Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Ομάδα τεσσάρων έμπειρων αστυνομικών ανακριτών διόρισε ο αναπληρωτής Αρχηγός Αστυνομίας Δημήτρης Δημητρίου, προκειμένου να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις έρευνες για τους υπεύθυνους του θανάτου του 26χρονου εθνοφρουρού από την Αυστραλία Θανάση Νικολάου.

Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές στο “Νέο Κόσμο” ο άτυχος νέος πήγε από την Αυστραλία να κάνει την θητεία του στην Κύπρο και έπεσε θύμα δολοφονίας.

Τώρα ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός, που είχε διενεργήσει αυτοψία και νεκροτομή στη σορό του Θανάση και στον οποίον επιρρίπτονται ευθύνες στο πόρισμα των ποινικών ανακριτών, καταγγέλλει τους αστυνομικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», με επιστολή μέσω της δικηγόρου του, που απέστειλε στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και παραπόνων κατά της Αστυνομίας, ούτε λίγο ούτε πολύ καταγγέλλει τους αστυνομικούς που ασχολήθηκαν με τη διερεύνηση της υπόθεσης ότι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους και για πιθανή ολιγωρία.

Η επιστολή Σταυριανού, που κοινοποιήθηκε και στην Αστυνομία, στάλθηκε στην ΑΑΔΙΠΑ μετά που εγνώσθη ότι οι ποινικοί ανακριτές επιρρίπτουν ευθύνες σε τρεις αστυνομικούς που είχαν την ευθύνη της διερεύνησης της υπόθεσης του θανάτου του Θανάση. Ο ίδιος, μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, κάνει επίκληση και στις θανατικές ανακρίσεις στις οποίες έγιναν αποδεκτές οι θέσεις του, αφήνοντας να νοηθεί ότι η ευθύνη της διερεύνησης ανήκε στην Αστυνομία και αυτούς που ελάμβαναν αποφάσεις.

Τώρα είναι άγνωστο κατά πόσον η Αρχή θα εξετάσει την καταγγελία του ιατροδικαστή, αφού όλα αυτά αποτέλεσαν αντικείμενο διερεύνησης από τους ποινικούς ανακριτές, οι οποίοι κατέληξαν σε ορισμένα συμπεράσματα τα οποία καταγράφουν στο πόρισμά τους.

Θα ψάξουν για δράστες χωρίς τον Μάτσα

Έτσι ο Γενικός Εισαγγελέας για την υπόθεση της δολοφονίας του στρατιώτη Θανάση Νικολάου πριν από 17 χρόνια, διέταξε νέες έρευνες προς εντοπισμό των δραστών αυτή τη φορά. Ωστόσο, προκλήθηκαν αντιδράσεις από το κόψιμο του εκ των ποινικών ανακριτών Σάββα Μάτσα, αλλά και το κουτσουρεμένο πόρισμα που θα δοθεί στην οικογένεια. Ήδη, η μητέρα του Θανάση, Αντριάνα Νικολάου, φωνάζει για «συνέχιση της συγκάλυψης» και ζητεί την επιστροφή του κ. Μάτσα στις ανακρίσεις.

Μετά την παράδοση του πορίσματος των ποινικών ανακριτών Μάτσα και Αλεξόπουλου και την απόδοση ευθυνών σε τέσσερα πρόσωπα, ο Γ. Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης πλαισιωμένος από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη, ανακοίνωσε χθες τη συνέχιση της ποινικής ανάκρισης, προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες του φονικού. Είχε παρέλθει η ώρα για το ραντεβού που δόθηκε για χθες στις 11:00π.μ. στην οικογένεια του Θανάση και τον δικηγόρο της για συνάντηση, αφού δεν εμφανίστηκαν, αντιδρώντας στη θέση της Νομικής Υπηρεσίας για ενημέρωση και όχι παράδοση του πορίσματος.

Ο κ. Σαββίδης αναθεώρησε την άποψη της Υπηρεσίας για απλή ενημέρωση και όπως ανακοίνωσε, θα δοθεί στην οικογένεια μέρος της έκθεσης που ετοίμασαν οι ανεξάρτητοι ανακριτές. Ο Γ. Εισαγγελέας ανέφερε ότι το δικαίωμα στην ενημέρωση, σε σχέση με διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου είναι αδιαμφισβήτητο και καλύπτεται από το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του ανθρώπου και από τη σχετική νομολογία του ΕΔΑΔ και αντίστοιχα αδιαμφισβήτητη είναι και η υποχρέωση της Πολιτείας να παράσχει επαρκή ενημέρωση στους συγγενείς για τη διερεύνηση συνθηκών θανάτου όταν υπάρχουν υπόνοιες εγκληματικής ενέργειας.

Πρόσθεσε ότι οι εκθέσεις των ποινικών ανακριτών δεν δίνονται στη δημοσιότητα, ούτε ακόμα και στους ενδιαφερόμενους. «Αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν, θα δει ότι αυτή ήταν διαχρονική θέση της Νομικής Υπηρεσίας. Από τη στιγμή που πρόκειται για έκθεση για πρόκληση θανάτου, εφαρμόζονται νομικές αρχές σύμφωνα και με νομολογία του ΕΔΑΔ, για το τι είναι δέον να αποκαλύπτεται στους συγγενείς των θυμάτων, για ενημέρωση».

Όσον αφορά στην ουσία της υπόθεσης, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι «κρίνουμε ότι αυτή θα πρέπει να αποσταλεί στην Αστυνομία, για να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες, οι οποίες δεν διενεργήθηκαν από τους ποινικούς ανακριτές που διορίστηκαν».

Ο κ. Σαββίδης ανακοίνωσε επίσης πως «παρόλες τις δυσκολίες που πηγάζουν από το γεγονός της παρέλευσης δεκαεπτά ετών, προβαίνουμε σε αυτή την προσπάθεια με την ελπίδα ότι θα υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης. Ενόψει των πιο πάνω, η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας, σε σχέση με ποινική δίωξη προσώπων για θέματα που σχετίζονται με ενδεχόμενη πλημμελή διερεύνηση, δεν θα ληφθεί τώρα, αλλά μετά την ολοκλήρωση όλων των ερευνών από την Αστυνομία, ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα και να μην δημιουργηθεί κίνδυνος κατάχρησης ή πολλαπλότητας διαδικασιών».

Μάτσας: Προσβλητική η απόφαση αποκλεισμού μου

“Ο αποκλεισμός μου, σημαίνει στέρηση του δικαιώματος μου να παρίσταμαι στην περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης του θανάτου του Θανάση Νικολάου, κατ΄ αντίθεση με την επιθυμία της οικογένειας, η οποία 17 χρόνια αγωνίζεται να απονεμηθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του παιδιού της”, ανέφερε στον ACTIVE ο ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσας.

Eίναι, είπε ο κύριος Μάτσας, στη διακριτική ευχέρεια του Γενικού Εισαγγελέα να επιτρέψει τη συμμετοχή του στο ανακριτικό έργο και δεν υπάρχει ένδικο μέσο που να τον εξαναγκάζει. Χαρακτήρισε αθέμιτο και παράλογο να εξαιρεθεί ο ίδιος και να συνεχιστεί η έρευνα στη βάση του δικού του πορίσματος.

«Για 17 χρόνια η αστυνομία ήταν έντονα και πεισματικά εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας της οικογένειας για διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Ακόμη και για την εκταφή. Είναι δύσκολο τώρα να αποδεχθούν κάτι διαφορετικό όπως καταγράφει το πόρισμα και ανατρέπει την αυτοκτονία, αφού πρώτη φορά αποδεικνύεται δολοφονία», σημείωσε.

Θα σεβαστεί, όπως είπε την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, «αν και λανθασμένη και προσβλητική». Ανέφερε ότι τα ονόματα στην έκθεση είναι γνωστά στην οικογένεια από την πρώτη στιγμή. Ο ίδιος επεσήμανε ότι στην έκθεση δίνει κατευθυντήριες οδηγίες στους αστυνομικούς ανακριτές, σχετικά με το πώς να προχωρήσουν οι έρευνες.

https://neoskosmos.com/el/2022/10/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά