Ένας Παλαιστίνιος αγρότης αντιμετώπισε μια μεγάλη έκπληξη όταν μαζί με τον γιο του φύτευαν νέες ελιές. Ο Salman al-Nabahin, ο οποίος έχει ένα περιβόλι στον προσφυγικό καταυλισμό Bureij στη Γάζα, άρχισε να σκάβει βαθύτερα στη γη αφού μερικά από τα δέντρα του δεν ρίζωσαν. Τελικά, το τσεκούρι του γιου του χτύπησε κάτι ασυνήθιστα δυνατά.

Αποδείχθηκε ότι ήταν ένα μεγάλο ψηφιδωτό δάπεδο της βυζαντινής εποχής. Ο Al-Nabahin κατάφερε να αναγνωρίσει τα πλακάκια χάρη σε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο και ειδοποίησε το Παλαιστινιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.

Μια εικόνα δείχνει βυζαντινά ψηφιδωτά που χρονολογούνται από τον πέμπτο έως τον έβδομο αιώνα μετά την αποκάλυψη από έναν αγρότη που οργώνει τη γη του, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας στις 19 Σεπτεμβρίου 2022. Φωτογραφία από τον Majdi Fathi/NurPhoto μέσω Getty Images.

Ο αγρότης και ο γιος του βοήθησαν έκτοτε στην αποκάλυψη και τον καθαρισμό του πλήρους δαπέδου, το οποίο αποτελείται από πολλά πάνελ που περιέχουν ζώα, συμπεριλαμβανομένων κουνέλια, σκύλους και πουλιά, καθώς και καθημερινά αντικείμενα.

«Το βλέπω ως θησαυρό, πιο αγαπητό από θησαυρό», είπε στο Reuters . «Δεν είναι προσωπικό, ανήκει σε κάθε Παλαιστίνιο».

Στην ομαδική προσπάθεια συμμετέχει επίσης μια ομάδα Παλαιστινίων ερευνητών και διεθνών εμπειρογνωμόνων από τη Γαλλική Βιβλική και Αρχαιολογική Σχολή της Ιερουσαλήμ.

Ένας από αυτούς τους αρχαιολόγους, ο René Elter, είπε στο AP , «αυτά είναι τα πιο όμορφα ψηφιδωτά δάπεδα που ανακαλύφθηκαν στη Γάζα, τόσο από την άποψη της ποιότητας της γραφικής αναπαράστασης όσο και της πολυπλοκότητας της γεωμετρίας». Σημείωσε επίσης ότι είχαν ανακαλυφθεί σε καλά διατηρημένη κατάσταση.

Το μωσαϊκό μπορεί να είναι μόνο η αρχή μιας πληθώρας νέων ανακαλύψεων, με την ανασκαφή να ανιχνεύει κάποια στοιχεία σωζόμενων τοίχων και τα υπολείμματα γυάλινων αντικειμένων.

«Αυτό μας παρέχει ιστορικές πληροφορίες για τους αρχαίους πολιτισμούς και την ανθρωπολογία στη Γάζα, τις ιστορικές και οικονομικές σχέσεις με το αρχαίο περιφερειακό περιβάλλον και το καθεστώς της Παλαιστίνης σε όλο τον κόσμο», δήλωσε το υπουργείο όταν ανακοίνωσε την ανακάλυψη, υποσχόμενος να μοιραστεί περαιτέρω λεπτομέρειες. κατά την ανασκαφή.

Η περιοχή της σύγχρονης Παλαιστίνης ήταν μια βυζαντινή επαρχία από το 390 μ.Χ. μέχρι περίπου το 634 μ.Χ., περίπου όταν πιστεύεται ότι ολοκληρώθηκε το μωσαϊκό.

https://news.artnet.com/art-world/byzantine-mosaic