Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Το ελληνικό νησί της Αίγινας είναι διεθνώς γνωστό για τα φιστίκια Αιγίνης ή φιστίκια του, τα οποία θεωρούνται από τα πιο ποιοτικά στον κόσμο.

Τα φιστίκια φυτεύτηκαν και καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά σε μεγάλη κλίμακα στην Αίγινα, ένα ελληνικό νησί του Αργοσαρωνικού, κοντά στην Αθήνα, στα μέσα του 19ου αιώνα.

Η φιστικιά, η οποία είναι εγγενής στο Ιράν, μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στο νησί  και την ελληνική ενδοχώρα το 1860 και τα δέντρα άκμασαν στο μεσογειακό κλίμα και στο μοναδικό έδαφος της Αίγινας.

Τώρα, η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φιστικιού στην Ευρώπη και ο έκτος μεγαλύτερος στον κόσμο, καθιστώντας το φιστίκι αναπόσπαστο μέρος της γεωργικής παραγωγής της χώρας.

Τα φιστίκια Αιγίνης είναι μοναδικά

Ενώ τα φιστίκια βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, η ποικιλία που βρίσκεται στην Αίγινα, που ονομάζεται κοιλαράτη, είναι σπάνια και εξαιρετικά νόστιμη.

Η συντριπτική πλειοψηφία των φιστικιών του νησιού βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Αίγινας, όταν η γη είναι λιγότερο ορεινή και το έδαφος είναι ξηρό και πλούσιο σε ανθρακικό ασβέστιο.

Παραδόξως, η έλλειψη άρδευσης, η γειτνίαση με τη θάλασσα και η μοναδική σύνθεση του εδάφους στο νησί συμβάλλουν ουσιαστικά στη δημιουργία της μοναδικής γεύσης των φιστικιών Αιγίνης.

φιστίκι Αιγίνης
Φιστίκια πριν τη συγκομιδή. Προσφορά: Safa Daneshvar/Wikimedia Commons/ CC BY-SA 3.0

Τα δέντρα ευδοκιμούν στο νησί, καθώς οι καρποί τους, που περιέχουν το φιστίκι, ωριμάζουν κάτω από τη ζέστη του ελληνικού ήλιου.

Τα φιστίκια, όπως πολλοί τα ξέρουν, είναι στην πραγματικότητα οι σπόροι του δέντρου. Περιέχονται στον καρπό του φιστικιού, ο οποίος είναι αρκετά μικρός και βρώσιμος.

Καθώς ωριμάζουν, το σκληρό κέλυφος του σπόρου του φιστικιού σκάει ακουστικά μέσα στον καρπό , υποδεικνύοντας ότι ήρθε η ώρα να τα μαζέψετε. Οι φιστικιές ανθίζουν τον Απρίλιο, όταν αρχίζουν να αναπτύσσονται οι καρποί. Είναι έτοιμα για συγκομιδή τον Αύγουστο.

Όταν οι ξηροί καρποί είναι έτοιμοι για συλλογή, σχεδόν όλοι στο νησί βοηθούν στη συγκομιδή τους με ένα ειδικό μακρύ ραβδί που χρησιμοποιείται για να γκρεμίσει τα μικρά φρούτα.

Τα φιστίκια Αιγίνης διαφέρουν από άλλες ποικιλίες ξηρών καρπών στο ότι έχουν μια πιο γλυκιά, πιο περίπλοκη γεύση που δεν χρειάζεται αλάτι ή άλλο άρωμα, καθιστώντας τα το τέλειο σνακ.

Για τις μοναδικές τους ιδιότητες και την πολιτιστική τους σημασία, τα φιστίκια Αιγίνης έχουν ανακηρυχθεί προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1996.

Η Αίγινα παράγει περίπου 800 τόνους φιστικιών ετησίως και ο ξηρός καρπός αποτελεί θεμελιώδες κομμάτι του πολιτισμού του νησιού.

Ο Συνεταιρισμός Φιστικιών Αιγίνης αποτελείται από αυτούς που εξαρτώνται από την καλλιέργεια για τα προς το ζην. Πολλά από τα μέλη είναι είτε αγρότες, που φυτεύουν, συντηρούν, συγκομίζουν και επεξεργάζονται το καρύδι, είτε από εκείνους που εμπορεύονται και εξάγουν το νόστιμο φιστίκι.

Παραδόξως, περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του νησιού είναι μέλη του συνεταιρισμού, ο οποίος ιδρύθηκε το 1947.

Αίγινα, η τέλεια απόδραση το Σαββατοκύριακο από την Αθήνα

Το νησί της Αίγινας, μόλις δεκαεπτά μίλια από την ελληνική πρωτεύουσα της Αθήνας, είναι ένα στολίδι του Αργοσαρωνικού που μαγεύει τους επισκέπτες με την απλότητα, την ιστορία και την ομορφιά του.
Είναι σίγουρα ένα μέρος όπου η ιστορία έπαιξε το ρόλο της στη διαμόρφωση και στο να γίνει αυτό το νησί ξεχωριστό.

Η Αίγινα έχει πολλές ιστορίες να πει και οι Αθηναίοι το γνωρίζουν πολύ καλά.
Από τη στιγμή που ένας ταξιδιώτης φεύγει από το λιμάνι του Πειραιά, σαράντα πέντε λεπτά είναι υπεραρκετά για να τον μεταφέρουν πλήρως, σωματικά και ψυχικά, σε αυτό το μικρό κομμάτι του παραδείσου.

Η ιστορία της Αίγινας χρονολογείται πριν από τους Μινωικούς χρόνους και έπαιξε ρόλο και στον ελληνικό πόλεμο της Ανεξαρτησίας του 1800 κατά της Οθωμανικής κυριαρχίας. Οι επισκέπτες μπορούν να χαζέψουν αρχαίους ναούς, βυζαντινές εκκλησίες και την απλή και ξεχωριστή ελληνική νησιωτική αρχιτεκτονική, που αποπνέει αρμονία και τάξη.

Ένα από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα της Αίγινας είναι ο αρχαίος ναός της Αφαίας.
Βρίσκεται μέσα σε ένα συγκρότημα ιερού αφιερωμένου στη θεά Αφαία, ο ναός βρίσκεται σε μια κορυφή 160 μέτρων (530 ποδιών) στην ανατολική πλευρά του νησιού, περίπου δεκατρία χιλιόμετρα (οκτώ μίλια) ανατολικά του κύριου λιμανιού.

https://greekreporter.com/20

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά