Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια μελέτη για αρχαιομεταλλουργική εξέταση των 27 πλινθωμάτων κασσίτερου LBA (1530 – 1300 π.Χ.) από πέντε τοποθεσίες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, που καθιστά δυνατή την τοπική εγκατάσταση των δυνητικών προμηθευτών των μεταλλευμάτων με χημικές και ισοτοπικές αναλύσεις για πρώτη φορά.

Έτσι η πρόσφατη ανάλυση των χάλκινων αντικειμένων την ανατολική Κρήτη, την νότια Τουρκία και το παράκτιο Ισραήλ, επιβεβαιώνει ότι η πηγή κασσίτερου ήταν η Κορνουάλη στην νοτιοδυτική Αγγλία (περίπου το 1.300 π.Χ.), περιοχή του ποταμού Avon, που απέχει λιγότερο από μία ημέρα δρόμο από το Στόουνχετζ.

Συμπερασματικά από την έρευνα αυτή, που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2019, φαίνεται ότι κατά τον 14ο αι. π.Χ ο κασσίτερος ερχόταν στην Μεσόγειο από την Κορνουάλη, άρα έχουμε μια σοβαρή απόδειξη της σχέσης του Κρητομυκηναϊκού πολιτισμού με τους Υπερβόρειους, όπως αναφέρει και ο Διόδωρος ο Σικελιώτης.

του Μ. Τσικριτσή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά