Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Συνέντευξη  ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΝΑΚΟΥ 

Καλεσμένη : ΜΑΙΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 

Καλημέρα αγαπημένοι μου φίλοι. Σήμερα έχουμε την χαρά να έχουμε στην παρέα μας την συγγραφέα Μαίρη Παναγιώτου. Ανήσυχη ψυχή, ευγενική και ευαίσθητη όπως είθισται να είμαστε πάντα εμείς οι καλλιτεχνικές ψυχές. Κατάγεται από το χωριό Άγναντη Φθιώτιδος και ζει στο Χαλάνδρι. Έχει εργασθεί ως δασκάλα Αγγλικών για δεκαπέντε χρόνια και όταν δεν γράφει ασχολείται με την Αρχαία Κλασική Γραμματεία και Φιλοσοφία. Πάμε λοιπόν να την γνωρίσουμε καλύτερα. Αγαπητή μας Μαίρη καλώς ήρθες στην παρέα μας. 

 

Χ. Ν. Μίλησε μας λίγο για σένα.

           Μ.Π. Ευχαριστώ πολύ. Όπως τα γράφετε, είμαι ευαίσθητη καλλιτεχνική ψυχή που έχω την χαρά και την θέληση μέσα απ’ τα γραπτά μου να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα της κοινωνίας μας. Εύχομαι να το επιτύχω

       Χ. Ν. Πες μας δυο λόγια για τα βιβλία σου και σε τι πραγματεύονται;

Μ.Π.  Έχω εκδώσει έως τώρα οκτώ βιβλία. Το ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ασχολείται με ιστορικά στοιχεία και την ελληνική οικογένεια, δηλαδή τον τρόπο που ζει και βιώνει απ’ το 1820 έως το 1958.
Το ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ασχολείται με την υιοθεσία ενός αγοριού, πώς μεγαλώνει και πως αισθάνεται. Πώς εξελίσσεται ως άντρας.
Το  ΦΩΤΕΙΝΗ, ΟΠΩΣ ΦΩΣ μιλάει για την δασκάλα Δέσποινα απ’ το Αϊβαλί που έρχεται κυνηγημένη το 1922 στην Πελοπόννησο και δημιουργεί τεράστιο έργο ζωής.
Το ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ασχολείται με τις σχέσεις δύο γυναικών οι οποίες κατ’ αρχήν είναι εχθρές αλλά αποδεικνύουμε πως η γυναικεία ψυχή είναι μία κι όλες οι γυναίκες είναι αδερφές ψυχές.
Το Δοκίμιο ‘’Στ’ αχνάρια της Ασκητικής’’ εξηγεί και αναλύει την Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη.
Το ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΉ έχει σχέση με τον κυνηγητό των Ελλήνων το 1955 απ’ την Κωνσταντινούπολη και την ζωή τους εδώ στην Αθήνα έως την δημιουργία νέας ζωής.
Το 10 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ασχολείται με την γυναίκα και την νεότερη ιστορία του Ναυπλίου και της περιοχής.
Το ΨΥΧΕΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΑ μας διηγείται την ζωή τεσσάρων γυναικών που κάθε μία απ’ την δική της θέαση που έχει για την ζωή, χάνει η κερδίζει κάποια πράγματα.

 

Χ. Ν Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διάβασες και θυμάσαι ως παιδί;

Μ.Π. Διάβαζα τα παραμύθια του Αισώπου και τα κλασικά του Μικρού Ήρωα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ πως η κυρά Μάρω η αλεπού έβλεπε τον κόρακα ψηλά στο δέντρο να τρώει κι εκείνη να πεινάει και με την πονηριά της κολάκεψε τον κόρακα κι άφησε το φαγητό του να πέσει κατ’ ευθείαν στο στόμα της.

Χ. Ν. Ποια είναι η πιο παλιά ιστορία που έχεις γράψει και την θυμάσαι ακόμα;.

Μ.Π. Ήταν ένα ποίημα για την γέννηση του Χριστού όταν ήμουν στην έκτη Δημοτικού σχολείου που το βράβευσε ο δάσκαλός μου για καλύτερο της τάξης μας

 

Χ. Ν Είχες από μικρός-η ονειρευτεί να γίνεις συγγραφέας; και αν ναι τι σε εμπόδισε από το να ξεκινήσεις αμέσως μετά το σχολείο για παράδειγμα, τη συγγραφή βιβλίων;

Μ.Π. Πιστεύω πως ο συγγραφέας γεννιέται αλλά δεν το ξέρει και πρέπει κάποια στιγμή στην ζωή του να το ανακαλύψει κι ο ίδιος. Αυτό συνέβη τουλάχιστον σε μένα. 

 

Χ.Ν. Πως ένιωσες όταν εκδόθηκε το πρώτο σου βιβλίο βλέποντας ουσιαστικά τις σκέψεις σου να αποκτούν υπόσταση και μάλιστα κρατώντας τες στα χέρια σου; και πες μας δυο λόγια για αυτό.

Μ.Π. Έπαθα πλάκα. Η ευτυχία μου έφερνε ταχυκαρδία. Όταν με πρωτοείπαν συγγραφέα, κοιτούσα γύρω μου να δω σε ποια απευθύνονται, δεν το πίστευα

 

Χ. Ν. Ποιο ήταν το αγαπημένο σου βιβλίο ως έφηβος-η;

Μ.Π. Η ιστορία των ΙΝΚΑΣ της Αμερικής.

 

Χ. Ν. Είσαι αισιόδοξος-η ως άνθρωπος; Πιστεύεις στα happy ends;

Μ.Π. Είμαι από φύση αισιόδοξη αλλά αγχώνομαι μέχρι να έρθει το καλό τέλος.

 

Χ. Ν. Έχεις κάποια απάντηση σε όσους κατατάσσουν τα βιβλία σε κατηγορίες με επίθετα όπως “ελαφριά” ή “γυναικεία” λογοτεχνία;

Μ.Π. Δεν πιστεύω σ’ αυτά. Ο κάθε συγγραφέας γράφει όπως μπορεί και είμαι σίγουρη πως για όλα τα αναγνώσματα υπάρχουν οι κατάλληλοι αναγνώστες, όλοι μας είμαστε συγγραφείς για το ανάλογο κοινό.

 

Χ. Ν. Υπάρχει κάποιο βιβλίο που σου άλλαξε τη ζωή;

Μ.Π. Ναι βεβαίως. Εγώ ανακάλυψα πως είμαι γεννημένη συγγραφέας μέσα απ’ τα βιβλία του Καζαντζάκη και το ποίημα του Καφάβη ‘’Σοφοί δε προσιώντων’’. Έτσι πήρα τον σωστό δρόμο να φθάσω έως εδώ

Χ. Ν. Ποια είναι η πιο περίεργη δουλειά που έχεις κάνει αν φυσικά υπάρχει, πέρα από το συγγραφικό κομμάτι;

Μ.Π. Περίεργη δουλειά δεν πρόφθασα να κάνω, δούλευα τα πρώτα χρόνια ως δασκάλα των Αγγλικών και στη συνέχεια στην οικογενειακή επιχείρηση.

 

Χ.Ν. Θεωρείς πως θα μπορούσε να συνδυαστεί μια “κλασική” δουλειά με τη συγγραφή βιβλίων;

Μ.Π. Βεβαίως μπορεί να συνδυαστεί. Ειδικά στην Ελλάδα ο συγγραφέας δεν μπορεί να ζήσει μόνο απ’ την συγγραφή, εκτός των εξαιρέσεων όλοι μας εργαζόμαστε. Μακάρι να έρθει η στιγμή που ο συγγραφέας θα έχει χρόνο μόνο για την συγγραφή και θα βιοπορίζεται απ’ αυτή.

 

Χ. Ν. Ποιο είναι το μότο ζωής σου;

Μ.Π. Πάρε φόρα και τράβα εμπρός, μην κάνεις βήμα πίσω ούτε για να πάρεις φόρα.

 

Χ. Ν. Θα ήθελες να πεις κάτι στους αναγνώστες που σνομπάρουν και δεν διαβάζουν ελληνική λογοτεχνία;

Μ.Π. Η ελληνική γλώσσα αξίζει να διαβαστεί από όλους τους Έλληνες , αν μη τι άλλο, να έχουν άποψη για την δύναμη της γλώσσας μας. Ο καλύτερος τρόπος είναι μέσα απ’ την λογοτεχνία που διδάσκει, ψυχαγωγεί, αναλύει, ταξιδεύει το πνεύμα.

 

Χ.Ν. Χάρτινο βιβλίο, ψηφιακό βιβλίο, ή ένας συνδυασμός τους;

             Μ.Π. Αγαπώ σίγουρα το χάρτινο βιβλίο αλλά στην εποχή μας έχει θέση και το ψηφιακό.

 

Χ. Ν. Ηλεκτρονικές, online πωλήσεις και ψηφιακά βιβλιοπωλεία: πόσο μπορούν να σταθούν όλα αυτά στην Ελλάδα, με δεδομένη την κρίση και τη δυσπραγία του αναγνωστικού κοινού;

Μ.Π. Όλοι οι τρόποι πώλησης του βιβλίου για μένα είναι θεμιτοί και πρέπει να σταθούν. Σήμερα όλοι τρέχουμε τόσο πολύ που δεν έχουμε χρόνο να επισκεπτόμαστε βιβλιοπωλεία και να ψάχνουμε. Όσοι μπορούν να το κάνουν είναι ευτυχείς, οι υπόλοιποι βολεύονται μέσα από ψηφιακά βιβλιοπωλεία .

 

Χ. Ν. Ποια ήταν η πιο χρήσιμη συμβουλή που σου έχουν δώσει επάνω στην συγγραφή;

Μ.Π. Να είμαι αυθεντική και να γράφω αφού πρώτα αποδείξω στον εαυτό μου πως όσα λέω είναι αξιόλογα για να μην παραπλανώ τους αναγνώστες.

 

Χ. Ν. Πες μας ένα βιβλίο που έχεις διαβάσει πολλές φορές (και γιατί).

Μ.Π. Την ποίηση του Καβάφη και συνεχίζω όταν θέλω να ξεφύγω απ’ τα προβλήματα. Την Ασκητική του Ν. Καζαντζάκη και συνεχίζω να την ανοίγω από καιρό σε καιρό

 

Χ. Ν. Υπάρχει κάτι που να θαυμάζεις σε άλλους συγγραφείς και που θα ήθελες να το είχες;

Μ.Π. Θαυμάζω όσους συγγραφείς έχουν το χάρισμα να με ιντριγκάρουν και να διαβάζω ασθμαίνοντας το κείμενο μέχρι να φθάσω στο τέλος, αλλά δεν ξέρω αν αυτό το επιτυγχάνω εγώ. Θα ήθελα να μου το απαντήσουν οι αναγνώστες μου.

 

Χ. Ν. Ποιο είναι το βιβλίο για το οποίο αισθάνεσαι ένοχος-η που για οποιοδήποτε λόγο ως τώρα δεν έχεις καταφέρει ακόμα να διαβάσεις;

Μ.Π. Υπάρχουν πολλά και θα ήθελα να τα ανακαλύψω, χρόνο δεν έχω να τα ψάξω γι’ αυτό αισθάνομαι συνεχώς ένοχη

 

Χ. Ν. Εάν δεν ήσουν συγγραφέας, θα ήσουν…

Μ.Π. Αφού δεν θα ήμουν συγγραφέας για να φροντίσω το πνεύμα, θα ήμουν μαγείρισσα για να αναμειγνύω υλικά και να φροντίσω το σώμα 

 

Χ. Ν. Θεωρείς πως ένας νόμος που έχει ξεπεραστεί για τα πλαίσια μιας σύγχρονης κοινωνίας πρέπει να αλλάζει;

Μ.Π. Φυσικά πρέπει να αλλάζει για να έχει θέση στην σύγχρονη ζωή.

 

Χ. Ν. Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος είναι περισσότερους σταθερούς ή ιδεαλιστές πολίτες;

Μ.Π. Οι ιδεαλιστές πολίτες μπορούν να γίνουν οδηγητές της ζωής αλλά εμείς οι απλοί πολίτες οφείλουμε να τους εξηγούμε σωστά και να κάνουμε σταθερά βήματα.

 

Χ. Ν. Υπάρχει κάποιο ασυνήθιστο πάθος ή χόμπι που έχεις και θα ήθελες να το μοιραστείς  μαζί μας;

Μ.Π. Είμαι απλός άνθρωπος, αυτό που θέλω είναι να με αγαπούν οι άνθρωποι και να βιώνω καλά μαζί τους.

 

Χ. Ν. Υπάρχει ιδανική στιγμή για να γράψει κάποιος;

Μ.Π. Ιδανική στιγμή είναι όταν έχουμε κάτι σπουδαίο να πούμε στην κοινωνία μας

 

Χ. Ν. Όταν σε κρίνουν άδικα για κάτι που δεν έχεις κάνει αισθάνεσαι κάποιας μορφής ενοχή;

Μ.Π. Ενοχή δεν αισθάνομαι, αδικημένη και θυμωμένη αισθάνομαι

 

Χ. Ν. Ποια ήταν η πιο παράξενη ή πιο αμήχανη συνάντηση με συγγραφέα που είχες;

             Μ.Π. Έχω συναντήσει πάμπολλους συγγραφείς απλούς και σεμνούς αλλά ελάχιστους εγωιστές και επηρμένους οπότε δεν ξέρω πώς να τους αντιμετωπίσω και τους αποφεύγω. Ανήκω στην πρώτη κατηγορία. 

Χ. Ν. Το «φτυάρι» είναι για το «σκάβω» ότι το «μαχαίρι» για το…;

Μ.Π. κόβω μια ωραία φέτα ψωμί

 

Χ. Ν. Εάν μπορούσες να καλέσεις σε δείπνο οποιονδήποτε συγγραφέα, νεκρό ή ζωντανό, ποιος θα ήταν και τι θα του σέρβιρες;

Μ.Π. Θα καλούσα τον Νίκο Καζαντζάκη και θα του σέρβιρα μια ρουμελιώτική πίττα της πατρίδας μου κι ένα ποτήρι μπρούσκο κρασί, με αντάλλαγμα την σοφία του και τις απόψεις του περί Θεού. Εγώ ειλικρινά δεν έχω δει τόσο Θεοσεβούμενο άνθρωπο κι ας λένε μερικοί πως ήταν άθεος. Ακόμα έναν και με τον ίδιο τρόπο, τον Παπαδιαμάντη ακριβώς για τους ίδιους λόγους.

 

Χ. Ν. Εάν μπορούσες να έχεις κάποια υπερδύναμη, ποια θα ήταν;

Μ.Π. Δεν θέλω υπερδύναμη, σοφία θέλω και υπομονή να φροντίσω λογοτεχνικά τις ψυχές των συνανθρώπων μου

 

Χ. Ν. Αν τύχει και γραφτεί ένα άδικο άρθρο για εσένα και τα έργα σου, έχεις περισσότερο την τάση να το ξεχάσεις; Να σε πληγώσει; ή να αισθανθείς πως θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι;

Μ.Π. Αλήθεια θα ήθελα να γραφτεί ένα τέτοια άρθρο για μένα. Θα το διάβαζα πάνω από δέκα κι ίσως εκατό φορές για να ανακαλύψω όλες τις πτυχές του, γιατί; Πώς; Τι θέλει να μου πει; Κι έτσι θα γίνω εγώ καλύτερη κι εκείνος που το έγραψε θα μείνει με την λάσπη στο δικό του πρόσωπο.

 

Χ. Ν. Πολλοί τραγουδάνε στο μπάνιο! Εσύ Διαβάζεις……. ή τραγουδάς;

Μ.Π. Όταν τρέχει δυνατά το νερό στο ντους τραγουδάω, είναι ευκαιρία να το κάνω διότι δεν ακούγεται η κακή φωνή μου και δεν με κοροϊδεύει ο σύζυγος.

 

Χ. Ν. Θεωρείς πως η χρήση βίας είναι ορισμένες φορές απαραίτητη επειδή δεν είναι πάντοτε εφικτό να πετύχει κανείς αυτό που θέλει σταδιακά, με λογικές μεθόδους;

Μ.Π. Αυτή είναι μια μεγάλη κουβέντα, δεν είμαι ικανή να το κάνω, αλλά η λέξη ‘’βίος’’ εμπεριέχει την βία. Προτιμώ σαφώς την διαλεκτική οδό.

 

Χ. Ν. Αν έβλεπες ένα πεφταστέρι, τι ευχή θα έκανες;

Μ.Π. Να έχουμε υγεία και ειρήνη όλοι μας, μέσα στο σύνολο ζούμε και για το σύνολο οφείλουμε να ευχόμαστε

 

Χ. Ν. Αυτή τη περίοδο συγγραφικά πως σε συναντώ;

Μ.Π.  Γράφω και ξαναγράφω. Προσπαθώ να τελειώσω το νέο μου μυθιστόρημα και ταυτόχρονα διορθώνω τα παλαιότερα βιβλία μου που βγαίνουν εντός του Μάρτη σε δεύτερη έκδοση και είναι πέντε.

 

             Χ. Ν Ποια συμβουλή θα έδινες στους νέους συγγραφείς; 

Μ.Π. Να είναι αυθεντικοί, να γράφουν όταν έχουν κάτι καλό να μας πουν για να αξίζουν να τους διαβάσουμε. Εγώ πιστεύω στους νέους και τους εύχομαι καλή επιτυχία από καρδιάς. Εάν μπορώ να βοηθήσω έναν νέο συγγραφέα με τις συμβουλές μου, ευχαρίστως να το κάνω, παρακαλώ να με πλησιάσει άνετα.

 

Αγαπητή μας Μαίρη, ευχαριστούμε πολύ που ήσασταν μαζί μας σήμερα. Ακόμα δεν μας έχει δοθεί να γνωριστούμε από κοντά αλλά ευελπιστώ σε μια μελλοντική συνάντηση. Όλοι εδώ σας ευχόμαστε από καρδιάς καλοτάξιδα όλα τα πονήματα σας και να συνεχίσετε να έχετε μια άριστη συγγραφική πορεία.

 

Κι εγώ ευχαριστώ για την φιλοξενία, είμαι πάντα στην διάθεσή σας και στην διάθεση κάθε νέου συγγραφέα που πιστεύει πως κάτι έχω να του προσφέρω.
Καλή επιτυχία σε ο, τι κάνετε κι εσείς.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΝΑΚΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά