Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Κέικ καρότου αλλιώς… Αλά κρητικά θα λέγαμε!

Και λέω αλά κρητικά, γιατί η λιπαρή ουσία είναι ελαιόλαδο και οι σταφίδες που προστίθενται του δίνουν μια πιο …κρητική χροιά!

Παρόλο που τα κέικ καρότου έχουν μακράν ευρωπαϊκή ιστορία και η προέλευσή τους ανάγεται στις πουτίγκες καρότου του μεσαίωνα, στη χώρα μας μετρούν λίγες μόνο δεκαετίες.

Αν και η  χώρα καταγωγής τους δεν είναι ξεκάθαρα γνωστή, τα σύγχρονα κέικ καρότου λέγεται ότι προέρχονται από τη Βρετανία   όπου το  καρότο χρησιμοποιήθηκε σαν υποκατάστατο ή συμπλήρωμα της (ακριβής) γλυκαντικής ουσίας  κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου . Από κει πήγαν  στην Αμερική όπου έγιναν μόδα τη δεκαετία του 1960,  και μετά –όπως κάθε τι αμερικάνικο-  κατέκτησαν τον κόσμο.

Ίσως στη χώρα μας  οι φυσικές γλυκαντικές ουσίες να προέρχονταν από άλλες πηγές (πετιμέζι, χαρούπια κλπ)  και έτσι δεν είχε επινοηθεί κάτι παρόμοιο. Στην Κρήτη μάλιστα ίσως κάποιες εποχές να θεωρούνταν ακριβά τα καρότα,  γιατί μαθαίνω ιστορίες όπου οι γονείς έφερναν στα παιδιά από τη Χώρα (το Ηράκλειο) παστενάγλες αντί σοκολάτες!

Παστενάγλες  λέγανε τα καρότα στην κρητική διάλεκτο όπως έχω ξαναγράψει…  Είναι σαφής η προέλευση της λέξης από το ιταλικό pastinaca. Τις τελευταίες δεκαετίες τα καροτοκέικ  έχουν καθιερωθεί και στη χώρα μας. Καθόλου άδικα αφού και νόστιμα και υγιεινά είναι, και στο πνεύμα της μεσογειακής διατροφής  τα περισσότερα.

Συνταγές για κέικ καρότου; Αμέτρητες! Παραλλαγές; Εκατομμύρια! Στο τετράδιό μου καμιά δεκαριά: με αυγά, με βούτυρο , με
κρέμα τυριού, με καρύδα, με ξηρούς καρπούς , με κόντιτα, σε διάφορες αναλογίες και ποσότητες.  Η εκδοχή που γράφω εδώ
είναι από τις πιο υγιεινές ,  χωρίς βούτυρο, χωρίς αυγά αλλά και χωρίς  καμία έκπτωση στη νοστιμιά. Άλλωστε λίγα κέικ καρότου δεν είναι νόστιμα. Η υγρασία που εξασφαλίζει η πρώτη ύλη, τους δίνει τόσο ωραία υφή που αρέσουν στους περισσότερους.
Επί πλέον τούτο εδώ είναι πανεύκολο και  δεν χρειάζεται μίξερ.

Υλικά

1ο μείγμα:

3 κούπες τριμμένο καρότο (350 gr)

1 μέτριο μήλο (180 gr)

1 κουταλάκι γλυκού κανέλα

¼ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο

2ο  μείγμα:

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (420 gr)

3 κουταλάκι μπέικιν   (1 φακελάκι)

1 πρέζα αλάτι

1 κούπα σταφίδες

3ο μείγμα:

1 κούπα ελαιόλαδο (250 ml)

1 κούπα μαύρη ή καστανή ζάχαρη (180 gr)

½ κούπα λευκή ζάχαρη (110 gr)

1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού)

¼ κούπας χυμό λεμονιού (60 ml)

1 κουταλάκι γλυκού σόδα

 

Λίγη αχνοζάχαρη για πασπάλισμα

(Η κουταλιά είναι 15 ml και το κουταλάκι 5 ml)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά