Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Η Μυστηριώδης Κυρία στο 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μελετών Μούμιας
Μόλις είχαμε την τεράστια χαρά να παρουσιάσουμε τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνάς μας στο 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μελετών Μούμιας (Bolzano, Ιταλία, 05-09 Σεπτεμβρίου) που διοργανώθηκε από την Eurac Research. Είναι η σημαντικότερη συνάντηση εμπειρογνωμόνων που ειδικεύονται σε αρχαίες και πιο σύγχρονες μούμιες από όλο τον κόσμο. Οι παρουσιάσεις ήταν πραγματικά σαγηνευτικές και παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο.
Το συνέδριο ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να μοιραστούμε τις νέες ανακαλύψεις μας. Επικεντρωθήκαμε στη μούμια της εγκύου (γνωστή και ως Μυστηριώδης Κυρία) από τη Βαρσοβία. Η γυναίκα ζούσε στην αρχαία Θήβα κατά τη διάρκεια του 1ου αιώνα π.Χ. ή αρχές 1ου αιώνα μ.Χ. Πιθανότατα υπέφερε από καρκίνο.
Το έμβρυο, που βρέθηκε ανέπαφο στη μήτρα της, είναι μια εξαιρετική ανακάλυψη. Παρουσιάσαμε νέα στοιχεία και περαιτέρω στοιχεία για την εγκυμοσύνη
Το 2018 έχουμε ήδη βρει μια μεγάλη, συμπαγή μάζα μέσα στη μήτρα. Μετά από ανάλυση των εικόνων και συνεννόηση με γυναικολόγο, το αναγνωρίσαμε ως έμβρυο στον 7ο μήνα της κύησης. Στη συνέχεια, τρεις διαφορετικοί ειδικοί πραγματοποίησαν πολυάριθμες ψηφιακές αποδόσεις και κατακερματισμό του εμβρύου χρησιμοποιώντας 4 διαφορετικά λογισμικά. Εικόνες του ΔΙΚΟΜ συζητήθηκαν επίσης στο Τμήμα Ακτινολογίας και Ογκολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας και στο Πανεπιστήμιο Τζαγκιελόνιο στην Κρακοβία. Ο ακτινολόγος, Καθηγητής Andrzej Urbanik, που συνεργάζεται μαζί μας, τόνισε ότι κατά τις ακτινολογικές εξετάσεις της Μυστηριώδους Κυρίας, που έκανε πριν από πάνω από είκοσι χρόνια, το περιεχόμενο της λεκάνης τράβηξε την προσοχή του, γιατί το έκανε δεν μοιάζει με τίποτα που είχε δει κατά τη διάρκεια ακτίνων Χ άλλων Αιγυπτίων μούμιες. Οι εικόνες που ελήφθησαν κατά τις εξετάσεις αξονικής το 2015 επέτρεψαν τον εντοπισμό του περιεχομένου της λεκάνης ως μουμιοποιημένο έμβρυο.
Έτσι, τα επιχειρήματα για την εγκυμοσύνη είναι:
Η παρουσία ενός μεγάλου αντικειμένου ομοιόμορφης πυκνότητας αλλά ποικίλης δομής που περιβάλλεται από μαλακό ιστό.
Μια αισθητή διαφορά στην ακτινολογική πυκνότητα (μονάδες Hounsfield) και τη δομή μεταξύ των σπλαχνικών συσκευασιών και του εμβρύου. Επομένως δεν μπορεί να είναι ένα ενστικτώδες πακέτο.
Το δέρμα της κοιλιάς κάτω από τον ομφαλό είναι λεπτότερο σε σχέση με τις δύο πλευρές της κοιλιάς, κάτι που είναι τυπικό για την εγκυμοσύνη.
Η μεγαλύτερη περιφέρεια του δέρματος στην κοιλιά είναι επίσης τυπική για την εγκυμοσύνη, ειδικά αφού η Μυστηριώδης Κυρία είχε μάλλον λεπτή στάση.
Το σχήμα των οσφυϊκών σπονδύλων υποδηλώνει λορδωση της σπονδυλικής στήλης, η οποία είναι χαρακτηριστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν και η σπονδυλική στήλη έχει ισιώσει μετά θάνατον, οι άξονες δεν δείχνουν σημάδια συμπίεσης.
Όχι άμεση αλλά υπονοούμενη είναι η διανομή των φυλαχτών των Τεσσάρων Υιών του Ώρου γύρω από την κοιλιά, η οποία είναι σχεδόν μοναδική σε αυτή τη μούμια της Βαρσοβίας. Αυτά τα φυλαχτά μπορεί να έχουν τοποθετηθεί με τόσο ασυνήθιστο τρόπο για να προστατεύσουν μαγικά το έμβρυο, όπως πρότεινε η Carmen Muñoz Pérez.
Ενώ τα εσωτερικά όργανα έχουν αφαιρεθεί, το έμβρυο έχει μείνει στη θέση του, γεγονός που εγείρει το ερώτημα, γιατί έμεινε μέσα; Σύμφωνα με την Amandine Marshall, αυτό εμπίπτει σε μια λογική επιλογή που έγινε σύμφωνα με τις αρχαίες πεποιθήσεις. Ένα παιδί ανήκει στη μητέρα του όσο είναι στη μήτρα της. Ως εκ τούτου δεν υπήρχε λόγος να το αφαιρέσουμε από το σώμα της εκλιπόνσας μητέρας του.
Φυσικά, δεν επικεντρωθήκαμε μόνο σε αυτό. Παρουσιάσαμε νέες αποτυπώσεις και τμήματα του περιεχομένου της μούμιας που δείχνει διανομή των κανωπικών συσκευασιών και φυλαχτών, τα οποία είναι υπό μελέτη από τον Stanisław Szilke. Παρουσιάσαμε επίσης δύο ανακατασκευές προσώπου της Μυστηριώδους Κυρίας που έγιναν από την Chantal Milani και τον Hew Morrison, τις οποίες θα μοιραστούμε μαζί σας σε λίγες εβδομάδες.
Η Μυστηριώδης Κυρία αναφέρθηκε και από τον φίλο μας. Μοιραστήκαμε νωρίτερα τα DICOMS μας με την Alexandra Warwick από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, η οποία συμπεριέλαβε τη μούμια στην αφίσα της «Στήθη στη Δυναστική Αίγυπτο». Προφανώς η μαμά μας έλαβε εξαιρετική θεραπεία στο στήθος της, με τη μορφή πολυάριθμων στρωμάτων επιδέσμων που έδιναν έμφαση στο μέγεθος και το σχήμα τους.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου είχαμε την ευκαιρία να δούμε και τα εργαστήρια Eurac, έκθεση μούμιων και διάσημων Iceman στο Νοτιο Τυρολεϊκό Μουσείο Αρχαιολογίας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την οργανωτική επιτροπή και τους φίλους μας από το συνέδριο για αυτές τις λίγες ημέρες συναρπαστικών συνομιλιών και τόνωσης συζητήσεων. Χαιρόμαστε πραγματικά που σας γνωρίσαμε! Ραντεβού στο επόμενο συνέδριο στο Cusco!
*
Την παρουσίαση έχουν δώσει οι Marzena O żarek-Szilke και Wojciech Ejsmond
Άλλοι συν-συγγραφείς:
Stanisław Szilke, Marcin Jaworski, Chantal Milani, Hew Morrison, Carmen Muñoz Pérez, Katarzyna Jaroszewska, Rafa ł Stec, Amandine Marshall
🤗
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Reikon Games για την υποστήριξη της συμμετοχής μας στο συνέδριο!
🔍
Η έρευνα του Warsaw Mummy Project έγινε σε συνεργασία με το @TAG.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά