Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Η πόλη των Αιγών, είναι η αρχαία πρώτη πρωτεύουσα του Βασιλείου της Μακεδονίας και ανακαλύφθηκε τον 19ο αιώνα κοντά στη Βεργίνα, στη βόρεια Ελλάδα. Τα πιο σημαντικά ερείπια είναι το μνημειακό ανάκτορο, πλούσια διακοσμημένο με ψηφιδωτά και ζωγραφισμένους στόκους, και ο ταφικός χώρος με περισσότερους από 300 τύμβους, μερικοί από τους οποίους χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα π.Χ.

Ο τάφος του βασιλιά Φιλίππου
Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας και Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

Ένας από τους βασιλικούς τάφους στον Μεγάλο Τύμβο ταυτίζεται με τον Φίλιππο Β’, ο οποίος κατέκτησε όλες τις ελληνικές πόλεις, ανοίγοντας το δρόμο στον γιο του Μέγα Αλέξανδρο και την επέκταση του ελληνιστικού κόσμου.

Βεργίνα

Στα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ., βασιλιάς των Μακεδόνων έγινε ο Περδίκκας Α’, Δωριέας από το Άργος, απόγονος, σύμφωνα με την παράδοση, της οικογένειας του Ηρακλή. Οι Αιγές έγιναν το λίκνο των Τημενιδών, της δυναστείας που κυβέρνησε τη Μακεδονία για 3,5 αιώνες και χάρισε στην ανθρωπότητα τον Φίλιππο Β’ και τον γιο του Μέγα Αλέξανδρο, που ξεκίνησαν από τις Αιγές και άλλαξαν την ιστορία της Ελλάδας και του κόσμου.

Οι βασιλικές ταφές που αποκαλύφθηκαν στην πλούσια νεκρόπολη των Αιγών μαρτυρούν την ακμή της πόλης. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αλεξάνδρου Α’ (498-454 π.Χ.), οι Αιγές έγιναν το κέντρο του σημαντικότερου ελληνικού κράτους στο βορρά. Επί Αρχέλαου (413-399 π.Χ.), η αυλή των Αιγών μετατράπηκε σε καταφύγιο μεγάλων καλλιτεχνών που θα κοσμούσαν με την παρουσία τους τη ζωή της πόλης. Ο διάσημος ζωγράφος Ζεύξις στόλισε το νέο παλάτι του βασιλιά και ο Ευριπίδης έγραψε εδώ τις τελευταίες του τραγωδίες.

Αίγεια

Η Μακεδονία και οι Αιγές άνθισαν, όμως, μετά την άνοδο στο θρόνο του Φιλίππου Β’, ο οποίος συγκέντρωσε γύρω του την κορυφαία διανόηση μετατρέποντας την αυλή του σε μήτρα πολιτιστικής ανάπτυξης, όπως ήταν κάποτε η Αθήνα του Περικλή. Ο Φίλιππος Β’ ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από το τεράστιο οικοδομικό έργο με στόχο την ανάπλαση των Αιγών, που είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη μεταμόρφωση της πόλης.

Στο πρώτο μισό του 4ου αιώνα π.Χ., κάθε είδους πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις ανάγκασαν τον βασιλιά της Μακεδονίας και την οικογένειά του να μείνουν περισσότερο στην Πέλλα, το λιμάνι στα βόρεια του Θερμαϊκού κόλπου που γρήγορα μετεξελίχθηκε σε πόλη. Ωστόσο, οι Αιγές συνέχισαν να είναι το παραδοσιακό κέντρο, η γη όπου οι βασιλείς επέλεγαν να χτίσουν τα ανάκτορά τους και να θάψουν τους νεκρούς τους, το μέρος που φιλοξενούσε όλες τις μεγάλες ιερές τελετές και τις γιορτές των πόλεων του βασιλείου.

Το καλοκαίρι του 336 π.Χ., ο Φίλιππος Β’, ο εκλεγμένος αρχηγός και διοικητής όλων των Ελλήνων, αποφάσισε να γιορτάσει στις Αιγές την παντοδυναμία του διοργανώνοντας μια πρωτοφανή σε δόξα γιορτή. Τη στιγμή που μπήκε στο θέατρο ακολουθώντας την ιερή πομπή, το στιλέτο του δολοφόνου τον κόλλησε και τον σκότωσε μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος. Ο Αλέξανδρος ανακηρύχθηκε βασιλιάς αφού έθαψε τον πατέρα του στη βασιλική νεκρόπολη των Αιγών σε μια απαράμιλλη λαμπρή τελετή.

Ο τάφος του βασιλιά Φιλίππου

Στις αρχές της άνοιξης του 334 π.Χ., ο νεαρός βασιλιάς ξεκίνησε από τις Αιγές για τη μεγάλη εκστρατεία που τον μετέτρεψε σε άρχοντα του κόσμου. Ο Μέγας Αλέξανδρος παρουσίασε στον ελληνιστικό κόσμο τις νέες τάσεις και ρεύματα που προέκυψαν στο περιβάλλον του Φιλίππου Β’ και έθεσαν τα θεμέλια ενός νέου κόσμου.

Η ιστορία του κόσμου άλλαξε, αλλά η παλιά έδρα των βασιλιάδων έμεινε στο περιθώριο. Μετά την τύχη του βασιλείου, η πόλη των Αιγών καταστράφηκε μετά την ήττα από τους Ρωμαίους το 168 π.Χ. και στη συνέχεια έπεσε σε παρακμή και σταδιακά ξεχάστηκε. Ώσπου, το 1977, ο Μανώλης Ανδρόνικος ανέσκαψε τον χώρο, του έδωσε πίσω το όνομά του και η ιστορία της Μακεδονίας άρχισε να ξαναγράφεται.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Αιγών προστατεύεται από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και τόπος εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς.

Η τοποθεσία των Αιγών αποτελείται από το Πολυκεντρικό Μουσείο, το παλάτι, την πόλη, την ακρόπολη και τη γύρω περιοχή.

Επισκεπτόμενοι τις εκθέσεις του χώρου που είναι ανοιχτές στο κοινό, θα βρείτε το βασιλικό ταφικό σύμπλεγμα του Φιλίππου Β’, το Εικονικό Μουσείο για τον Μέγα Αλέξανδρο και το Νέο Κτίριο του Πολυκεντρικού Μουσείου και να περιηγηθείτε στα μνημεία του χώρου (παλάτι, βασιλική νεκρόπολη της Τημενίδας δυναστεία) θα σας επιτρέψει να διαμορφώσετε μια μάλλον δυναμική άποψη της αρχαίας πρωτεύουσας του μακεδονικού βασιλείου και, ταυτόχρονα, να κατανοήσετε την ιστορική της σημασία.

Λεπτομέριες: 

70 χλμ από Θεσσαλονίκη, 8 χλμ νοτιοανατολικά της Βέροιας Αιγές Ημαθίας

Τηλ. (+30) 2331.092.347

Ανοιχτά Δευτ. 12:00-20:00, Τρί-Κυρ 8:00-20:00 (χειμερινές ώρες Τρί-Κυρ. 9:00-17:00).

Είσοδος για αρχαιολογικό χώρο & μουσείο 12€ (6€ το χειμώνα) Συνδυαστική είσοδος: 14€ (ισχύει για τρεις ημέρες και περιλαμβάνει είσοδο στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας και στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας).

https://greekcitytimes.com/2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά