Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Χάλκινο άγαλμα του Κοιμώμενου Έρωτα

Υποστηρίζεται ότι έχει βρεθεί στη Ρόδο. Έργο της Ελληνιστικής περιόδου, 3ος-2ος αιώνας π.Χ.
Κατά την Ελληνιστική περίοδο τα μικρά παιδιά κατείχαν εξέχουσα θέςη στην Τέχνη, είτε σε μυθολογική μορφή, όπως τον Ηρακλή ως νήπιο ή τον Έρωτα, ή παρουσιαζόμενα σε σκηνές παίζοντας μεταξύ τους ή με κατοικίδια ζώα.
Αυτός ο Έρωτας (θεός της αγάπης) , έχει ξαπλώσει κάτω στη γη αφοπλισμένος από το τόξο και τα βέλη του , μια αντίληψη πολύ διαφορετική από εκείνη της Αρχαϊκής περιόδου που συχνά του προσδίδει μια πιο σκληρή και ισχυρή εικόνα .
Η στάση αυτή ενός παχουλού μωρού σε χαλαρή στάση, σε ένα από τα λίγα χάλκινα αγάλματα που έχουν διασωθεί από την αρχαιότητα, αποπνέει μια αίσθηση αμεσότητας και νατουραλιστικής λεπτομέρειας, την οποία το μέσο του χαλκού κατέστησε δυνατή.
Η βάση στην οποία στηρίζεται ο θεός είναι σύγχρονη προσθήκη, αλλά το έργο ούτως ή άλλως αρχικά θα είχε μια ξεχωριστή βάση, πιθανότατα από πέτρα. Αυτό το άγαλμα είναι το καλύτερο παράδειγμα του είδους του.
Κρίνοντας από το μεγάλο αριθμό των υπαρχόντων αντιγράφων, ο τύπος ήταν δημοφιλής στην Ελληνιστική περίοδο και κυρίως στους ρωμαϊκούς χρόνους.
Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, κοιμώμενοι Έρωτες, διακοσμούςαν κήπους, βίλες και σιντριβάνια.
Η λειτουργία τους κατά την Ελληνιστική περίοδο είναι λιγότερο σαφής.
Πιθανόν να έχουν χρησιμοποιηθεί ως αφιερώματα σε ιερά της Αφροδίτης ή,ενδεχομένως, μπορεί να τοποθετούνταν σε δημόσιους ή ιδιωτικούς ακόμα και ανακτορικούς κήπους.
Μουσείο: Metropolitan Museum New York

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά