αυτό λοιπόν σταμάτησε. Άκουγα κάποιον στο ραδιόφωνο που έλεγε έστω κι αυτή η όποια ψηφιοποίηση που έχει γίνει οφείλεται στην πανδημία… αλλιώς… άσε που υπάρχουν υπηρεσίες που έχει αυξηθεί η γραφειοκρατία…

Και μην πεις πως όλα αυτά είναι άσχετα… αλληλένδετα είναι… φτωχοποίηση παιδεία, υγεία πάνε πακέτο.

Επομένως πρώτα να δούμε τα αίτια και μετά να ρίχνουμε το ανάθεμα στα παιδιά. Εδώ δε βλέπεις τι υφίστανται τα παιδιά μέσα στην οικογένεια; δε βλέπεις τον (παρα) μορφωμένο συγγραφέα παιδικών βιβλίων που πήγαινε στα σχολεία; δουλειές στο πόδι… ένα βραβείο συγγραφής και γίνεται ανεξέλεγκτος…

Είναι δυστυχώς σκέτη απογοήτευση η κατάσταση και τα νέα παιδιά είναι θύματα των γονιών, της πολιτείας, της κοινωνίας με τις στρεβλώσεις τους.

 

==============================================================================================

5 ) Δαβίδ Αναγνώστου  Εκπαιδευτικός. Λουτρά Αιδηψού

….» Το πρόβλημα είναι σύνθετο. Και ξεκινάει από τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού. Αν αυτό πάρει τις βάσεις μιας μαθησιακής αναζήτησης, αυτή θα το ακολουθεί. Και είναι γνωστό πια, πως η γνώση, φέρνει γνώση.

Η καλλιέργεια θα έχει συνέχεια. Εφ όσον ο γονιός, το προσπαθήσει μαζί με τα παραμυθάκια που θα του πει, αρχίσει να του εξασκεί και την νοημοσύνη.

Την τάση προς τη μάθηση. Αυτό το όπλο θα το ακολουθήσει το παιδί, κι ως άμυνα ακόμα, στην υπάρχουσα κακή δομή της παιδείας.

Είμαι της άποψης πως όλα ξεκινάνε από την αρχή.

Από τη στιγμή που το παιδάκι απλώνει τις μικρές τρυφερές του ριζούλες, μέσα στη ζωή. Από κει ξεκινάει η πρώτη εκπαιδευτική αύρα.

Κι έπειτα έρχονται όλοι οι άλλοι παράγοντες. Με μας φυσικά τους εκπαιδευτικούς, σε κυρίαρχη θέση.

Φυσικά και με την παιδεία που έχει κι ο καθείς εξ ημών».

Σας ευχαριστω

=============================================================================================================================================================================================================================================================================================

2ο Μερος του  Ρεπορτάζ

  Θοδωρής Βουζδούκας Καθηγητής ξένων γλωσσών ΣΕΡΡΕΣ

Η κάθε γενιά έχει τα δικά της ιδιαίτερα γνωρίσματα, που έχουν άμεση σχέση με τον τρόπο ζωής των νέων, τις ιδιότητες του χαρακτήρα τους, τις αντιλήψεις, αλλά και κυρίως τα ενδιαφέροντά τους.

Την σημερινή εποχή ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη και πολυπολιτισμική κοινωνία όπου οι φρενήρεις ρυθμοί της καθημερινότητας μας αναγκάζουν τους νέους να αγωνίζονται σε καθημερινό επίπεδο προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Παρ’ολα αυτά, συχνά γίνεται λόγος για το χαμηλό επίπεδο των νέων κλπ. Κατά την γνώμη μου θεωρώ ότι όλη αυτή η στάση έχει να κάνει με την παιδεία που λαμβάνουμε από το οικογενειακό μας περιβάλλον καθώς και τα νέα πρότυπα της εποχής μας τα οποία επηρεάζουν είτε θετικά είτε αρνητικά την νέα γενιά.

Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι τέτοια η νοοτροπία των Ελλήνων που στην προσπάθεια τους να βγάλουν χρήματα χάνονται κάπου στην μετάφραση…

Για παράδειγμα αναφορικά με την διδαχή των ξένων γλωσσών στην χώρα μας, πιο πολύ μας ενδιαφέρει το εάν θα πάρουμε την εκάστοτε πιστοποίηση πάρα η πραγματική γνώση την οποία θα είμαστε θα θέση να ανακαλεσουμε ανάλογα με τις διάφορες επικοινωνιακές περιστάσεις και όχι μόνο.

Η γλώσσα δεν κρύβει μόνο ένα σύνολο γραμματικών κανόνων και λεξιλογίου που πρέπει να αποστηθησουμε αλλά πολλά περισσότερα.

Όλα έχουν να κάνουν με τις προσωπικές επιδιώξεις του καθενός και τα κίνητρα του τα οποία είναι ζωτικής σημασίας.

Εν τελει, ποτέ δεν πρέπει να απελπιζομαστε αλλά απεναντίας πρέπει δείξουμε εμπιστοσύνη στους νέους που αποτελούν την μαγιά για την ζύμη του αύριο, οι οποίοι με τα κατάλληλα εργαλεία και την τεχνογνωσία που πλημμυρίζει τον 21ου αιώνα μπορούν να καταφέρουν πολλά περισσότερα από αυτά που περιμένουμε.

=========================================================

   ΘΑΝΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ Καθηγητής Μουσικής -Καλλιτεχνης – Φιλαδέλφεια Αθηνα

…. Οφείλεται στα λάθος πρότυπα που προβάλλονται στη νεολαία.

Ή τηλεόραση έχει παίξει μεγάλο ρόλο στην αποχαύνωση των νέων, προβάλλοντας τηλεοπτικά σκουπίδια.

Προβάλλοντας αμόρφωτους και χαμηλου επιπεδου ανθρώπους της show biz (παρουσιαστές, μοντέλα, τραγουδιστές) και οι οποίοι θεωρούνται επιτυχημένοι και έχουν θησαυρίσει.

==========================================================

 1ο Μέρος Ρεπορτάζ

 Κας  Αποστολοπουλου Αγορη  Εκπαιδευτικος του 4 ου Δημ. Σχολειου ΑΘΗΝΩΝ

Eίναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι μεγάλη μερίδα της νεολαίας που βγαίνει από το Λύκειο και ακόμη και το Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα μας, έχουνε χαμηλό επίπεδο μόρφωσης.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι νέοι δεν έχουν αληθινό κίνητρο για βαθιά και ουσιαστική μάθηση μιάς και τα μαθήματα είναι αρκετά δύσκολα όσον αφορά την ύλη που συγχωνεύτηκε σε μικρότερες τάξεις.
Η γνώση είναι πληκτική γιατί δεν προσφέρεται με σύγχρονο ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ οι νέοι βομβαρδίζονται από την εικόνα με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Η διδασκαλία στείρα και χωρίς κριτική άποψη δεν εμβαθύνει στο μυαλό και στην ψυχή των νέων.
Τα Σχολεία έχουνε γίνει τα τελευταία χρόνια χώροι παραβατικότητας και σύγκρουσης μεταξύ συμμοριών.
Η οικογένεια, οι «λάθος συναναστροφές» η έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας, καθώς και η απουσία ευγενούς άμιλας, οδηγούν σε παντελή αδιαφορία τους μαθητές.

Σκληρό και απαιτητικό εκπαιδευτικό σύστημα, τρόποι πανελληνιας εξέτασης που αλλάζουνε κάθε φορά που αλλάζουν οι κυβερνήσεις .
Δεν υπάρχει συνέπεια, συνοχή και συνέχεια.
Τέλος η υπεράνθρωπη προσπάθεια χωρίς αντίκρισμα απογοητεύει κάθε νέο και είναι πολύ λογικό.

Εάν κανείς επιχειρεί, διαβάζει, προσπαθεί εισάγεται σε Πανεπιστήμιο φοιτά, αλλά δεν εργάζεται ποτέ δεν θέλει να προσπαθεί καν κρίνοντας από το αποτέλεσμα.
Ελλειψη απορροφητικότητας επαγγελματικής , νέοι με ψαλιδισμένα φτερά, τυφλά όνειρο, άδειες τσέπες και βαθιά ψυχική και βιοποριστική πενία, δεν θα γίνουν ποτέ νέοι δημιουργικοί με όνειρα και αξιώσεις, παρά νέοι απαθείς και αδιάφοροι ως προς όλα.

Ευχαριστώ πολυ

===========================================

 Διονυσης Λεϊμονής – Φιλόλογος – 3ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας Βόλου

Θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια το σχολείο έχει απαξιωθεί από την ίδια την κοινωνία. Τα πρότυπα που ηθελημένα «πασσάρονται» στους νέους είναι του εύκολου πλουτισμού με κάθε μέσο, της προβολής και της ανάδειξης όχι του μυαλού και της ικανότητας αλλά της ανοησίας σε έναν αγώνα υπερίσχυσης έναντι των άλλων.

Τα σχολεία βγάζουν αμόρφωτους πολίτες, τα Πανεπιστήμια ανίκανους επιστήμονες και πάει λέγοντας η κατρακύλα.

Νομίζω χρειάζεται ένας επαναπροσδιορισμός του τι σημαίνει άξιος και ικανός. Σ αυτό μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα η εκπαίδευση πρωταρχικά όμως και στη συνέχεια επικουρικά και σε συνεργασία η οικογένεια…

Είμαι από τους ανθρώπους που ακόμα αισιοδοξώ και ελπίζω σε καλύτερες μέρες. Το οφείλουμε στο μέλλον μας.

Σας ευχαριστώ

=========================================================================================

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά