Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Γράφει η Κατερίνα Κιλημάντζου

ΟΘΩΝΑΣ ΚΑΙ ΑΜΑΛΙΑ  (Μέρος 2ον)

Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1843, ο Δημήτριος Καλλέργης, επικεφαλής της φρουράς των Αθηνών  περικύκλωσε το παλάτι απαιτώντας  Σύνταγμα, διαφορετικά θα ανατίναζε το κτίριο. Ο Όθωνας τα έχασε μην ξέροντας πώς να αντιδράσει. Σκέφτηκε μάλιστα να παραιτηθεί αλλά τον συγκράτησε η πονηρή Αμαλία κα τον έπεισε να παραχωρήσει Σύνταγμα, μέχρι να περάσει η κρίση….

Ετσι, το Σύνταγμα του 1844 αναγνωρίζει ως κύριο φορέα εξουσίας τον βασιλιά. Η εκτελεστική και η δικαστική εξουσία πηγάζουν απο αυτόν. Εισάγεται στην Γερουσία ένα σώμα εκλεκτών του βασιλιά, που τους διαλέγει ο ίδιος, ενώ αποκλείει τους Βαυαρούς, αλλά και τους ετερόχθονες Έλληνες από τον κρατικό μηχανισμό, όπως ήταν ο Κωνσταντίνος Παπαρηγόπουλος, ο μέγας αναμορφωτής της Ελληνικής ταυτότητας.

Σαν αποτέλεσμα, έμειναν εκτός Βουλής οι ικανότεροι και οι πιο μορφωμένοι που θα βοηθούσαν στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του κράτους.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα ήταν και η νοθεία στις εκλογές. Πανεύκολη η νοθεία εκείνες τις εποχές!

Όλα αυτά μεγάλωσαν την δυσαρέσκεια του λαού.

Ο βασιλιάς είχε απόλυτη ανάγκη της βελτίωσης της εικόνας του!

Το φάρμακο ήταν γνωστό! Λαϊκισμός ! Και το βρήκε στο πρόσωπο του Κωλέτη, του πρώτου πρωθυπουργού της Ελλάδας επι Συνταγματικής Μοναρχίας.

Αυτός παρέσυρε τον Όθωνα να κάνει το μεγαλύτερο λάθος του! Να ασπαστεί την Μεγάλη Ιδέα!

Ο Κωλέτης, ήταν ένας Ηπειρώτης γιατρός που είχε διατελέσει και γιατρός του Αλή πασά, δυτικοσπουδαγμένος και γαλλόφιλος. Πάντα στο πλευρό των δυνατών για να κερδίζει πολιτική ισχύ, μέγας ρουσφετολόγος και λαοπλάνος, τοκογλύφος αλλά και χαρισματικός ρήτορας.

Υπονομεύει το έργο του Δημητρίου Υψηλάντη και του Ιωάννη Καποδίστρια, πουλούσε πατριωτισμό τους Έλληνες ενώ ήταν ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που έκανε περιουσία από την πολιτική !

Αυτός λοιπόν ξεσήκωσε τον Όθωνα για την «Μεγάλη Ιδέα», την επέκταση δηλαδή του Ελληνικού κράτους ως την Ανατολή !

Την αγάπησε ο Όθωνας την ιδέα αυτή της επιράτησης του Ελληνισμού και την Αναγέννηση του Βυζαντίου, κι έτσι έγινε εύκολα άθυρμα του Κωλέτη.

Μεσα σε όλα αυτά προστέθηκε και η ανικανότητα της Αμαλίας να τεκνοποιήσει.  Όπως ανακαλύφθηκε απο επιστήμονες πολλά χρόνια αργότερα η Αμαλία έπασχε απο ένα σπάνιο σύνδρομο κολπίκής απλασίας, δηλαδή δεν είχε κανονικό κόλπο και πιθανότατα δεν είχε ούτε μήτρα.

Εκείνα τα χρόνια οι επιστήμονες δεν είχαν  τα μέσα να κάνουν τέτοιες προβλέψεις.

Το ζευγάρι μπήκε στην διαδικασία να αναζητήσει βρέφος απο την Βαυαρική αυλή αλλά για διάφορους λόγους , βρέφος δεν βρέθηκε και η απογοήτευσή τους ήταν μεγάλη.

Οι εχθροί του όθωνα άρχισαν να διαδίδουν οτι ο βασιλιάς ήταν  ανίκανος, γεγονός που τον οδήγησε  σε μία μόνιμη μελαγχολία.

Το ζευγάρι άρχισε  να μην επικοινωνεί, ενώ ο Όθωνας άρχισε να πίνει τα βράδυα κρυφά.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η αταξία του Όθωνα με την σύζυγο του Σπυρίδωνα Θεοτόκη, μία ζουμερή πανέμορφη Αγγλίδα με φλόγερό ερωτικό ταμπεραμέντο, την θρυλλική Τζέϊν Ντίγκμπυ.

Η Αμαλία αντίστοιχα, λέγεται οτι φλέρταρε με τον στρατηγό Καλλέργη.

Πάντως και τα δύο παραστρατήματα δεν κράτησαν πολύ.

Πέραν των αρνητικών σχολίων  που γίνονταν για την Αμαλία, όλοι παραδέχονταν πως ήταν άξια γυναίκα.  Έργο δικό της  ήταν η οριοθέτηση και δενδροφύτευση του Εθνικού Κήπου (Βασιλικού κήπου , τότε) με εκατοντάδες  διαφορετικά δένδρα και φυτά απο την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Βρήκε επίσης, μόνη της, ένα μεγάλο κτήμα 2500 στρεμμάτων στα σημερινά Λιόσια (Ίλιον) όπου φυτεύτηκαν  χιλιάδες οπωροφόρα δέντρα, ελαιόδεντρα και καλλωπιστικά φυτά. Στο κτήμα υπάρχει  μέχρι σήμερα ένα ωραιότατο κτίριο γοτθικού ρυθμού. Είναι ο “Πύργος  της Βασίλισσας Αμαλίας”.

Η Αμαλία οραματίστηκε επίσης , αλλά και οργάνωσε  το 1861 , το ΝΑΤ (Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο), βοήθησε στην ίδρυση  του Οφθαλμιατρείου Αθηνών το 1843 και συνέβαλε στην ίδρυση και λειτουργία του Ορφανοτροφείου το 1855, στο Μαρούσι, με την επωνυμία “Αμαλίειον Ορφανοτροφείο Κορασίδων”.

Η μεγάλη κατρακύλα  του βασιλικού ζεύγους άρχισε όταν, πέραν πάσης λογικής, ενέπλεξαν  την Ελλάδα στον Κριμαϊκό πόλεμο στο πλευρό της Ρωσίας.

Οι Αγγλογάλλοι δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι την κίνηση αυτή, εξαγριώθηκαν και απέκλεισαν το λιμάνι του Πειραιά.

Η Ρωσία έχασε τον πόλεμο και η Ελλάδα  τιμωρήθηκε φρικτά απ όλους.

Επιπλέον των άλλων δεινών, ο Γαλλικός στόλος έφερε την χολέρα  στην χώρα, πανδημία η οποία σκότωσε  το ένα δέκατο του πληθυσμού της Αθήνας.

Το 1860 η λαϊκή οργή κατα των βασιλέων ήταν στην κορύφωσή της. Γίνεται και απόπειρα κατα της ζωής της βασίλισσας απο έναν φοιτητή της Νομικής, τον Αριστείδη Δόσιο, που ευτυχώς απέτυχε. Ο νεαρός όμως συνελλήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο. Γλύτωσε την εκτέλεση τελικά μετά απο μεσολάβιση της ίδιας της Αμαλίας.

Ταυτόχρονα το πολιτικό σκηνικό άλλαξε συνολικά. Νέες , πιο φιλελεύθερες  δυνάμεις  αναδεικνύονταν και δεν ανέχονταν άλλες παραβιάσεις του Συντάγματος.

Το 1859, ένας  νέος βουλευτής μπήκε στην πολιτική σκηνή. Ήταν ο Επαμεινώνδας Δεληγιώργης ο οποίος υποστήριζε πως για όλα τα δεινά έφταιγε το “στέμμα”.

Λαός και Τύπος αξιούσαν  να φύγουν οι βασιλείς. Εξω οι Βαυαροί και Νέα Εθνοσυνέλευση, ήταν τα κυρίαρχα συνθήματα.

Σε μία τελευταία, απεγνωσμένη προσπάθεια, ο Όθων και η Αμαλία έκαναν μία μεγάλη περιοδεία στην Πελοπόννησο.

Στην επιστροφή τους όμως στον Πειραιά οι βασιλείς ήλθαν αντιμέτωποι με τον έξαλλο λαό που τους υποδέχτηκε με αποδοκιμασίες.

Προ όλων αυτών, το ζευγάρι διανυκτέρευσε στην Σαλαμίνα  και την επόμενη μέρα , 12 Οκτωβρίου 1862 έφυγαν για πάντα απο την Ελλάδα.

Κατέφυγαν στο Μόναχο όπου η οικογένεια του Όθωνα δεν καλοδέχτηκε την Αμαλία, θεωρώντας την υπεύθυνη για την αποτυχία του.

Κανένας απο τους δύο δεν απαρνήθηκε  την Ελλάδα μέχρι την τελευταία τους πνοή.             Ο Όθωνας έστειλε χρήματα στους εξεγερμένους Κρητικούς και η Αμαλία δώρισε την συλλογή νομισμάτων της  στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας.

Ο Όθων πέθανε το 1867 απο ευλογιά και την ώρα που ξεψυχούσε αναφώνησε : “ Ελλάδα! Αγαπημένη μου Ελλάδα!” .

Οκτώ χρόνια αργότερα πέθανε και η Αμαλία, σε ηλικία 56 ετών. Θάφτηκε δίπλα στον αγαπημένο της σύζυγο.

Για το ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ

Κατερίνα Κιλημάντζου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.

Με Μια Ματιά