Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Γράφει ο Πάνος Καλουδάς.
…Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες συγγραφείς μας, με ογκώδες έργο, που το χαρακτηρίζει ο λυρισμός και η αφαιρετική αφήγηση..
Ένα έργο, πλούσιο σε πνεύμα, γεμάτο τρυφερότητα, ρεαλισμό και εθνικό παλμό.. Η ίδια αποκαλούσε τον εαυτό της, »Σοβινίστρια» Κατά τον Τίτο Αθανασιάδη όμως, ήταν απλά, μια συνειδητοποιημένη Ελληνολάτρης. Είχε αυτό το πάθος για την Ελλάδα..που διέκρινε τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό..
…Η Πηνελόπη Δέλτα, γεννήθηκε το 1874, στην Αλεξάνδρεια, από τους πιο εύπορους γονείς. Πατέρας της ήταν ο μεγιστάνας
Εμμανουήλ Μπενάκης, γνωστός μεγαλέμπορος, πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας.. Μέγας ευεργέτης και κατοπινός υπουργός της Ελλάδας και δήμαρχος Αθηναίων.. Μητέρα της η πάμπλουτη, Βιργινία Χωρέμη.. Εξαδέλφη της Καλλιρρόης Χωρέμη, μητέρας του αλησμόνητου Μιχαήλ Καλουδά..(του πατρός μου) Με καταγωγή από τη Χίο όλοι τους
…Το 1895 η Πηνελόπη, σε ηλικία 21 σε κάποιο από τα ταξίδια της στην Ελλάδα, γνωρίζεται με τον εξέχοντα αστό, κάτοικο Κηφισιάς τον Στέφανο Δέλτα.. Και τον παντρεύεται. Χωρίς προφανώς να το καλοζυγίσει.όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα. Γιατί γρήγορα, η σχέση αυτή, με τον Δέλτα, αρχίζει να περνάει κρίση. Ώσπου μια δεκαετία μετά, το 1905 γνωρίζεται με τον γνωστό Αθηναίο φιλόσοφο, συγγραφέα και διπλωμάτη, Ίωνα Δραγούμη. Η γνωριμία τους φιλολογική στην αρχή, αρχίζει να ξεπερνάει τα όρια της τυπικής φιλίας και να εξελίσσεται σε ισχυρό δεσμό.. Σε έναν παραμυθένιο έρωτα. Ο γάμος της με τον Δέλτα, είχε ήδη αρχίσει να φθίνει.
Οι συμβουλές των δικών της την οδηγούν σε αδιέξοδα..Πεισμώνοντας την ανήσυχη μα και τόσο ερωτευμένη γυναίκα.. Που όταν πλέον επισκέπτεται την Αλεξάνδρεια, μένει στην περιοχή Μαζαρίτα, φιλοξενούμενη από την θεία της Καλλιρρόη Χωρέμη- Καλουδά. .. Ο καιρός περνάει, με την Πηνελόπη να ζει τον έρωτά της..Και παράλληλα να μεγαλώνει το ήδη πλούσιο συγγραφικό της έργο.. Ένα τεράστιο έργο, που αξιολογήθηκε, ως από τα πλέον σημαντικά της Ελληνικής Λογοτεχνίας.. Με συχνές επικές αναφορές, που δεν έκρυβαν την μεγάλη της λατρεία για την Ελλάδα..
…Η σχέση της με τον Ίωνα Δραγούμη έζησε πάνω από μια δεκαετία.. Χαρίζοντας στην ψυχή της δύναμη και όμορφες, τρυφερές στιγμές, γεμάτες λατρεία και αφοσίωση.. Ένας πραγματικά παραμυθένιος έρωτας..
Όμως κρίμα..Τίποτα δεν ζει για πάντα.. Κάποια στιγμή και αυτή η Ιερή σχέση, πέρασε στην δοκιμασία.. Όταν έμαθε πως ο λατρεμένος της, δημιούργησε σχέση, με την μεγάλη μας ηθοποιό, την Μαρίκα Κοτοπούλη.. Παρόλα αυτά, η σπουδαία αυτή γυναίκα, μέχρι το τέλος της ζωής της, στιγμή δεν έπαψε να λατρεύει τον άνθρωπο αυτό.. Και όταν έγινε γνωστή,την 1η Αυγούστου του 1920, η δολοφονία του Ίωνα συγκλονίζεται.. Παρόλο που η σχέση τους είχε διακοπεί προ πολλού.. Υπαίτιο για την δολοφονία, αποδεικνύεται πως είναι το Βενιζελικό παρακράτος ..Ενώ και η έμμεση εμπλοκή του πατέρα της ως υπουργού των Εσωτερικών, σημαδεύει βαθιά τη ζωή της.. Θεωρώντας πως ο παλιός μεγάλος της έρωτας, δεν προστατεύτηκε όπως του άξιζε.. Και δόθηκε βορά στους εγκληματίες. Κάτι που με οδύνη την στρέφει ακόμα κι απέναντι, στον ίδιο της τον πατέρα..
…Ένας πραγματικά μεγάλος έρωτας, που γεννήθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα… Και έμεινε να σημαδεύει, όλους τους επόμενους του, με τρυφερότητα και ρομαντισμό..
Στην δεύτερη φωτογραφία με δυο από τα τρία της παιδιά..(Βιργινία- Αλεξάνδρα- Σοφία)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά