Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές – ή καλύτερα την πιο σημαντική μονή στην Κύπρο. Η Μονή Κύκκου είναι μια πραγματικά ιστορική Μονή με πλούσια ιστορία. Εκεί που υπηρέτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ’. Ο τάφος του, εξάλλου, βρίσκεται μόλις 3 χιλιόμετρα μακριά.

Η Μονή Κύκκου και η ιστορία της

Η Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας του Κύκκου όπως είναι το πλήρες όνομά της είναι μια από τις τρεις μεγαλύτερες και ιστορικότερες Ιερές Μονές της Κύπρου που ανήκει στην Εκκλησία της Κύπρου. Η κατασκευή της τοποθετείται στον 11ο αιώνα βρίσκεται στο ομώνυμο σημείο του όρους του Ολύμπου στο δυτικό μέρος της οροσειράς του Τροόδους. Βασιλική ονομάζεται γιατί ιδρύθηκε με προσωπική οικονομική συμβολή του βυζαντινού αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού. Όσον αφορά την ονομασία Σταυροπηγιακή αφορά κάτι που πολλοί δε γνωρίζουν ότι μόνο για τη συγκεκριμένη Μονή αλλά και για άλλες. Στον θεμέλιο λίθο της τοποθετήθηκε σταυρός. Αυτή η πράξη στη γλώσσα της διοίκησης της Εκκλησίας σημαίνει ότι το μοναστήρι αυτοδιοικείται, φυσικά στα πλαίσια του συνόλου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Όσον αφορά το όνομα Κύκκος δεν είναι ξεκάθαρη η προέλευσή του. Μια άποψη λέει ότι αυτό το όνομα οφείλεται σε ένα αυτοφυόμενο θάμνο της περιοχής το οποίο ονομάζεται και κόκκος. Αυτή η παράδοση συνδέει τη συγκεκριμένη ονομασία με το λάλημα ενός πουλιού. Λέγεται, λοιπόν, ότι κατά τα βυζαντινά χρόνια το πουλί τριγυρνούσε στα γύρω βουνά και προανάγγελλε την ίδρυση του μοναστηριού. Οι στίχοι του τραγουδιού ήταν οι εξής: Κύκκου – Κύκκου το βουνί, μοναστήρι θα γενεί, μια χρυσή Κυρά θα μπει, και ποτέ της δεν θα βγει. Εννοώντας, σύμφωνα με την παράδοση τη Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που φυλάσσεται εκεί από τον 11ο αιώνα.

Δυστυχώς η Μονή ανά τους αιώνες υπέστη πολλές καταστροφές κυρίως από πυρκαγιές με αποτέλεσμα να μην έχει διασωθεί όλος της θησαυρός.

Το Θρονί της Παναγίας

Το Θρονί της Παναγίας βρίσκεται βορειοδυτικά της Μονής της Παναγίας του Κύκκου. Πρόκειται για ένα σημείο εντυπωσιακής ομορφιάς, μια δύσβατη βουνοκορφή με υψόμετρο γύρω στα 1450 μέτρα. Η περιοχή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη Μονή Κύκκου.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι η Παναγία του Κύκκου, κατά τα χρονιά της Βενετοκρατίας στο νησί, 1489-1571, ονομάζονταν Παναγιά της Βροχής. Οι πατέρες της Μονής, λοιπόν, συνήθιζαν να λιτανεύουν την εικόνα της Παναγίας Κύκκου σε περιόδους ανομβρίας. Και δεν έκαναν μια απλή λιτάνευση αλλά έκαναν πομπή μέσω μονοπατιού στο βουνό. Την ανέβαζαν στην κορυφή του βουνού και την τοποθετούσαν σε ξύλινο θρόνο τελώντας παράκληση για τερματισμό της ανομβρίας. Από το γεγονός αυτό προέρχεται και το όνομα της τοποθεσίας, «Θρονί» της Πανάγιας.

Τι θα δεις στη Μονή Κύκκου

Στην Μονή θα θαυμάσεις και θα προσκυνήσεις την εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας που παρουσιάζει την Παναγία βρεφοκρατούσα από τη δεξιά πλευρά. Κατά την παράδοση φέρεται να είναι αγιογραφημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Επίσης κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας η Μονή απετέλεσε πνευματικό κέντρο όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Επίσης, για τη μεγάλη προσφορά της γενικότερα στη πνευματική ανάπτυξη της Κύπρου έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών. Το 1974 κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και μετέπειτα πρόσφερε μεγάλη βοήθεια σε αστέγους.

Στη Μονή Κύκκου θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθείς ένα πολύ αξιόλογο μουσείο με εκκλησιαστικά σκεύη, άμφια, εικόνες και θρησκευτικά φιλοτεχνήματα. Επίσης θα δεις και μια σπουδαία βιβλιοθήκη με πολλά χειρόγραφα. Η Μονή Κύκκου πανηγυρίζει 2 φορές το χρόνο, στην Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου και στη Γέννηση της Θεοτόκου, στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η Ιερά Μονή Κύκκου διαδραμάτιζε πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο στα ιστορικά δρώμενα του τόπου και ακολουθούσε τη μοίρα του λαού. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η Ιερά Μονή Κύκκου ριζώθηκε βαθιά στην ψυχή του και κέρδισε τη φήμη της ενδοξότερης Μονής της Κύπρου.

Πηγή φωτογραφιών: monikykkou.org.cy

ΠΗΓΗ  https://exploringgreece.tv/cyprus/moni-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά