Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Γράφει ο Μάνος Κιλημάντζος

 Αρχικές μορφές κοινωνίας στον Ελλαδικό χώρο. Προϊστορικοί οικισμοί.

 

Παρακάμπτοντας την εμφάνιση ζωής απο εκατομμυρίων χρόνων στον Ελλαδικό χώρο, για την οποία πολλοί τόμοι έχουν γραφτεί, ας κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός, σε περιόδους που είναι ευκολώτερο να ερευνηθούν.

Στον Ελληνικό χώρο , κατά την Νεολιθική περίοδο , παρατηρείται εξαιρετικά πυκνή κατοίκηση . Έχουν ανασκαφεί πολλοί  νεολιθικοί οικισμοί στο Σέσκλο  και στο Δίμηνι [κοντά στην περιοχή του Βόλου] , στο σπήλαιο Φράχθι στην Πελοπόννησο , στο Δισπηλιό της Καστοριάς , στις νήσους Σποράδες [Γυάρος]  κλπ.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η Γαλλική μέθοδος θεώρησης της ιστορίας που είναι γενικώς παραδεκτή [Η εξέλιξις του ανθρώπου έγινε με διαδοχικά βήματα] έρχεται σε αντίθεση με την μη συμβατική θεώρηση της ιστορίας που δέχεται την ύπαρξη πολιτισμών σε πολύ παλαιότερες εποχές οι οποίοι κατεστράφησαν [φυσικές καταστροφές] και την επανεκκίνηση των πολιτισμών αυτών.

Σημείο που στηρίζει την θεωρία αυτή αποτελεί το όνομα ΘΕΣΣΑΛΙΑ [Θέσις αλός = θέση που υπάρχει θάλασσα] το οποίο όνομα εχρησιμοποιείτο από τους κατοίκους της από την αρχαιότερη καταγεγραμμένη ιστορία , ενώ η θάλασσα από την περιοχή σύμφωνα με τις παραδεγμένες επιστημονικές μεθόδους,  έχει απομακρυνθεί  εδώ και 60.000.000 χρόνια. Τότε πώς είχαν οι  κάτοικοι την ανάμνηση της θάλασσας ;

 

Κατακλυσμοί:

Θεωρείται ότι στην περιοχή της Ελλάδος και ειδικότερα  στην περιοχή του Αιγαίου, νωρίτερα απο το 10.000 προ εεποχής μας υπήρχε στεριά [η Αιγιίς] και ότι στον Ελλαδικό χώρο υπήρχε η ανάμνηση  τριών μεγάλων κατακλυσμών:

1.Του Τιτάνα Ωγύγου [Σχετίζεται με πλανητικές ανακατατάξεις στο ηλιακό μας σύστημα , 25.000 π.ε.]

2.Του Δαρδάνου (Οριστική τήξη των παγετώνων, αύξηση της στάθμης του νερού στον Ευξεινό Πόντο, πλημμύρα της Αιγιϊδος ,  12.500 π.ε.)

3.Του Δευκαλίωνος [γύρω στο 14.000 με 10.000  π.ε. η κατ’ άλλους πολύ νωρίτερα] υιός του οποίου ήταν και ο Έλληνας.

(Ο μύθος του Δευκαλίωνος  απετέλεσε  και βάση για την ιστορία του Νώε.)

Η μη συμβατική θεώρηση της ιστορίας δέχεται την θεωρία των κατακλυσμών [Πλάτωνος διάλογοι : Τίμαιος] , κατά την οποία διαδοχικές  καταστροφές δημιουργούν και αντίστοιχες γενέσεις .

Ειδικά από το 10.000 π.ε. είναι γενικώς παραδεκτό και διαπιστωμένο ότι ο Ελλαδικός χώρος  κατοικείται αδιαλείπτως [οικισμοί ηλικίας 10.000 ετών] και μάλιστα με υψηλό επίπεδο πολιτισμού [ τοιχογραφίες 4500  στην Στρόφιλα της Ανδρου με πλήρως εξοπλισμένα και επανδρωμένα πλοία]  .

Μετα τους τρεις αυτούς κατακλυσμούς η γεωγραφία του Ελλαδικού χώρου (και γενικώτερα της Μεσογείου) παίρνει την μορφή που περίπου έχει και σήμερα.

 

Αρχικοί τύποι γραφής.

Η έδρα προϊστορικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge [Roots  of civilization] δέχεται επισήμως και με αδιάσειστα στοιχεία ότι ο πολιτισμός ξεκίνησε από την Ανατολική Μεσόγειο , καταρρίπτοντας της θεωρία  ΄΄εξ Ανατολών το φως΄΄.

Στην τοποθεσία Δισπηλιό στην Καστοριά ο καθηγητής Χουρμουζιάδης ανακάλυψε σε ξύλο γραφή ηλικίας  τουλάχιστον 5.000 ετών , γεγονός που με την συμβατική [Γαλλική] θεώρηση της ιστορίας δεν εξηγείται. Η επιγραφή θεωρείται οτι είναι τμήμα βάρκας και αποτελεί ίσως κάποια επίκληση σε ανώτερες δυνάμεις για καλή πλεύση. Οι πολέμιοι της ανακάλυψης του καθηγητή θεωρούν ότι τα σημάδια στο ξύλο είναι σημάδια τυχαίας διάβρωσης, ισχυρισμός που καταρρίπτεται  με την ανακάλυψη και άλλων τέτοιων πινακίδων [με όμοια σημάδια] στην τοποθεσία.

Στην τοποθεσία Γιαννιτσών Πέλλας  επίσης ευρέθη όστρακο με τύπο γραμμικής γραφής ηλικίας 5.000 ετών.

Στην νήσο Γιούρα  κοντά στην Αλόννησο ευρέθη επίσης όστρακο παραπλήσιας ηλικίας με σημάδια που μοιάζουν έντονα με γραφή .

Στην Εύβοια ευρέθησαν χρυσά βραχιόλια 5.000 ετών με γραφή στο εσωτερικό τους.

Αυτά είναι λίγα από τα ευρήματα που αποδεικνύουν ότι στον Ελλαδικό χώρο

[οπωσδήποτε  στα  4.000 που εντοπίζεται περίπου η αρχή του Κυκλαδικού πολιτισμού] υπήρχε γραφή πολύ πριν το χρονικό σημείο που παραδέχονται οι υποστηρικτές της Γαλλικής θεωρίας.

Η γραφή ορίζεται σε τρεις κατηγορίες:

Ιερογλυφικά – Γραμμικές γραφές – Αλφαβητικές γραφές

Στην Ελλάδα θεωρείται ότι αυτή ήταν η εξέλιξη της γραφής

[Ιερογλυφικά μέχρι το 2.000 π.χ. , Γραμμική γραφή Α από το 2.000 μέχρι το 1.600 , Γραμμική γραφή Β μέχρι το 1.200 και τελικώς η υιοθέτηση της αλφαβητικής γραφής].

Το πρώτο ΄΄τυπωμένο΄΄ κείμενο  θεωρείται  ο δίσκος της Φαιστού χρονολογημένος περί το 1.700 π.χ.  [΄΄Ο δίσκος της Φαιστού μιλά Ελληνικά΄΄ της κας Πολυγιαννάκη.]

Η γραμμική Β  γραφή είναι αποκρυπτογραφημένη [καθ.Ventris και Chadweek] και διεθνώς παραδεδεγμένα Ελληνική !! Στις αρχές του 1950 ο Βέντρις μετα από πολλές  ανεπιτυχείς προσπάθειες σκέφτηκε να  ψάξει ελληνικούς φθόγγους στην γραμμική Β [μέχρι τότε η γραμμική θεωρείτο Ετρουσκική , ακόμη και Χιτιτική γραφή]. Προς μεγάλη του έκπληξη η αποκρυπτογράφιση βάσει των Ελληνικών φθόγγων έγινε γρήγορα [π.χ. η λέξη θώρακες  αντιστοιχεί με τα σχήματα της γραμμικής Β που αντιστοιχούν στους φθόγγους ΤΟ – ΡΑ – ΚΕ . Η λέξη τρίπους με τα  ΤΙ – ΡΙ – ΠΟ . Η λέξη κόρυς/περικεφαλαία με τα  ΚΟ – ΡΥ κλπ]. Αποκρυπτογραφήθηκαν και τα Ελληνικά ονόματα Αλεξάνδρα και Θεοδώρα , η λέξις φέτος [Fέτος] , άτερον Fέτος [έτερο έτος] , περυσίν Fος [πέρυσι] , ονόματα μηνών κλπ που βρέθηκαν τα ίδια και στην Κνωσσό και στην Ηπειρωτική Ελλάδα . Οι λέξεις που βρέθηκαν είναι οι ίδιες που χρησιμοποιούντο σε πάρα πολλές Ελληνικές τοποθεσίες.

Η μετάφραση πλέον είχε πάρει τον δρόμο της και το συμπέρασμα ήταν ότι οι γραμμικές γραφές ήταν Ελληνικές και αντικατόπτριζαν τους φθόγγους της Ελληνικής γλώσσας. Είναι λοιπόν βέβαιο ότι και οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι μιλούσαν Ελληνικά , διότι δεν μπορεί κάποιος λαός  να αρχίσει να γράφει πριν περάσουν αιώνες σταδιακής εξέλιξης του προφορικού λόγου.

Για τα ιερογλυφικά και την γραμμική Α υποστηρίζεται ότι δεν ήταν Ελληνική αλλά ανήκε στους Προέλληνες [Μινωίτες – Πελασγοί], ενώ οι φυλές αυτές πρέπει να θεωρούνται ΠΡΩΤΟέλληνες [στοιχεία  κοινής γλώσσας , κοινής θρησκείας , κοινών εθίμων , κοινών πολιτισμικών μοντέλων κλπ].

Άλλωστε η γραμμική Β κατά κάποιο τρόπο είναι εξέλιξη [και χρησιμοποιήθηκε παράλληλα] της γραμμικής Α.

Για να ισχύει η θεωρία των Προελλήνων θα πρέπει να τοποθετηθεί η ύπαρξη της γραμμικής Β προ του χρονικού σημείου του 1.600  [έκρηξη ηφαιστείου της Θήρας].

Εντούτοις στην Λακωνία ευρέθη  γραμμική γραφή Β με διπλό πέλεκυ σε εύρημα παλαιότερο του 1700 οπότε η θεωρία καταρρίπτεται.

Άλλη θεωρία ισχυρίζεται ότι οι γραμμικές Α και Β συνυπήρχαν.

Η αλφαβητική γραφή εμφανίζεται  γύρω στο 1000 π.χ. [λεγόμενη κάθοδος των Δωριέων. Στο ΄΄Δεπας του Νέστορος΄΄ στην Σικελία [Μινωικές και ύστερα Δωρικές αποικίες] βρέθηκε το αρχαιότερο εύρημα με αλφαβητική γραφή χρονολογούμενη το 820-800 π.χ.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς για την  Φοινικική προέλευση της αλφαβητικής γραφής , είναι προφανώς αστήρικτοι. Το μόνο στοιχείο που υποστηρίζει την θεωρία αυτή είναι κάποιο λίθοι [λέγεται ότι χρονολογούνται το 850π.χ.]  με γραφή , με την σημαντική  όμως διαφορά ότι οι λίθοι αυτοί ούτε βρίσκονται , ούτε παρουσιάζονται , ούτε καν σε φωτογραφίες υπάρχουν , ούτε καν περιγραφή τους υπάρχει.

 

2 – (Συνεχίζεται)  – 3

 

Για το ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ

Μάνος Κιλημάντζος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά