Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

..ΚΑΙΓΕΤΑΙ Η Β. ΕΛΛΑΔΑ… ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΧΑΒΑ ΤΟΥΣ

…Γράφει ο Πάνος Καλουδάς.

…Για δέκατη Πέμπτη ημέρα σήμερα, καίγεται, η Ροδοπη. Ένα από τα ομορφότερα δάση της χώρας μας, έχει παραδοθεί στις φλόγες αβοήθητο.

Η κυβέρνηση όμως, έχει σοβαρότερα θέματα που την απασχολούν. Προσπαθεί να κρυφτεί, από τον οχετό των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων, που τείνουν να την πνίξουν. Με τη φωτιά που ήδη έχει κατακάψει, πάνω από 20.000 στρέμματα, θα ασχοληθεί;

Είναι δυνατόν; Έτσι μια από τις πιο όμορφες περιοχές της χώρας μας, από τις λίγες πια δασικές, που έχουν απομείνει, καίγεται μόνη και αβοήθητη, εδω και δεκαπέντε μέρες.

Το σημείο αναφοράς της Ροδόπης και της Μακεδονίας, το Παπίκιο όρος, και όλη η γύρω του περιοχή, παραδομένη στη μοίρα της και στις φλόγες, καίγεται.

Η προσέγγιση από τις επίγειες δυνάμεις, είναι ολοκληρωτικά αδύνατη. Γιατί η περιοχή, είναι εξαιρετικά δύσβατη. Μιλάμε για παρθένα δάση αιώνων. Μόνο η δια αέρος επιχείρηση θα μπορούσε να συγκρατήσει κάπως το θεριό αυτό που κατατρώει με λύσσα τα πάντα.

Που εξαφανίζει και την πανίδα και τη χλωρίδα. Αφήνοντας στη θέση τους στάχτη μοναχά. Όμοια με αυτή που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί; Μα γιατί αεροπλάνα και ελικόπτερα, δεν υπάρχουν πιά, για να επιχειρήσουν.

Που αυτά ήταν και τα μόνα που θα μπορούσαν να σώσουν κάτι, από την τεράστια αυτή καταστροφή. Δεν υπάρχουν, γιατί στις 31 Οκτώβρη έληξε η αντιπυρική περίοδος. Και μαζί η σύμβαση μίσθωσης τους. Όσο για τα δικά μας, είναι όλα καθηλωμένα.

Με βλάβες, που υπήρχαν, πριν ακόμα και την ολική σχεδόν καταστροφή της βόρειας Εύβοιας.

Τα μεν λοιπόν, απόντα, με ληγμένη πλέον τη σύμβαση της μίσθωσης τους. Τα δε καθηλωμένα με βλάβες. Κι έτσι πετάει ένα ελικόπτερο κι ένα καναντέρ, για τα μάτια του κόσμου.

Που μέχρι να πάνε να γεμίσουν και να επιστρέψουν, η φωτιά ξαναέχει φουντώσει. Σε μια τέτοια τραγική συγκυρία, η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ζητήσει ήδη από τη δεύτερη κιόλας μέρα, πριν δύο εβδομάδες δηλαδή, τη συνδρομή άλλων κρατών. Όμως είπαμε.

Με τα δάση θα ασχοληθούμε τωρα; Με το ομορφότερο σημείο αναφοράς, της Μακεδονίας και της Θράκης; Εδώ τους καίει το μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών.

Που πάνε δια του εκπροσώπου τους, του κ. Νικολάου, να το υποβαθμίσουν.

Εδώ έχουμε το Ελληνικό Γουώτερ-Γκειτ, με τις παρακολουθήσεις ακόμα και στον… Λαζόπουλο. Με τη φωτιά στο Παπίκιο όρος θα ασχοληθουμε; Ε… ας μην τρελαθούμε. Ένα λοιπόν δόλιο ελικοπτεράκι βολοδέρνει εκεί.

Και οι δυνάμεις των πυροσβεστών, με αυτές των εθελοντών, που όσο κι αν το προσπαθούν φιλότιμα, είναι μάταιο γιατί στον πυρήνα της φωτιάς, δεν μπορούν με τίποτα να πλησιάσουν σε αυτη την τόσο δύσβατη περιοχή.

Ήδη ένα μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ροδόπης, ένας εθελοντής παρά λίγο να χάσει τη ζωή του, όταν δύο δένδρα καταπλάκωσαν το όχημα που οδηγούσε.

Σε δήλωση του στέλεχος του πυροσβεστικού σώματος είπε πως: «Δυστυχώς το υψόμετρο είναι μεγάλο. Και νερό εκεί πάνω δεν ανεβαίνει με επίγεια μέσα…

Η μόνη ελπίδα μας είναι τα εναέρια, μα και η βροχή, την οποία περιμένουμε, εδώ και κάμποσες μέρες να σώσει την κατάσταση, αλλά δεν ερχεται» Εκεί φθάσαμε.

Να περιμένουμε τη βροχή, για να σώσουμε τον τόπο μας. Ευτυχώς αυτή έρχεται, μετά από τις 15 ημέρες, που η φωτιά καταστρέφει το δάσος και σκοτώνει χιλιάδες ανύμπορα ζωάκια.

Έρχεται η κακοκαιρια Eva, να σβήσει τη φωτιά. Και να ξεπλύνει κάπως τη μπόχα του Μαξίμου; Μπα το τελευταίο χλωμό το βλέπω. Κλείνω με μια έκφραση αηδείας, γι αυτά τα ρεμάλια της ενημέρωσης.

Με αυτά τα υποτιθέμενα Μέσα Ενημέρωσης.

Που λαδωμένα από τις λίστες Πέτσα, κι όλη την άλλη λίγδα της εξαγοράς τους, για μια ακόμα φορά, κάνοντας πλάτη στην κυβέρνηση, λούφαξαν.

Είδατε πουθενά, σε κάποιο δελτίο, να αναφέρουν την καταστροφή αυτή του Θρακιώτικου τοπίου μας; Του ομορφότερου δάσους του βορείου τμήματος της χώρας μας; Μούγκα. Αβάντα στην κυβερνητική παραπληροφόρηση.

Ζούμε με όλους αυτούς μια πραγματική τραγωδία. Που ούτε εκείνος ο δικτάτορας της Ουγκάντα ο Αμιν Νταντά, θα τολμούσε να θέσει σε εφαρμογή.

Ντροπή μας. Αξίζει να σημειωθεί, πως η φωτιά πέρασε και στην γειτονική μας Βουλγαρία.

Όμως οι Βούλγαροι (που δεν έχουν σκάνδαλα υποκλοπών και εργάζονται φιλότιμα για τον τόπο τους) την έσβησαν αμέσως με μια απώλεια 3.000 στρεμμάτων.

Κρίμα Ελλάδα. Πεθαίνεις. Και δεν το καταλαβαίνεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά