Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΛΟΡΔΟΣ ΚΟΧΡΑΝ

 

Γράφει η Κατερίνα Κιλημάντζου

 

Στις 9 Μαρτίου 1827, η “Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος” έδινε στο έθνος που αγωνιζόταν για την λευτεριά τούτη εδω την είδηση :

“Η ευχή της Ελλάδος  επληρώθη. Ο λόρδος Κοχράνης ( ψοφάγαμε για την ελληνοποίηση των ξένων ονομάτων …) ήλθε. Τούτο εύχοντο απο πολλού ν’ ακούσωσιν οι Ελληνες και ιδού το μανθάνουσι τώρα επισήμως”.

Ποιός ήταν όμως  αυτός ο Thomas Cochrane , κόμης του Νταντόναλντ, ο “προσδοκώμενος εξ ουρανού”, αυτός που θα έσωζε την Ελλάδα , αυτός που οι φωστήρες  του έθνους μας λέγανε  πως η Ελλάδα έπρεπε να τους χρωστά αιώνια ευγνωμοσύνη γιατι κατόρθωσαν  ν’ ασφαλίσουν  τις υπηρεσίες του;

Ο ευγενής λόρδος ένα και μόνο θεό λάτρευε σε όλη του την ζωή!  Το χρήμα!

Για να το αποκτήσει ήταν έτοιμος να πουληθεί στον διάβολο. Κυβερνήτης  σε κουρσάρικο καράβι του Εγγλέζικου στόλου στους Ναπολεόντειους πολέμους, τα κατάφερε τόσο καλά που μέσα σε δύο μονάχα μήνες  αύξησε την περιουσία του κατα 75.000 λίρες.

Μόλις τσέπωσε  το παραδάκι τό’ριξε  στην πολιτική. Τότε σκέφθηκε  πως του παρουσιαζόταν μοναδική ευκαιρία να αυξήσει σημαντικά τον πλούτο του.

Οργάνωσε  μ’ έναν τυχοδιώκτη ένα χρηματιστικό κόλπο. Μία ομιχλώδη ημέρα στο Λονδίνο που ο οπτικός τηλέγραφος  δεν μπορούσε  να λειτουργήσει και να επικοινωνήσει με τις ακτές της Μάγχης, διέδωσε την ψεύτικη είδηση οτι σκοτώθηκε ο Ναπολέοντας.

Οι μετοχές  στο χρηματιστήριο ανέβηκαν στα ύψη και αυτός με την κλίκα του πούλησαν τις μετοχές τους και θησαύρισαν.

Ξέσπασε βέβαια μεγάλο σκάνδαλο, τον πέρασαν απο δίκη , του αφα΄πιρεσαν τα γαλόνια και τα παράσημα και τον καταδίκασαν  σε ένα χρόνο  φυλάκιση και την έκθεσή του σε κοινή θέα.  Μια δημόσια διαπόμπευση δηλαδή.

Όταν βγήκε απο την φυλακή είδε οτι το κλίμα στην Αγγλία δεν τον σήκωνε  και πόζαρε  ως διεθνής μισθοφόρος.  Βρέθηκε έτσι το 1818 αρχηγός του στόλου της Χιλής που είχε επαναστατήσει  ενάντια στους Ισπανούς κατακτητές.

Τα θαλάσσωσε  όμως και αναγκάστηκε  να παραιτηθεί. Κατόπιν πήγε  στον βασιλιά  της Βραζιλίας , Ντον Πέντρο. Και εκεί όμως τα θαλάσσωσε και αναγκάστηκε (για κακή τύχη της Ελλάδος) να επιστρέψει στην Αγγλία την εποχή που η Ελλάδα έπαιρνε το δεύτερο δάνειο (άλλη αμαρτία κι αυτή!).

Ο καλός μας λόρδος  μυρίστηκε πως η δουλειά  αυτή “είχε ψωμί” και ξαφνικά έγινε φλογερός φιλέλληνας.. Κλείνει λοιπόν συμφωνία με τον Ορλάνδο και τον Λουριώτη (υπουργοί εξωτερικών  και οικονομικών της τότε κυβέρνησης) να υπηρετήσει την επαναστατημένη Ελλάδα αντί 57.000 λιρών, παίρνοντας μάλιστα για προκαταβολή 37.000 χρυσές λίρες εκείνης της εποχής, όταν οι επαναστατημένοι Έλληνες πολεμούσαν ξυπόλητοι και νηστικοί στα βουνά της πατρίδας.

Βάζουν στην άκρη  και άλλες 123.000 λίρες  για να αγοράσουν καράβια ατμοκίνητα με τα οποία ο Κόχραν θα έφευγε για την Ελλάδα μέσα σε 2,5 μήνες όπως ανέφερε το συμβόλαιό του.

Επειδή όμως  δεν άρεσαν στους φωστήρες  μας τα έτοιμα καράβια που βρήκανε, αποφάσισαν  να τα παραγγείλουν.

Αποτέλεσμα… απο τα 5 ατμοκίνητα , 2 όλα κι όλα έφτασαν  στην Ελλάδα και αυτό όταν πλέον  δεν χρειάζονταν.

Οι μήνες λοιπόν περνούσαν  και ο λόρδος  καλοπερνούσε στο Λονδίνο. Επειδή όμως  κάτι έπρεπε  να γίνει, για τα μάτια του κόσμου,  ο Κόχραν  γυρεύει να του προμηθεύσουν ένα γιώτ για να κατέβει με αυτό στην Μεσόγειο.

Ο Ορλάνδος και ο Λουριώτης, γαλαντόμοι άνθρωποι με ξένα χρήματα (large όπως  θα λέγαμε σήμερα) του αγοράζουν  την σκούνα Unicorn ήτοι “Μονόκερως”.

Μπαρκάρει στην σκούνα  ο λόρδος και ζητάει άλλες 2.500 δολλάρια για το φαί και τα ποτά του.  Φεύγει  απο την Αγγλία τον Μάϊο του 1826 μπαίνει στην Μεσόγειο και αρχίζει τον τουρισμό.

Οι δικοί μας που χάσανε τα ίχνη του έστειλαν ένα καράβι απο την Ύδρα να τον βρεί και να τον φέρει στην Ελλάδα.

Πως να έρθει όμως ο θαυματουργός  ναύαρχος πάνω σε μία απόλεμη σκούνα; Ντροπή κι αίσχος. Φεύγει λοιπόν ο Ορλάνδος , πάει στην Μασσαλία, βάζει χέρι στο ταμείο απο τα χρήματα που είχαν μαζευτεί απο τον έρανο του  Γαλλικού λαού για την αγωνιζόμενη Ελλάδα  και αγοράζει ένα σαπάκι που του δίνουν  το εντυπωσιακό όνομα “Σωτηρία”.

Μα.. μεχρι να το συνεφέρουν και να το αρματώσουν  πέρασαν πάλι μερικοί μήνες.

(Όλον αυτόν τον καιρό η Ελλάδα μάτωνε, για να καταλάβουμε  τι παιζόταν απο τους “κυβερνήτες” και τους αργυρώνητους φίλους τους).

Με τα πολλά ο τρομερός λόρδος είναι επι τέλους  έτοιμος να πολεμήσει για την Ελλάδα.

Το πρώτο που έκανε ήταν να παραγγείλει μία στολή σκεπασμένη σχεδόν ολόκληρη με χρυσά κεντήματα.

Η δεύτερη πολεμική του πράξη ήταν να  προσλάβει τον μάγειρα του Ναπολέοντα….

Στα μέσα του Φλεβάρη του 1827 φεγει απο την Μασσαλία και στις 5 Μαρτίου φτάνει στον Πόρο.

Τρέξανε οι πολιτικάντηδες  να υποβάλουν τα σέβη τους.

Ανάμεσα  σε όσους ανέβηκαν να τον γνωρίσουν ήταν και ο Κολοκοτρώνης.

“Και είδα (λέει ο Γέρος του Μωριά)  εις την ομιλίαν του την φαντασίαν όπου είχε  ο Κόχραν και εγω του αποκρίθηκα ως Έλλην , φαντασμένα”.

Αυτός ήταν λοιπόν  ο περίφημος Κόχραν που ορίστηκε  πρώτος στόλαρχος και γενικός αρχηγός  των ναυτικών δυνάμεων  της Ελλάδος.

Αυτός υποτίθεται ήρθε για να σώσει την Ελλάδα.

Με αυτόν συγκρούστηκε  ο Καραϊσκάκης  στην πολιορκία των  Αθηνών που κατέληξε στον θάνατο  του ήρωα και την πανωλεθρία στην μάχη του Αναλάτου.

Ετσι για να  μαθαίνουμε αλήθειες.

 

Για το ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ

Κατερίνα Κιλημάντζου

2 Σχόλια “ΛΟΡΔΟΣ ΚΟΧΡΑΝ – Κατερίνα Κιλημάντζου

  1. Μάλιστα… Να υποθέσω πως βασίζετε την άποψή σας σε κάποιες Ιστορικές πηγές ;
    Το άρθρο βασίστηκε σε πηγές που είναι κοινά παραδεκτές, σεβαστές και πολυδιαβασμένες (π.χ. Ιστορία του Δ.Φωτιάδη).
    Αν παρουσιάσετε πηγές οι οποίες τεκμηριώνουν την δική σας άποψη θα μπορέσουμε να κρίνουμε και την αξιοπιστία τους.
    Ευχαριστώ
    Κ.Κιλημάντζου

  2. δεν εχω ξαναδί μεγαλύτερη παραπληροφόρηση για έναν από τους μεγαλύτερους ναυτικούς ήρωες της Αγγλίας που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον αγώνα ανεξαρτησίας της Χιλής και της Βραζιλίας σημειώνοντας αμέτρητες νίκες. Ο λόγος αποτυχίας του στην Ελλάδα ήταν η ασυνεννοησία με τους Έλληνες οπλαρχηγούς και όχι κάποιος κοινός τυχοδιωκτισμός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά