Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Το Κούριο είναι μία από τις πλέον εντυπωσιακές τοποθεσίες της Κύπρου, αλλά και της Μεσογείου. Εξελίχθηκε σε πόλη-βασίλειο περίπου τον 12Ο-11Ο  αιώνα π.χ., μετά την άφιξη και την εγκατάσταση των Ελλήνων (Αχαιών) αποίκων στην Κύπρο. Σύμφωνα με την παράδοση αυτό έγινε μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου. Το Κούριο υπήρξε ένα από τα πλουσιότερα και ισχυρότερα βασίλεια της Κύπρου.

Οι καταστροφικοί σεισμοί που έπληξαν το Κούριο κατά το δεύτερο μισό του 4ου αιώνα μ.χ., σημαδεύουν την έναρξη της παρακμής της πόλης. Μετά δε την επικράτηση του Χριστιανισμού εγκαταλείφθηκε και η λατρεία του Απόλλωνα του Υλάτη, με αποτέλεσμα η πόλη του Κουρίου να πληγεί και οικονομικά, καθώς πλέον δεν μαζευόταν εκεί το πλήθος των προσκυνητών.

Τα σημαντικότερα μνημεία της αρχαίας πόλης του Κουρίου που σώζονται μέχρι σήμερα είναι το Θέατρο, η Αγορά, τα Ρωμαϊκά λουτρά, οι οικίες του Αχιλλέα, των Μονομάχων και του Ευστόλιου, με τα περίφημα ψηφιδωτά πατώματα, η Επισκοπική Παλαιοχριστιανική Βασιλική, το Ιερό του Απόλλωνα, το Στάδιο, η Μικρή Βασιλική εκτός των τειχών, η Παράλια Βασιλική.

Η πόλη του Κουρίου είναι μοναδικής ομορφιάς και μεγαλείου, ενώ από το λόφο στον οποίο βρίσκονται τα κυριότερα μνημεία της (το σημείο του θεάτρου), μπορεί να δει κανείς μία εξαιρετική θέα της Μεσογείου, ίσως την πιο μαγική.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά