Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Ο Αλή Πασάς και τα «Διεθνοποιημένα» Επτάνησα.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟ
Πολλά, εκτός της ιστορικής αλήθειας, έχουμε ακούσει για τα Επτάνησα .
Ο όρος «διεθνοποιούμενα Επτάνησα», έχει χρησιμοποιηθεί μόνον από τον ιστορικό Βασίλη Παναγιωτόπουλο, έναν ιστορικό με πολύ βαρύ βιογραφικό στην ιστορία. Τον έχει χρησιμοποιήσει σε ένα από τα έργα του για τον Αλή Πασά
Αυτές τις μέρες επανεμφανίστηκε αυτός ο χαρακτηρισμός στο πλαίσιο της προετοιμασία ενός σοβαρού συνεδρίου που ετοίμαζε ο Δήμος των Ιωαννίνων, αφιερωμένου στο Αλή Πασά και στην αναφορά της χρησιμοποιούμενης βιβλιογραφίας για το συνέδριο.
Η ανακοίνωση του συνεδρίου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων αρχικά από τις ανά τον κόσμο οργανώσεις των Σουλιωτών . Το μεν συνέδριο έχει αναβληθεί για τον Οκτώβριο . όμως ο χαρακτηρισμός των Ιονίων ως « διεθνοποιημένων» και μάλιστα σε μια ιστορική στιγμή ύψιστης και καθοριστικής προσφοράς τους, στην προετοιμασία του 21, παραμένει.. Τα Επτάνησα το καταφύγιο του ασυμβίβαστου και μαχόμενου Ελληνισμού από την πτώση της Πολης το καταφύγιο και η κιβωτός του ασυμβίβαστου και μαχόμενου Ελληνισμού καθ’ όλην την περίοδο της επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των Βενετοτουρκικών πολέμων βαφτίζονται διεθνοποιημένα.
Τα Επτάνησα της Επτανήσου Πολιτείας που κατέστει μήτρα και τροφός του 21, η Εαρινή Ισημερία του Νέου Ελληνισμού βαφτίζονται διεθνοποιημένα.. Γιατί άραγε;
Πριν παρουσιάσουμε αυτήν καθ αυτήν την χρησιμοποίηση του χαρακτηρισμού ας ρίξουμε μια βιαστική ματιά στα κατά των Επτανησίων μυθεύματα.
Οι απόλεμοι Επτανήσιοι, Οι φραγκεμένοι, Επτανήσιοι, Οι απόντες από το 21 Επτανήσιοι. Οι ετερόχθονες Επτανήσιοι που τους κουβάλησε αργότερα ο Καποδίστριας να καρπωθούν την εξουσία. Ακόμα και για προδοτική Επτανήσιον Βενετικήν ψώραν έχουμε ακούσει.
Ο μεγάλος Κοραής μάλιστα έφτασε στο σημείο να γράψει. « Είναι βέβαιον ότι η Ελλάς κινδυνεύει να μεταβεί από την Επτανήσιον βενετικήν ψώραν εις την φαναριώτικην λέπραν ή και να γεμιστεί από Κοζάκους, αν οι δύο φατρίαι, ή των Επτανησίων και «Φαναριωτών ενωθώσιν εις εν, δια να προδώσωσι την Ελλάδα εις τους Ρώσσους..»>»
Ας επανέλθουμε στο θέμα μας. Ας δούμε και το γιατί κατά τον κύριο Παναγιωτόπουλο τα Επτάνησα είναι διεθνοποιημένα. Η ξένη κατοχή και η εναλλαγή κατακτητών τα καθιστά διεθνοποιημένα.!!!!
«Ο Aλή πασάς, o Τεπελενλής, πασάς των Ιωαννίνων (c. 1750-1822), αποτελεί μια αμφιλεγόμενη αλλά αναμφισβήτητα, κυρίαρχη φυσιογνωμία της νέας Ελληνικής Ιστορίας. Το μυθικό αυτό πρόσωπο παρουσιάζει ανάλογο ενδιαφέρον τόσο για την ιστορία της φθίνουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όσο και, ειδικότερα, για την αναδυόμενη εθνική ιστορία της Αλβανίας. Η τελευταία, μέσω της ανάδειξης Αλβανών πασάδων στα πασαλίκια της ευρύτερης περιοχής Αλβανίας και Ηπείρου, βλέπει στην αναβάθμιση της Αλβανικής παρουσίας στο οθωμανικό σύστημα διοίκησης, και ιδιαίτερα στο πρόσωπο και τις δράσεις του Αλή πασά, πρόδρομες μορφές της αλβανικής εθνικής αφύπνισης. Η γειτονία του πασαλικίου των Ιωαννίνων με τα διεθνοποιημένα Επτάνησα, που στα χρόνια του Αλή πασά είδαν να εναλλάσσονται τέσσερις ξένες κυριαρχίες (Βενετική, Γαλλική, Ρωσική, Αγγλική), και η φιλοδοξία του να αναδειχτεί σε ένα ιδιότυπο τοπικό ηγεμόνα έδωσαν αφορμή σε μια εντυπωσιακή σειρά ξένων συγγραφέων, της εποχής του αλλά και μεταγενέστερων να ασχοληθούν με τη διακυβέρνηση και το πρόσωπό του και να μας αφήσουν σπουδαίες πληροφορίες, θετικές για κάποια επιτεύγματα και αρνητικές για τη βάρβαρη συμπεριφορά και τα εγκλήματά του// Βασίλης Παναγιωτόπουλος
με τη συνεργασία των Δημήτρη Δημητρόπουλου και Παναγιώτη Μιχαηλάρη,
Αρχείο Αλή πασά Συλλογής Ι. Χώτζη, Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής
Αθηνών. Έκδοση – Σχολιασμός – Ευρετήρια./
Βασίλης Παναγιωτόπουλος
με τη συνεργασία των Δημήτρη Δημητρόπουλου και Παναγιώτη Μιχαηλάρη,
Αρχείο Αλή πασά Συλλογής Ι. Χώτζη, Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής
Αθηνών. Έκδοση – Σχολιασμός – Ευρετήρια/./
Ίσως την ευθύνη την έχουμε στο ακέραιο οι Επτανήσιοι Η διαχείριση της Επτανησιακής παράδοσης και προφοράς δεν επιτρέπεται να αφήνεται στην τύχη…..
Μόνον και μόνον η Εποποιία της Λευκάδας 1806 1807. Η υπό τον Καποδίστρια Εθνική Πανστρατιά και νικηφόρα σύγκρουση με τον Αλή Πασά θα ήταν αρκετή για να ζητηθεί μια συγνώμη. Μόνον και μόνον οι κατάλογοι των Οπλαρχηγών που μετείχαν στην εποποιία της Λευκάδας και μετέπειτα στην Φιλική, και στο 21 θα ήταν επίσης αρκετή για μια συγγνώμη. Οι κατάλογοι των οικογενειών που ηρθαν στα Επτανησα όταν έπεσε η Πολη και οι κατάλογοι των οικογενειών από την Κύπρο, την Κρήτη, τον Μοριά που ρίζωσαν στα Επτάνησα…μετα την πτώση τους αποκαλύπτει τα Επτάνησα ως Ζύμη του Ζώντος και αδούλωτου Ελληνισμού.
Το γεγονός ότι στα Επτάνησα υπό τον Καποδίστρια θα συναντηθούν παλαίμαχοι του Λάμπρου Κατσώνη και του Ρήγα Βελεστινλή αφήνει στην κρίση της ιστορίας όσους θέλουν διεθνοποιημένα η α-εθνικά τα Επτάνησα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά