Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

2021г. – ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ – 200 χρόνια από το 1821

«…θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία…» Ωδή Τετάρτη, Ανδρέας Κάλβος

 2021_11_11_1

 

Μόσχα, 21 Σεπτεμβρίου  2022

Αγαπητοί φίλοι,

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού-Κ.Ε.Π. είναι στην ευχάριστη θέση να σάς παρουσιάσει τον εξ αποστάσεως on-line  κύκλο διαλέξεων, στη ρωσική, «Νεότερη-Νεότατη Πολιτική Ιστορία της Ελλάδας» που παρουσιάστηκε την περίοδο 2009-2010 και στον οποίο συμμετείχαν οι:

– Διδάκτωρ Ιστορικών Επιστημών, Ανώτατος Επιστημονικός Συνεργάτης του Ινστιτούτου Σλαυικών Σπουδών της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας, Επίτημος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γκριγκόριι Αρς.

– Διδάκτωρ Ιστορικών Επιστημών, καθηγήτρια του Τμήματος Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας της Ιστορικής Σχολής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας «M.V. Lomonosov» Τατιάνα Νικίτινα.

– Διδάκτωρ Ιστορικών Επιστημών, καθηγητή, ανώτατος επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Γενικής Ιστορίας της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας Αρτιόμ Ουλουνιάν.

– Διδάκτωρ Ιστορικών Επιστημών, απόφοιτος του Τμήματος Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας της Ιστορικής Σχολής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας «M.V. Lomonosov» Έλενα Κρουγκοβάγια.

–  Διδάκτωρ Ιστορικών Επιστημών, απόφοιτος του Τμήματος Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας της Ιστορικής Σχολής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας «M.V. Lomonosov» ειδική στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και τις βαλκανικές σπουδές  Άννα Λουμπότσκαγια.

MyCollages_14

Οι διαλέξεις θα μεταδίδονται διαδικτυακά στην πλατφόρμα Zoom.

 

Σάς προσκαλούμε  στην όγδοη διάλεξη του κύκλου, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 19-00,  με θέμα:

«Εξωτερική και εσωτερική πολιτική της Ελλάδος στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 (πριν από τη Δικτατορία των συνταγματαρχών)».

 

Διάλεξη από τη διδάκτορα ιστορικών επιστημών, καθηγήτρια στην Έδρα Νεότερης και Νεότατης Ιστορίας Χωρών Ευρώπης και Αμερικής της Ιστορικής Σχολής του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας «Lomonosov», ειδικευμένη στη νεοελληνική ιστορία Τατιάνα Νικίτινα.

 

Η παρούσα διάλεξη πραγματοποιήθηκε δια ζώσης στις 15 Μαρτίου 2010 στην Βιβλιοθήκη «Οίκος Αλεξέι Φ. Λόσεβ».

Η διάλεξη πραγματεύεται την πολιτική εξέλιξη της Ελλάδας τη μεταπολεμική περίοδο. Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, η ξένη κατοχή, οι εσωτερικές ταραχές που κατέληξαν στον εμφύλιο πόλεμο των ετών 1946-1949, είχαν κατερειπώσει τη χώρα. Οι ανθρώπινες απώλειες ανήλθαν στα 7-8% του πληθυσμού, η αγροτική παραγωγή μειώθηκε περισσότερο από 70%, η ναυτιλία έχασε πάνω από 73% της χωρητικότητάς της, η υποδομή της χώρας καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά. Περισσότερο από χίλια χωριά καταστράφηκαν, το νόμισμα εκμηδενίσθηκε. Καθώς, ωστόσο, τα ποσά που εισέπραξε η Ελλάδα ως πολεμικές αποζημιώσεις ήταν ελάχιστα σε σχέση με την πραγματική αξία των απωλειών, η ανασυγκρότηση της χώρας δεν μπορούσε να ξεκινήσει παρά με την άμεση βοήθεια και τη μαζική είσοδο ξένων ιδιωτικών κεφαλαίων, με όλες τις υποχρεώσεις οικονομικού και πολιτικού χαρακτήρα τις οποίες συνεπάγονται. Κατά την περίοδο 1944-1946 η «ξένη βοήθεια στην Ελλάδα» υπολογίζεται σε 4,6 εκ. δολ. ΗΠΑ περίπου, από τα οποία τα 4 εκ. προέρχονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ωστόσο ένα ελάχιστο μέρος του ποσού αυτού (21%) χρησιμοποιήθηκε σε παραγωγικές επενδύσεις, το μέγιστο μέρος (54%) αφιερώθηκε στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τις στρατιωτικές δαπάνες. Η είσοδος των ξένων κεφαλαίων ιδιωτικής προέλευσης στην Ελλάδα από το 1953, χάρη στους νόμους που τους παραχωρούσαν υπερβολικά προνόμια, κατέστησε τη χώρα οικονομικά εξαρτημένη από το ξένο κεφάλαιο.

2022_09_20_17

Παρακολουθείστε την όγδοη διάλεξη του κύκλου την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 19-00, συνδεόμενοι με τον εξής σύνδεσμο στη διαδικτυακή πλατφόρμα zoom:

https://us06web.zoom.us/j/85796686913?pwd=VjJ4L25hV3I1L1ZaSmgxOGc1RW9yUT09

ή εισαγάγετε το αναγνωριστικό διάσκεψης στο παράθυρο προγράμματος: 857 9668 6913

Κωδικός πρόσβασης: 255436

 

Τη διάλεξη δύνασθε να παρακολουθήσετε ζωντανά και στο youtube κανάλι του Κ.Ε.Π., στον εξής σύνδεσμο https://www.youtube.com/channel/UCViNQH3EVWwAU6STJiFi8tQ

2022_09_20_18

2022_09_20_19

Παρατίθεται βίντεο – μήνυμα της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π  Δώρας Γιαννίτση για τον εν λόγω κύκλο διαλέξεων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά