Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

8 Νοεμβρίου 2022 -San Casciano dei Bagni, επαρχία Σιένα, Τοσκάνη…. Η τελευταία ανακάλυψη.

Η σημαντικότερη ανακάλυψη από την εποχή του χαλκού του Riace, μιας από τις σημαντικότερες στην πρόσφατη ιστορία της Ιταλίας, έλαβε χώρα στην Τοσκάνη, στην επαρχία της Σιένα.

Στο San Casciano dei Bagni έκτακτη αρχαιολογική ανακάλυψη: 24 ετρουσκικά χάλκινα αγάλματα αναδύονται από τα ρωμαϊκά λουτρά.

Το έργο που ξεκίνησα το 2019

«ΜΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΠΟΥ ΘΑ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΗΔΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 60 ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» ΕΙΠΕ ΣΕ ΠΡΟΒΟΛΗ Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΙΑΚΩΠΟ ΤΑΜΠΟΛΙ, ΝΕΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΞΕΝΟΙ ΤΗΣ ΣΙΕΝΑ, ΠΟΥ ΗΓΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΤΙΣ 2 019 ΕΤΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ Ι ΣΤΗΡΙΖΩ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ.

Θεότητες, Μητρώνες, Παιδιά, Αυτοκράτορες. Προστατευμένο για 2300 χρόνια από τη λάσπη και το βραστό νερό των ιερών λουτρών, επανήλθε από τις ανασκαφές του San Casciano dei Bagni (Siena), στην Τοσκάνη μια αποθήκη ψήφων που δεν έχει δει ποτέ: μαζί με χιλιάδες νομίσματα και 24 χάλκινα αγάλματα, 5 o f ποιο ένα σχεδόν μέτρο, τέλεια ανέπαφο. «Μια ανακάλυψη που θα ξαναγράψει την ιστορία» ανακοινώνει εκ των προτέρων ο αρχαιολόγος Jacopo Tabolli (Πανεπιστήμιο της Σιένα) στο Ansa. Για τον Massimo Osanna, διευθυντής μουσείων του Mic είναι «η σημαντικότερη ανακάλυψη του Bronzi di Riace». Ο υπουργός Sangiuliano χειροκροτεί: «Μια εξαιρετική ανακάλυψη».

Τα αγάλματα τοποθετήθηκαν στον πάτο της μεγάλης ρωμαϊκής μπανιέρας: εκεί ο νεαρός Έφεβος, η Ιγέα, θεά της υγείας με ένα φίδι κουλουριασμένο στο χέρι του. Λίγο πιο πέρα, ακόμα εν μέρει βυθισμένος στο νερό, ο Απόλλωνας και μετά περισσότερες θεότητες, δεσποινίδες, παιδιά, αυτοκράτορες. Προστατευμένο για 2300 χρόνια από τη λάσπη και το βραστό νερό των ιερών λουτρών, επανήλθε αυτές τις μέρες από τις ανασκαφές του San Casciano dei Bagni, στην Τοσκάνη, μια αποθήκη ψήφων που δεν έχει δει ποτέ, με πάνω από 24 χάλκινα αγάλματα πολύ εκλεπτυσμένης υφής, πέντε d e Αυτά σχεδόν ένα μέτρο ψηλά, όλα ανέπαφα και σε τέλεια κατάσταση συντήρησης.

Τακτοποιημένος για μια χούφτα ημέρες, ο υπουργός Πολιτισμού Gennaro Sangiuliano έχει ήδη επισκεφθεί το εργαστήριο αποκατάστασης που μόλις υποδέχθηκε τα αγάλματα και τώρα χειροκροτεί: «Μια εξαιρετική ανακάλυψη που επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η Ιταλία είναι χώρα φτιαγμένο από μοναδικούς και τεράστιους θησαυρούς. Η διαστρωμάτωση των διαφορετικών πολιτισμών είναι ένα unicum του ιταλικού πολιτισμού».

«Η σημαντικότερη ανακάλυψη από το Bronzi di Riace και σίγουρα μία από τις σημαντικότερες χάλκινες ανακαλύψεις που έγιναν ποτέ στην ιστορία της αρχαίας Μεσογείου», σχολιάζει δίπλα του ο διευθυντής μουσείων του Mic Massimo Osanna, ο οποίος χα Μόλις ενέκρινε την απόκτηση. Ταράτσα του κτιρίου Cinquecentesco που θα φιλοξενήσει την πόλη San Casciano Τα θαύματα επέστρεψαν από το Big Bagno, ένα μουσείο στο οποίο στο μέλλον θα προστεθεί ένα πραγματικό αρχαιολογικό πάρκο. Ο Luigi La Rocca, γενικός διευθυντής αρχαιολογίας, μοιράζεται τον ενθουσιασμό και υπογραμμίζει «τη σημασία της μεθόδου που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή την ανασκαφή», η οποία, όπως ήταν για τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις στην Πομπηία, επίσης εδώ, είδε «ειδικούς κάθε δίσκου» στο t Δουλεύει. Πλίνα, από αρχιτέκτονες μέχρι γεωλόγους, από αρχαιοβοτανιστές μέχρι ειδικούς επιγραφίας και νομισματολογίας».

Κατασκευασμένα κατά πάσα πιθανότητα από ντόπιους τεχνίτες, τα 24 αγάλματα μόλις ανακτήθηκαν – εξηγεί ο Tabolli μαζί με τον διευθυντή ανασκαφής Emanuele Mariotti και την Ada Salvi della Suprintendenza – μπορούν να χρονολογηθούν μεταξύ του 2ου αιώνα μπροστά από τον Χριστό και το I d A l Οτ. Το καταφύγιο, με τις πισίνες που βράζουν, τις ταράτσες, τα συντριβάνια, τους βωμούς, υπήρχε τουλάχιστον από τον 3ο αιώνα π.Χ. και παρέμεινε ενεργό μέχρι τον 5ο αιώνα π.Χ., αφηγείται όταν στους χριστιανικούς χρόνους ήταν κλειστό αλλά δεν καταστράφηκε, οι σφραγισμένες μπανιέρες οι βαριές πέτρινες στήλες, οι θεότητες που εμπιστεύονται με σεβασμό στο νερό.

Είναι και γι’ αυτό το λόγο, αφαιρώντας αυτό το κάλυμμα, οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν μπροστά σε θησαυρό ακόμα άθικτοι, μάλιστα «η μεγαλύτερη αποθήκη αγαλμάτων στην αρχαία Ιταλία και τέλος πάντων η μόνη που έχουμε τη δυνατότητα να ξαναχτίσουμε το interamen που έχουμε το c ontext», επαναλαμβάνει ο Tabolli.

Roman History

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά