Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Γράφει ο Πάνος Καλουδάς

.Από σήμερα, ο παγκόσμιος κινηματογράφος πενθεί. Κι έτσι, η πιο όμορφη τέχνη, η πιο ολοκληρωμένη των τεχνών, σηκώνει το βάρος της μιας ακόμα μοναξιάς της.

Σήμερα έφυγε από τη ζωή, ο πατέρας της Nouvelle Vagne. Ο αναμορφωτής του Γαλλικού Σινεμά Μα και του Παγκόσμιου. Αυτός που έφερε στην μεγαλειώδη αυτή τέχνη, τη νέα της τάση. Το νέο κύμα έκφρασης. Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών, ο Γάλλος σκηνοθέτης, Ζαν-Λυκ Γκοντάρ.

Ένας από τους κορυφαίους του κόσμου. Υπήρξε εκτός από σκηνοθέτης, σεναριογραφος, ηθοποιός, κριτικός κινηματογράφου, μα και,τεχνικός του.

Ο απόλυτος γνωστής. Ο απόλυτος κυρίαρχος της τέχνης του. Της τέχνης αυτής, που με τόση συνεπεια υπηρέτησε. Και με τόση ικανότητα τη στήριξε. Σπουδαίος πραγματικά.

Πίσω του αφήνει ένα απίστευτα σημαντικό έργο. Που έχει την παγκόσμια αναγνώριση.

Ένα έργο γεμάτο αριστουργήματα. Θεωρείται πρωτοπόρος του Νέου Κινηματογραφικού Κινήματος. Του πιο σημαντικού στην ιστορία της τέχνης. Με πάνω από 100 ταινίες στο ενεργητικό του.

Που η κάθε μία είχε και τη δική της φιλοσοφία.

Τη δική της τεχνική και αισθησιακή δομή.

Τη δικη της αρετή. Τη δική της μεγαλοπρέπεια. Κι αφού καταξιώθηκε στο χώρο, με την δική του κινηματογραφική γλώσσα, την δική του αισθητική τάση με την Νουβέλ Βάνγκ, το 1968, περνάει σε άλλο χώρο δράσης.

Σε άλλη ιδεολογική κατάθεση. Ιδρύει μαζί με τον Jean-Pierre Gorin την κινηματογραφική ομάδα, «Driga Vertov Group» Μια ομάδα σκηνοθετών, που δημιούργησαν πειραματικές, κοινωνικές και πολιτικές ταινίες μεγάλων αξιών.

Στηρίζοντας κινήματα της εποχής,  που ακολουθούσαν κυρίως τον Μαρξισμό, τον Μαοισμό, τον Λενινισμό.

Ο Γκοντάρ, όπως και οι άλλοι συνάδελφοι του σκηνοθέτες, που ακολούθησαν τη σχολή που αυτός δημιούργησε, με την Νουβέλ Βανγκ, επέκριναν το τότε κυρίαρχο ρεύμα του Γαλλικού κινηματογράφου, για μια προσέγγιση, στην παραδοσιακή ποιότητα.

Δίνοντας έτσι βάρος, στην ουσία της τέχνης Κι όχι στην εμπορικότητα του νεωτερισμού  Αναμφίβολα εντάσσεται μέσα στο πάνθεον των σπουδαιότερων δημιουργών του κόσμου.

Πέρα απο αυτό, ο Γκοντάρ ήταν κι ένας από τους πιο σημαντικούς Φιλέλληνες στην σύγχρονη ιστορία μας.

Με δηλώσεις του υπέρ της χώρας μας, που ενοχλούσαν πολύ τους διαφορους κυβερνητικούς εχθρούς της, σε όλο τον κόσμο.

Πίσω του ο Γκοντάρ αφήνει μια ολόκληρη ιστορία της τέχνης αυτής. Που διαπραγματεύεται με την κινούμενη εικόνα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά