Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Κωνσταντίνος Κιριμης
Με ιδιαίτερη χαρά ενημερώνω τους φίλους και αναγνώστες, σχετικά με την κυκλοφορία του νέου βιβλίου ‘Ο πόλεμος των αμάχων’ . Ενα βιβλίο του οποίου τυγχάνω συν-συγγραφέας, μαζί με τον Στεφανο Μιλεση ο οποίος είχε και την αρχική ιδέα.
Το βιβλίο καταπιάνεται με τον Β’ ΠΠ, αλλά από την οπτική των αμάχων, κυρίως στον Πειραιά. Χρονολογικα ξεκινάει με την περίοδο πριν τον πόλεμο και την σχετική προπαρασκευή στα μετόπισθεν. Συνεχίζει με την περίοδο του πολέμου και το πώς οι απλοί πολίτες ενεπλάκησαν σε αυτόν. Ακολουθεί η Κατοχή με τις κακουχίες που επέφερε στον αστικό πληθυσμό και κλείνει με την απελευθέρωση και τα τραύματα (υλικά και ψυχικά) που άφησε ο πόλεμος ως ‘κληρονομιά’.
Μέσα σπο τις 460 σελίδες του, αναλύεται η προπαρασκευή του πολέμου στις πόλεις και οι προσπάθειες των καθημερινών ανθρώπων, να περιορίσουν τις απώλειές τους, αλλά και να συνδράμουν τους αγωνιστές του μετώπου.
Μεταξύ άλλων, αναφέρονται θέματα όπως η οργάνωση της Παθητικής Αεράμυνας, η ζωή στα καταφύγια, ο ρόλος της ΕΟΝ, οι προσφορές και η βοήθεια προς το μέτωπο, η εμπειρία των συναγερμών, ο λεγόμενος ‘πόλεμος με το βελόνι’, τα μυστικά ναυτικά οχυρά του Αργοσαρωνικού, το ‘εμπόριο του σκότους’ , διατάξεις για την πάταξη κατασκόπων και ηττοπαθών, η προσπάθεια για επάρκεια σε αγαθά και τρόφιμα, οι περίεργες απαγορεύσεις και περιορισμοί που ίσχυαν κατά τον πόλεμο, τα διαβόητα κατοχικά γραμματόσημα, και άλλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά