Πνευμονογαστρικο νεύρο και γιόγκα..
Το Πνευμονογαστρικό νεύρο είναι το πιο γοητευτικό σταυροδρόμι ανάμεσα στα δύο φυσικά νευρικά συστήματα, αλλά και ανάμεσα στο συνειδητό και τον υποσυνείδητο νου!
Το πνευμονογαστρικο νεύρο κυριαρχεί στην διαχείριση του στρες ρυθμίζοντας την λειτουργία της καρδιάς και επηρεάζοντας την ενασχόληση και μη με το περιβάλλον που βρίσκεται ο άνθρωπος. Στην πραγματικότητα πολλές διεργασίες σε φυσικό, συναισθηματικό, κοινωνικό και γνωστικό επίπεδο επηρεάζονται από το Πνευμονογαστρικό Νεύρο και από τον τρόπο που επηρεάζει την καρδιά (Porges, 2007).
«Έρευνες αποδεικνύουν ότι ένα υγιές πνευμονογαστρικο νεύρο είναι ζωτικής σημασίας για να ζούμε με ενσυναίσθηση,κατανόηση και προάγουν κοινωνικές σχέσεις και δεσμούς.
Σε αντίθεση αν η λειτουργία του είναι είτε μειωμένη είτε διαταραγμένη τότε παρατηρείται στα άτομα κατάθλιψη, διαταραχές πανικού, ευερέθιστο έντερο.»

«Η Γιόγκα έχει αποδειχθεί ότι επεμβαίνει στην ενεργοποίηση του Πνευμονογαστρικού Νεύρου από το 1992 με τον Ritter, άμεσα επεμβαίνοντας στο Παρασυμπαθητικό Σύστημα με τις αργές και ρυθμικές αναπνοές (Brown & Gerbarg, 2005) αλλά και με την ενδυνάμωση του βάθους και της διάρκειας της αναπνοής μέσω των ασκήσεων/στάσεων της (Strongoli et al, 2010).»
Συγκεκριμένα η αναπνευστική άσκηση που βοηθά το συγκεκριμένο νεύρο είναι η «sodarshan kriya»..όπου σημαίνει σωστό όραμα και διαδικασία κάθαρσης αντίστοιχα.
Είναι μια μέθοδος ρυθμικής αναπνοής που έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι βοηθά στην θεραπεία συμπτωμάτων που συνδέονται με την αγχωδη διαταραχή, στην μείωση της κορτιζόνης, της χοληστερόλης,βελτιώνει τον ύπνο και δημιουργεί μια αίσθηση γαλήνης.
Από όλες τις λειτουργίες του αυτόνομου νευρικού συστήματος ( κτύπος καρδιάς, ορμόνες, γαστρεντερικη λειτουργία) η αναπνοή είναι το μόνο υποσύστημα που ο συνειδητός νους μπορεί να θέση σε «χειροκίνητη λειτουργία» και να αναβαθμίσει ολόκληρο το σύστημα.
Η αλληλεπίδραση συνειδητού και υποσυνείδητου νου απαιτεί μια αλληλεπίδραση του αυτόνομου νευρικού συστήματος και του εγκεφαλονωτιαίο συστήματος που γίνεται μέσω του πνευμονογαστρικου νεύρου. Το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του εγκεφάλου συνεχίζει στον θώρακα, την καρδιά, τους πνεύμονες και καταλήγει μέσω του διαφράγματος στο ηλιακό μας πλέγμα.
Η άσκηση αναπνοής που αναφέραμε σε συνδιασμό με μια σειρά γιογκικων ασκήσεων βοηθά στην βελτίωση και ρύθμιση του νεύρου.
Επιπλέον για την ενεργοποίηση του μπορείτε να:



Μαργιαννα Καρακωστα Δασκαλα ΓΙΟΓΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ